• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Kulttuuri, Pietarimme, Yhteiskunta

Slaavikyykky ja muut kansan huvit. Telega 5: Vaatteilla on väliä

Slaavikyykky ja muut kansan huvit. Telega 5: Vaatteilla on väliä
Kuva: Mihail Ognev, Fontanka.ru
18 Heinäkuu 2014 / Kulttuuri, Pietarimme, Yhteiskunta

GOP -kulttuurissa ulkonäöllä on väliä. Tyyli kehittyi ajan mittaan eivätkä edes farkut sitä pystyneet muuttamaan.

Vuosi 1917 voidaan katsoa GOP -kulttuurin alkuvuodeksi. Jos patsanit ja blatarit olisivat asiaa edes vähän pohtineet, Uusi Vuosi olisi juhlittu lokakuussa heidän tapaansa.
 
Sisällissodan ajaksi muoti ilmiönä hävisi ihmisen elämästä. Päälle vedettiin se, mikä lämmittää: puuvillavanulla topattu takki, päällystakki, trenssi. Kodittomat eivät olleet duunareita paljon likaisempia. Kansankomissari (narkom) pukeutui kuin puna-armeijan upseeri. Sotakommunismin vaihe oli lyhyt ja täynnä puutteita.
 
Slaavikyykky ja muut kansan huvit. Telega 5: Vaatteilla on väliä Kodittomat katupojat 20-luvun Petrogradissa. Kuva: Jevgenii Vyšenkovin arkisto
 
Leninin haave uudesta yhteiskunnasta alkoi kohta murtua ihmisarkea vastaan.
 
30-luvulla puutteet osittain täytyivät ja ihmisiä jo mietitytti, mitä voi laittaa lautaselle perunan seuraksi. Vaatteet alkoivat tulla näyttävämmiksi. Värimaailma oli vaatimaton, mutta oli kuitenkin.
 
Blatarit löysivät tyylinsä yksi-kaksi: lippis, pikkutakki suoraan hihattoman aluspaidan päälle, kaulalle pitkä valkoinen kaulaliina, cache-nez. Suorahousut laitettiin saappaisiin.
 
Kävely oli rento ja muistutti jotenkin ironisesti prostituoidun tapaa keinuttaa lantiota sivuttain. Kädet laitettiin välittömästi taskuihin.
 
Slaavikyykky ja muut kansan huvit. Telega 5: Vaatteilla on väliä Vanhojen aikojen špana Kuva: kon-palto.ru
 
Tällainen näyttäytyminen oli urheuden merkki. Se antoi ymmärtää, kuka vastaan tulee.
Španan riveihin liittyneen piti noudattaa kaikki sanattomat säännöt käyttötavoista käskyihin. Showlle oli myös tilaa: muistan elävästi nähneeni 70-luvuen alussa kolme vankilakundia, jotka marssivat Vasilin saaren Srednii prospektia. Keskimmäinen kantoi levysoitinta. Sillä soitettiin kuuluisan venäläisen oopperalaulaja Fedor Šaljapinin levyä: mainekas basso kuului kaikialle.
 
Ei saa unohtaa myös auringonkukan siemeniä. Auringonkukkasiementen syöminen ei liity mitenkään venäläiseen ruokakulttuuriin. Niiden napostelu oli taidelajia. Siemen heitettiin ilmaan, saatiin huulilla kiinni, kuorittiin hampailla ja kielellä suun sisällä, sitten kuoret syljettiin ulos - ei ole helppo nakki! Eräs tsarin aikana Venäjän armeijassa palvellut upseeri muisti tajuavansa vallankumouksen voittaneen nähtyään Nevskii prospektin siemenkuorten peittämänä.
 
Jos jätkä noudatti sääntöjä vain osittain ja teeskenteli olevansa kovis, hänestä tuli parhaimmassa tapauksessa pilkan kohde - pahimmassa hän sai turpaan.
 
Slaavikyykky ja muut kansan huvit. Telega 5: Vaatteilla on väliä Uusien aikojen alku Kuva: Jevgenii Vyšenkovin arkisto
 
Asenne säilyi paikottain Venäjällä presidenti Putinin valtakauden alkuun asti. Uralin vuoriston rikolliset käyttivät menopelinä Ladan 99 -mallia. Tavallisilta liikemiehiltä sen ostaminen ja ajaminen oli kielletty.
 
Statuksen merkit säilytettiin ja suojeltiin.
 
70-luvun lopussa farkut hiipivät Neuvostoliittoon rautaesiripun alta. Špana hylkäsi uuden trendin. Ensiksi, farkut maksoivat pimeillä markkinoilla liian paljon. Toiseksi, katupojat aidosti halveksivat kaikkea ulkomaalaista. Sever -savukkeiden savu oli heille Marlboroa makeampi.
 
Slaavikyykky ja muut kansan huvit. Telega 5: Vaatteilla on väliä Nuoren hengailijan nevskii prospektilla, 70-luku Kuva: Jevgenii Vyšenkovin arkisto
 
Harva kiinnittää huomionsa siihen, miten maan historia ja katukulttuuri näkyivät neuvostosavukkeiden pakkauksissa. Suosittu Sever (Pohjoinen) merkin nimi toistui tatuoituna monissa käsissä merkkinä siitä, että pohjoisessa on oltu - ei välttämättä omasta tahdosta. Belomorkanal (Vienanmeren - Itämeren kanava) -savukeaski muistutti Neuvostoliiton kuuluisimmasta keskitysleiristä. Voisitteko kuvitella Saksassa Auschwitz -nimiset savukkeet?
 
Näin, vanha ajatus siitä, että neuvostoliittolaiset vankilakundit ja heidän vartijansa kommunistit ovat saman kolikon kaksi puolta, sai katuelämässä vahvistusta - kunnes alkoi Gorbatšovin valtakausi.
 
Eräässä suositussa katulaulussa kerrotaan vorosta, joka tapasi ulkomaalaisen vakoilijan. Vakoilija lupasi vorolle kaikki mitä tahtoa voi ”neuvostoliittolaisen tehtaan piirustuksia vastaan”. Rikolliset kokoontuivat päättämään asiasta ja päätyivät siihen, ettei Isänmaata voi pettää. Tässä ainutlaatuisessa tapauksessa kundit menivät omaa käskyä vastaan ja vasikoivat vakoilijasta valtion turvallisuuspalvelulle.
 
Perestroika sekoitti pakan. Špana koki olevansa eksyksissä - myös tyylin kannalta. Vanhat pikkutakit ja suorahousut väistyivät vaatevyöryn edestä.  
 
Farkut eivät silloinkaan päässeet suosioon, vain uudeksi ”univormuksi” hyväksyttiin Adidas -merkkinen verryttelypuku. Verryttelypuku osoittautui käteväksi sekä katutappelussa että teatterissa: mikäs ettei, nyt eletään vapaassa maassa.
 
Youtubesta löytyy parodiavideot, joissa esiintyvät kaksi mallikasta moskovalaista jäbää: Baška (Pönttö) ja Ržavyi (Ruoste), jotka ovat samalla täydellinen johdanto GOP-kulttuurin nyansseihin.
 
Slaavikyykky ja muut kansan huvit. Telega 5: Vaatteilla on väliä Baška ja Ržavyi elementissään Kuva: kvnforall.info
 
Moskova ei ole Venäjä. Venäjä alkaa Uralilta ja loppuu Magadaniin ja ikiroutaan. Viimeisimmat GOP-kulttuurin saarekkeet sinnittelevät Venäjän Kauko-Idässä: siinä katujengin nuorin vielä kysyy vanhemmalta lupaa pyörän anastamiseen. Mutta ei tämäkään kauan kestä: kapitalismi jatkaa voitonmarssiaan.
 
Gopnicus slavenicus - slaavikyykyn harrastaja on tulossa uhanalaiseksi lajaksi: eurooppalaistaminen tuhoaa vanhaa kulttuuria säälittä.
 
Näyttää siltä, että vain naapurimme Suomi voi pelastaa tämän ilmiön matkimalla edes kunnon slaavikyykkyä. 
 
Slaavikyykky ja muut kansan huvit. Telega 5: Vaatteilla on väliä Kuva: Jevgenii Vyšenkovin arkisto

Jevgenii Vyšenkov, Fontanka.fi

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.