• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Politiikka

Venäjän armeija ei ole menossa Ukrainaan - mutta lienee valmis menemään heti, kun tilanne vaatii

25 Kesäkuu 2014 16:09 / Politiikka

Presidentti Vladimir Putin esitti 24 kesäkuuta virallisen ehdotuksen Venäjän parlamentin Ylähuoneelle. Pyyntö koskee tämän vuoden 1 maaliskuuta hyväksyttyä voimankäyttövaltuusta, jonka mukaan Venäjän armeijan joukot voivat toimia Ukrainan alueella presidentin määräyksestä. Nyt Putin pyysi peruuttaman kyseisen valtuuden Ukrainan alkaneen välirauhan ja neuvottelujen johdosta. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen.

Venäjän Parlamentin Ylähuoneen perustuslaki-,  kansainvälisten asioiden sekä puolustusasioiden valiokunnat kehottavat Ylähuonetta peruuttamaan asetuksen, joka antaa Venäjän Presidentille valtuuden määräämään armeijan joukkoja toimimaan Ukrainan alueilla ”kunnes maan sisäinen poliittinen kriisi rauhoittuu”. Ensimmäisen aloitteen valtuuden peruuttamisesta esitti kuitenkin itse presidentti Putin. Voimankäyttövaltuus on tarkoitus peruttaa siksi, että Ukrainan itäalueilla on alkamaisillaan kolme tahon neuvottelut kriisin rauhoittamiseksi.

Presidentin ja lautakuntien suosituksista huolimatta, Ylähuone olisi valmis palaamaan asian käsittelyyn ja hyväksymään uuden voimankäyttövaltuuden, mikäli Ukrainan tilanne sitä vaatii. Ylähuoneen puolustusasioiden valiokunnan puheenjohtaja Viktor Ozerov totesi, että asetuksen peruuttaminen on merkki siitä, että Venäjä on valmis tukemaan kriisitilanteen diplomaattista ratkaisua. Mutta jos esimerkiksi välirauha ei toteudu, palataan vanhaan menetelmään.

Asiasta uutisoivat ITAR-TASS ja RIA-Novosti

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.