• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Yhteiskunta

Kuolematon rykmentti ei taistele Yhtenäisen Venäjän äänestäjistä

Kuolematon rykmentti ei taistele Yhtenäisen Venäjän äänestäjistä
Kuva: Serge Tševalkov, DP
5 Toukokuu 2014 / Yhteiskunta

Voitonpäivänä 9 toukokuuta vuonna 2012, Tomskin kaupungin asukkaat tulivat kaduille kaatuneiden isien ja isoisiensä valokuvat käsissään. Tempauksesta syntyi poliittisesti sitoutumaton kansalaisliike nimeltä Kuolematon rykmentti (Bessmertnyi polk). Liikkeen tavoite oli veteraanien ja kaatuneiden muiston vaaliminen. Vuonna 2013 ilmiö levisi Ukrainaan ja Kazakhstaniin. Liikkeen järjestämiin rauhanomaisiin ja poliittisesti sitoutumattomiin kulkueisiin osallistui yllä mainitussa kolmessa maassa vuoden 2013 Voitonpäivänä 150 000 ihmistä. Vuoden 2014 tammikuussa liike rekisteröitiin valtiolliseksi, poliittisesti sitoutumattomaksi järjestöksi. Pietarissa sen suosio ei jäänyt paikallispoliitikoilta huomaamatta. Nyt Voitonpäivän partaalla Kuolemattoman rykmentin pietarilaiset koordinaattorit epäilevät, että Pietarin kaupunginneuvoston puheenjohtaja sekä pietarilaisen Yhtenäinen Venäjä -puolueen avainhenkilö Vjatšeslav Makarov haluaa kasvattaa puolueensa kannatusta Rykmentin kustannuksilla. Jos kulkueeseen osallistuvat Yhtenäisen Venäjän edustajat tuovat mukanaan puolueensa logot ja muut symbolit, se rikkoo liikeen sääntöjä.

Pietarilainen poliitikko Vjatšeslav Makarov alkoi haalia liikettä ”omakseen” jo maaliskuussa. Silloin hän esitti Kuolemattoman rykmentin ikään kuin omana ”projektinaan” pietarilaisen gymnasiumin Nro. 56 oppilaille ja kehotti nuoria panostamaan ”projektiin” kirjoittamalla esseitä omista sodassa kaatuneista sukulaisistaan. Esseistä oli tarkoitus julkaista kokoelma Voitonpäivän kunniaksi. Sen jälkeen hän antoi liikkeelle kehuja mediassa ja lopuksi kutsui Kuolemattoman rykmentin kokoontumaan 5 toukokuuta Petrovskii okrug -kaupunginosan hallintotalon eteen. 

Kaupunginosan valintaa selittää se, että Makarov äänestettiin sieltä kaupunginosassa kaupunginneuvostoon.

Kansalaisliikkeen koordinaattorit saivat tietää Makarovin kutsusta mediasta, sillä yksikään Yhtenäisen Venäjän tai Petrovskii okrug -kaupunginosan hallinnon edustaja, ei ollut heihin asiasta yhteydessä.

Kuolematon rykmentti ei taistele Yhtenäisen Venäjän äänestäjistä Vjatšeslva Makarov Yhteinäisen Venäjän tunnusväreissä. Kuva: Jevgenii Asmolov, DP

Kansalaisliikkeen nettisivu tiedottaa, että Kuolematon rykmentti kokoontuu Nevskii prospektille Voitonpäivänä 9 toukokuuta. Kuka tahansa voi ilmoittaa kaatuneen tai sodan jälkeen menehtyneen veteraanisukulaisensa rykmenttiin nettisivuston kautta. Kulkueeseen voi osallistua myös etukäteen ilmoittautumatta: jokainen voi tulla kokoontumispaikalle veteraanisukulaisensa valokuvan kanssa.

Kuitenkin Petrovskii okrug -kaupunginosansivustosta löytyy myös ilmoittautumisohjeet Kuolemattomien rykmentiin, ja mahdollisia osallistujia pyydetään ottamaan yhteyttä ensisijaisesti kaupunginosan hallintoon, vaikka linkki Kuolemattoman rykmentin sivustoon on siinä myös olemassa.

Itse puheenjohtaja Makarovia Fontanka ei tavoittanut. Pietarilaisen, Yhtenäisen Venäjän osaston tiedottaja Orlana Zapolskaja on todennut, että Rykmentti on kansalaisliike ja kehotti tekemään kirjallisen kysymyksen siitä, onko puolueella tarkoitus käyttää kulkueen aikana omaa symboliikkaa. Kirjalliseen kysymykseen tuli heti vastaus: ”kysymyksenne käsitellään. Vastaus annetaan Tiedostusvälinelain edellyttämän ajan kuluessa”. Sen jälkeen Fontanka ei pystynyt tavoittamaan tiedottajaa.

Kuolematon rykmentti -kansalaisliikkeen yhteinen koordinaattori, Tomskissa asuva Sergei Lapenkov, yritti ottaa selville miten pietarilaisen gymnasiumin oppilaiden esseille on käynyt, sekä saisiko kansalaisliike esseekokoelman käyttöönsä koska julkaisuhankkeessa käytettiin luvatta kansalaisliikkeen nimeä. Gymnasiumin rehtori Maija Pildes ei vastannut Lapenkovin kirjeeseen. Nyt liikkeen aktiivit aikovat seurata Makarovin järjestämää kokoontumista 5 toukokuuta.

”Kuolemattomien rykmentti on nimenomaan kansan liikkeelle panema aloite, - Sergei Lapenkov kertoo, - sen sivustossa on julkaistu 57 000 sotasankareiden tarinaa. Muistokulkueet järjestetään tänä vuonna 400 kaupungissa. Jokaisessa kaupungissa on paikalliset koordinaattorit, mutta poliitikoille kulkueiden järjestelyyn ei ole mitään asiaa. Jos kulkueeseen ilmestyy edes yhden poliittisen puolueen symboliikkaa, osa osallistujista lähtee pois. Nyt epäilemme, että saamme nähdä 5 toukokuuta Pietarin kokoontumisessa Yhtenäisen Venäjän symboleja. Jos symboleja kokoontumisen aikana ilmestyy, läsnä olevat kansalaisliikkeen edustajat reagoivat siihen sen mukaan miltä tilanne näyttää.”

Liike ei sinänsä vastusta sitä, että ihmiset kokoontuvat sukulaistensa kuvien kanssa 5 toukokuuta, vaikka varsinainen kulkue järjestetään vasta 9 toukokuuta. Lapenkovin mukaan jokaisessa Venäjän kaupungissa on myös omat paikalliseen sotahistoriaan liittyvät päivämäärät. Kuolematon rykmentti voi järjestää kulkueet myös sodan alkamispäivänä 22 kesäkuuta. ”Kannatamme ehdottamasti kaatuneiden esi-isien muistojen vaalimista”, Lapenkov korostaa.

Kuolemattoman rykmentin kasvava suosio houkuttelee poliittisia voimia käyttämään liikkeen nimeä hyväksi. Esimerkiksi vuonna 2013 Omskissa eräs nuorisojärjestö sai rahoituksen kulkueen järjestämiseen. Jaettu summa katosi jäljettömiin, mutta tapaus tuli paikallisten toimittajien tietoon ja eteni median kautta syyttäjänvirastoon.

Brjanskissa Yhtenäinen Venäjä ilmoitti tukevansa liikettä ja jopa liittyvänsä liikkeeseen, vaikka liikkeen koordinaattorit eivät kuullet asiasta juuri mitään. Sama tapahtui Kurganissa. Pietarin tapaus vaikuttaa Lapenkovin mielestään liikkeen ja Voitonpäivän hyväksikäytöltä. Sergei Lapenkov kuitenkin toivoo, ettei tämä ole suunnitelmallista hyväksikäyttöä vaan vain ymmärryksen puutetta.

Kuolemattoman rykmentin koordinaattorit lähestyivät Vjatšeslav Makarovia vetoomuksella. Vetoomuksessa korostetaan, että Kuolematon rykmentti ei voi toimia puolueiden mainoskanavana, eikä puolueiden sekä kuntien symboliikkaa ole mahdollista käyttää liikkeen järjestämissä tilaisuuksissa, sillä se on liikkeen sääntöjen vastaista. Mikäli symboliikkaa käytetään, liikkeen on reagoitava siihen julkisesti.

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.