• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Elämä, Yhteiskunta

Pyörällä ruuhkien läpi

Pyörällä ruuhkien läpi
Kuva: Sergei Jermohin, DP
4 Heinäkuu 2014 20:19 / Elämä, Yhteiskunta

Pietarin ensimmäinen vuokrapyöräjärjestelmä on vihdoin pyörähdellyt toimintaan. Avajaisia odotettiin toukokuusta asti. Pietari liittyy eurooppalaiskaupunkien joukkoon, jossa ovat jo Pariisi, Barcelona, Tukholma ja muut pääkaupungit. Pietarin kaupungin hallitus toivoo vuokrapyörän vähentävän ruuhkia ja parantavan kaupunkilaisten terveyttä. Testasimme järjestelmää avajaispäivinä - ja tässä tulokset.

Pyörien vuokrapisteitä on nyt 28 - luvattujen 34:n sijaan. Toisesta pisteestä vuokratun pyörän voi palauttaa toiselle pisteelle. Suuri osa pisteistä sijaitsee ydinkeskustan alueella Obvodnyin kanavan puoliympyrän sisällä, mutta muutama piste löytyy Vasiljevin saarelta, Petrogradskii kaupungin osasta sekä Suomen rautatieaseman vierestä. Fontanka kirjoitti jo, että pyörän pisin käyttöaika ilman lisämaksua on 30 minuuttia. Vuokrapisteverkoston kehittäjien mukaan tämä rajoitus kehottaa ihmisiä käyttämään pyöriä työmatkoihin, joka vähentää mahdollisesti ruuhkia Pietarin kaduilla. Ajatuksena on, että käyttäjä noutaa pyörän keskustan metroasemalta ja tekee matkansa työpaikalle. 

Pyöriä on hankittu 500 kappaletta varkausten ja vahingoittamisen varalta. Vuokrapisteissä on tarkoitus pitää samaan aikaan 120-170 pyörää. Nyt pyöriä on tarjolla vähän: viisi pistettä seisoo jo tyhjillään, neljässä kököttää vain yksi pyörä. Vastaisuudessa pyörien määrä tasoitetaan pyöräkuljetuksen avulla: pakettiauto tuo pyörät ja vie ylimääräiset pois. Pyörän vuokraamiseksi pitää rekisteröityä järjestelmän sivustossa: eli pyörää ei voi vuokrata heti paikalta. Rekisteröinnin jälkeen kaikki sujuu helposti: salasana saadaan tekstiviestinä puhelimeen, minkä jälkeen voi mennä hakemaan pyörää. Valitettavasti järjestelmän sivustoa ei ole käännetty vielä englanniksi, joten ulkomaalaisen on osattava venäjää, mikäli hän halua vuokrata pyörän. Järjestelmässä toimivat sentään VISA- ja MasterCard -kortit.

Vuokrapyörä on mukava käytössä: saatavilla on sekä yksi- että kolmevaihteisia pyöriä, jotka ovat varustettu kellolla ja seisontatuella. Tangossa on kori käsilaukulle. Ketjun päällä on suoja. Pyörä liikkuu näppärästi, muttei sovi aloittelevalle pyöräilijälle. Runko tuntuu hieman raskaalta. Nämä pyörät ovat olleet käytössä Moskovassa, jossa vastaava järjestelmä ehti toimia jonkun aikaa ennen kun käyttöön otettiin toinen. Järjestelmällä on jo ensimmäisiä käyttäjiä. Yksi heistä oli palauttamassa pyöräänsä samaan aikaan kun suoritimme testimme. Hän kertoi ostaneensa jo kuukausilipun ja pyöräilevänsä työmatkan. Kotona hänellä ei ole pyörälle tilaa.

Pyöräilyvuokrausjärjestelmä on tarkoitettu pilotoitavaksi. Jos kaupunkilaisten kiinnostus ja kysyntä kääntyvät kasvuun, pisteitä lisätään ja pyöräilykausi jatketaan koko talveksi. Hankkeen tuloksien arviointi jäi epäselväksi. Hankkeen takana olevalle Moskova -pankille pyörävuokraus on tietyssä mielessä mainoskampanja.

Pietarin hallitus katsoo hanketta osana kaupungin kevyen liikenteen kehitysstartegiaa. Pietariin kaavaillaan myös pyörätiet: kilpailu pyörätiesuunnittelusta julistetaan pian. 

Antonina Asanova, Fontanka.ru

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.