• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Kulttuuri, Yhteiskunta

Lasten rautatien kohtalo kääntyy kohti parempaa

Lasten rautatien kohtalo kääntyy kohti parempaa
Kuva: http://www.dzd-ussr.ru
13 Kesäkuu 2014 13:36 / Kulttuuri, Yhteiskunta

Ozerki -kaupunginosassa yli kuusikymmentä vuotta puskuttanut lasten rautatie toimi viime vuosien aikana purun uhan alla. Ensin sen reittiä lyhennettiin yhdellä asemalla. Myöhemmin koko tontti kaavailtiin rakennutettavaksi. Viimeisten suunnitelmien mukaan rautatien tilalle olisivat tulossa rivitalot ja parkkipaikka.

Pieni, tai lasten rautatie ei häviä Ozerki -kaupunginosasta, vaikka Pietarin kuvernööri allekirjoitti alueen uuden kaavoituksen, joka edellytti kadun ja parkkialueiden rakentamista kiskojen sijaan. Kaupungin hallituksen valitsema urakoitsija ei siksi katsonut vanhaa lasten rautatietä rakennushankkeensa esteeksi.

Kansalaiset olivat kaupungin kanssa jyrkästi eri mieltä pienen rautatien kohtalosta. Lähikortteleiden asukkaat, lasten rautatiellä veturinkuljettajan, konduktöörin ja teknikon ammatteja oppivat nuoret, sekä kymmenet aikuiset, jotka viettivät aikoinaan nuoruutensa lasten rautatiellä vetureiden ja vaunujen parissa, osoittivat aktiivisesti mieltään ja painostivat viranomaisvaltaa korjaamaan aiemman päätöksensä. Venäjän rautatiet -yhtiö jakoi saman näkemyksen kansalaisten kanssa. Venäjän rautateiden puheenjohtaja Vladimir Jakunin lupasi panostaa lasten rautatien suojeluun ja kertoi valmiudestaan sovitella asiaa rakennuttajan kanssa.

Vaikka lasten rautatie on pieni ja siinä tapahtuvaa liikennettä voi kuvailla kevyeksi, se täyttää kaikki rautatien ominaisuudet ja vaikuttaa olemassaolollaan merkittävästi alueen kaavoitukseen. Rautatien välittömälle läheisyydelle ei saa rakentaa asuintaloja. Uuden kaavoituksen yksityiskohdista kaupungin hallitus ei pystynyt vielä kertomaan.

Taustatietoa: Pieni, eli lasten rautatie toimii nykyään Pietarin kahdessa kaupunginosassa. Pohjoisreitti Ozerki -kaupunginosassa toimii tulevien rautatieammattilaisten oppipaikkana ja palveli kaupunkilaisia taajaamajoukkoliikennereittinä jo vuodesta 1948. Uusi eteläreitti Kuptšino -kaupunginosassa avattiin vuonna 2011. Nuorten pyörittämä Lasten rautatien ajatus syntyi Moskovassa 30-luvulla ja levisi sieltä ympäri Neuvostoliittoa sekä muihin sosialistisiin maihin ympäri maailmaa. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen moni lasten rautatie purettiin tai muutettiin viihdelaitteiksi. Venäjä on tähän mennessä maailman ainoa valtio, joka ylläpitää kaikkien aiemmin rakennettujen lasten rautatieden toimintaa ja rakentaa myös uusia lasten rautatiereittejä. Lasten rautateiden päätarkoitus on rautatieammattien opettaminen sekä nuorisotyö. Lasten rautateitä on Venäjällä noin 30.

Fontanka.fi

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.