• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Yhteiskunta

Nevski prospekt ei ole sopiva paikka mielenosoituksille

10 Kesäkuu 2014 15:15 / Yhteiskunta

Kansalaisaktiivin Venäjän perustuslakioikeuteen tekemä kantelu ei tuottanut tulosta: Nevski prospektilla ei järjestetä mielenosoituksia - katsovat perustuslakioikeus sekä Pietarin kaupungin päättäjät.

Venäjän perustuslakioikeus katsoo, että Pietarissa vuodesta 2013 voimassa oleva asetus, joka kieltää kulkueiden järjestämisen Nevski prospektilla, ei ole ristiriidassa maan perustuslain kanssa. Perustuslakioikeuden päätös annettiin vastaukseksi ihmisoikeuspuolustaja Aleksandr Peredrukin kanteluun.

Perustuslakioikeuden näkökulma on, että asetuksella halutaan huomioida niitä kansalaisia, jotka eivät osallistu julkisiin tapahtumiin. Asetus ei kuitenkaan ole perustuslain mukaan rajoittamassa kansalaisten perusoikeutta kokoontua ja osoittaa mieltä.

Nevskin vapauttaminen mielenosoittajista nähdään perustuslain kannalta tärkeänä siksi, että kaupungin vilkkaimpia liikenneväyliä on haasteellista sulkea tapahtumien vuoksi. Perustuslakioikeus muistutti myös siitä, että Pietarin keskustassa on mielenosoituksille erikseen tarkoitettu paikka Marsin kentällä, jossa kokootuminen onnistuu ilman suurempia vaivoja tai järjestelyjä.

Kantelun takana oleva ihmisoikeusaktiivi Aleksandr Peredruk huomautti kuitenkin  perustuslakioikeudelle, että Nevskillä järjestetään esimerkiksi uskonnollisia kulkueita, jotka keräävät satoja tuhansia osallistujia. Oikeuden mielestä tällaisia yksittäisiä tapauksia ei lähdetä käsittelemään, sillä yksittäisten tapausten tutkiminen ei varsinaisesti kuulu perustuslakioikeuden tehtäviin.

Peredrukin kantelun takana oli tapaus, jolloin ihmisoikeusaktiivi ei saanut 2013 kaupungin lakikomitean lupaa tapahtuman järjestämiseen Nevskillä. Syyksi hänelle ilmoitettiin silloin vasta voimaan astunut asetus.

Nevskillä järjestetään julkkisia kulkueita muutama kerran vuodessa - esimerkiksi Vappumarsseja, Pakkasukkokulkue sekä Voitonpäivän Kuolematon rykmentti -kansalaisliikkeen marssi.

Fontanka.fi

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.