• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Politiikka, Yhteiskunta

Venäjän korkein oikeus: Venäjällä ei ole velvollisuutta noudattaa eurooppalaisia normeja vankien kohtelussa

3 Kesäkuu 2014 15:55 / Politiikka, Yhteiskunta

Venäjän vankilassa saa käydä suihkussa kerran viikossa: ilmasto ja vankiloiden säännöt voittavat EU:n suositukset.

Euroopassa käytössä olevat säännöt koskien pidätettyjen ja vankien oikeuksia ovat luonteeltaan vain suosituksia, katsoi Venäjän Korkein oikeus.

Venäjän vankiloiden järjestyssäännöt edellyttävät esimerkiksi sitä, että vangilla sekä pidätetyillä on oikeus 15 minuuttiseen suihkuun vähintään kerran viikossa. Euroopassa vastaava normi on, että vanki tai pidätetty on oikeutettu käyttämään kylpyä tai suihkua vahintään kaksi kertaa viikossa ja mahdollisuuden mukaan päivittäin.

Asia lähti liikkeelle tuomittu Maksim Markovin kantelusta Venäjän Korkeimpaan oikeuteen. Hän kanteli nimenomaan siitä, että Venäjällä käytössä oleva suihkunormi on ristiriidassa kansainvälisten periaatteiden, ihmisoikeuksien sekä Strasbourgin ihmisoikeustuomioistuimen näkemysten kassa.

Venäjällä Korkein oikeus ei katsonut käytäntöjen eroja ristiriidoiksi. Sen näkemys tukeutuu YK:n vuonna 1955 hyväksyttyihin Genevan sääntöihin, joissa määritellään vankien kohtelun perusperiaatteet. Hygieniakysymyksessä Genevan säännöt määrittelee pesujen määrän sen alueen ilmaston mukaan, missä vankila sijaitsee. Venäjällä suuri osa vankiloita sijaitsee niin sanotulla lauhkeallaa ilmastovyöhykkeellä, mikä edellyttää että vartalon pesua tarvitaan kerran viikossa.

Eurooppalaiset säännöt eivät toki ole velvoittavia EU:n jäsenillekään. Venäjän Korkeimman oikeuden tuomari Nikolai Romanenko viittasi siihen perustellessaan oikeuden näkemyksen asiaan.

Fontanka.fi

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.