• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Politiikka, Yhteiskunta

Poliisit saavat vihdoinkin luvan lomailla ulkomailla - tapauskohtaisesti

Poliisit saavat vihdoinkin luvan lomailla ulkomailla - tapauskohtaisesti
18 Kesäkuu 2014 12:18 / Politiikka, Yhteiskunta

Pietarin poliisihallinto alkaa vähitelleen nostaa rautaesirippua, joka esti poliisien matkustamisen ulkomaille. Hallinnon alaisuuteen on perustettu lautakunta, joka valtuutettiin päättämään työntekijöiden matkaluvista. Muutama poliisi on jo läpäissyt seulan ja lähtee lomailemaan Turkkiin.

Venäjän Sisäasiainministeriön 18 huhtikuuta antama asetus koskien poliisien ja syyttäjäviraston työntekijöiden ulkomaanmatkojen rajoittamista on nostanut kovaa meteliä. Kahden kuukauden kuluttua tuli selväksi, ettei asetus sisältänyt ehdotonta matkustuskieltoa. Se oli luonteeltaan niin sanottu suositus, joka edellytti, että päätöksiä tehdään paikallishallinnoissa tilanteen mukaan. Ulkomaanmatkoja NATO -maihin ei esimerkiksi asetuksen mukaan suositeltu operatiivisen toiminnan yksikköjen esimiehille ja työntekijöille, joilla on ns. toisen asteen salassapitovelvollisuus.

Neuvostoliittolainen ja sittemmin nykyvenäläinen hallintotapa edellyttää, että vallanpitäjien suositus otetaan vastaan käskynä. Asetuksen paikalliset tulkinnat vaihtelivat suuresti: jossain matkustuspassit evättiin jopa sellaisilta työntekijöiltä, joilla salassapitovelvollisuutta ei edes ollut.

Pietarissa tilanne yritettiin ratkaista mahdollisimman rakenteellisesti. Poliisihallintoon perustettiin kolme viikkoa sitten matkustuslupalautakunta, joka käsittelee lomamatkoihin liittyviä pyyntöjä tapauskohtaisesti. Poliisihallinto ei kuitenkaan suostunut antamaan asiasta virallista kommenttia viitaten salassapitovelvollisuuteen. Siksi osa poliisihallinnon yksikköjohtajista ei edes tiedä koko lautakunnasta. He tulkitsevat ministeriön asetusta yksinkertaisesti: kun tuli kehotus olla päästämättä ihmisiä ulkomaille, niin ketään ei sitten päästetä.

Tällainen tutkinta lienee kaupungissa yleisin. Monien yksiköiden työntekijät ovat jo muuttanut lomasuunnitelmiaan eivätkä haikaile kaukomaiden aurinkoisille rannoille. Poikkeuksia kuitenkin oli: esimerkiksi, yksi työntekijä sai luvan saattaa lapsensa ulkomailla järjestetyyn kilpailuun.

Tieto oikeammasta tulkinnasta kuitenkin leviää eri kaupungin osiin: poliisiasemissa tiedetään jo, että lomalle takuulla pääse, jos et ole salassapitovelvollinen. Tarvittaessa hylätyn lomamatka-anomuksen voi viedä oikeuteen. Lupia vähitellen myönnetään lupalautakunnassa sekä työpaikoissa.

Lupa saadaan helpommin muun muassa siinä tapauksessa, jos matka oli tilattu ja maksettu ennen 18 huhtikuuta.

Tatjana Vostroilova

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.