• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Politiikka, Yhteiskunta

Pääministeri Medvedev hyväksyi valtion nettipalvelujen kehityssuunnitelman

13 Kesäkuu 2014 13:39 / Politiikka, Yhteiskunta

Venäjän viranomaiset ovat yhä enemmän sitä mieltä, että asiointi pitää siirtää paperista verkkoon. Prosessi on kuitenkin kiireetön ja maan tapaan mutkikas.

Moni ikävä paperisota saanee loppunsa viimeistään vuonna 2018. Pääministeri Dmitrii Medvedevin hyväksymä kehityssuunnitelma edellyttää 70% maan kansalaisista käyttävän valtion nettipalveluja vajaan neljän vuoden kuluttua.

Tärkeimmät palvelut, jotka siirretään vaiheittain nettiin, ovat esimerkiksi passien hakulomakkeiden täyttö ja toimitus, asumisosoitteen rekisteröinti, lasten ilmoittaminen peruskouluihin, ajanvaraukset lääkärin vastaanotolle, veroilmoitukset jne. Siirtämisen tarkkoja aikatauluja kehityssuunnitelmassa ei kuitenkaan ole, sillä aikataulut on tarkoitus työstää vasta tämän vuoden loppuun mennessä.

Kehityssuunnitelman ja koko hankkeen päätavoite on palveluiden laadun parantaminen. Kansalaisilla on jo runsaasti kokemusta toimivista yksityisistä verkkopalveluista, kuten verkkokaupoista, ja -pankeista, joten venäläiset odottavat samaa myös valtion palveluilta. Laatua parannetaan kyselyjen ja kokeiluryhmien avulla.

Suunnitelmaan kuuluu myös tietokantojen perustaminen. Tietokantoihin varastoidaan keskitetysti tiedot suoritetuista tutkinnoista, väitöskirjoista sekä arvonimistä. Nämä tietokannat valmistuvat muita palveluita nopeammin jo ensi vuonna.

Paradoksaalista on se, että jo toimivaa valtion keskitettyä verkkopalvelua gosuslugi.ru ei kehitetä, vaikka pääministeri Medvedev ehdotti siihen parannuksia jo vuosi sitten. Tämän verkkopalvelun käyttö on nykyaikana vaivalloista. Esimerkiksi, käyttäjätunnukset ja salasanat pitää hakea erikseen Rostelekomilta eli Venäjän suurimmalta teleoperaattorilta. Eikä siinä kaikki. Monien palvelun käyttö vaatii varmentamista sähköisen allekirjoituksen menetelmällä. Käytännössä se tarkoittaa, että pitää hakea erillinen kortti, jolla voi todistaa verkkopalvelussa oman henkilöllisyyden. Kortti maksaa 600 ruplaa - teoriassa, koska käytännössä nämä kortit eivät vielä edes tulleet yleisjakeluun. Syy siihen on epäselvä.

Viranomaiset kuitenkin toivovat uuden kehityssuunnitelman parantavan tilannetta ja tuplaavan valtion verkkopalvelujen käyttäjien määrän. Nyt verkkopalveluita käyttää noin 35% venäjän kansalaisista. 

Fontanka.fi

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.