• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Politiikka, Yhteiskunta

Sota ei lentokoneturmasta välitä

Sota ei lentokoneturmasta välitä
Kuva: Fontanka.ru
18 Heinäkuu 2014 / Politiikka, Yhteiskunta

Malesialaisen matkustajakoneen onnettomuudesta on kulunut lähes vuorokausi. Yhtään asiantuntijaa mistään tutkintalautakunnassa ei ollut turmapaikassa näkynyt vielä klo 12 tänä päivänä, 18 heinäkuuta. Lähes kolmesataa ruumista ovat edelleen koskemattomina paikoillaan. Paahtavan auringon alla odottavat edes jonkunnäköistä määräystä myös paikallisen pelastuslaitoksen työntekijät. Fontanka haastatteli puhelimitse venäläistä toimittajaa, joka työskenteli lentokoneen maahansyöksypaikalla. Haastateltava halusi jäädä nimettömäksi. Muuten hän voi joutua Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU:n listalle, mikä tietää pikaista käännyttämistä pois Ukrainasta.

Milloin ehdit paikalle lentokoneturman jälkeen?

— Edustan isoa venäläistä uutistoimistoa ja työskentelen yhdessä työparini kanssa, joka on valokuvaaja. Valokuvaaja ehti paikalle minua aiemmin. Miksi? Tällä alueella lentokoneet ammutaan alas usein, sillä täällä käydään sotaa. Toissapäivänä alas ammuttiin kaksi Suhoi-hävittäjää. Gorlovkan kaupungista käsin ammuttiin alas yhden kuukauden aikana neljä Ukrainan ilmavoimien lentokonetta. Se on täällä arkipäivää. Yleensä ukrainalaiset lentäjät pyrkivät kaikin keinoin päästä vahingoittuneilla koneillaan Ukrainan armeijan hallitsemille alueelle, sillä he pelkäävät itsepuolustusjoukkojen vangiksi joutumista. Kun saimme tietää, että lentokone syöksyi maahan täällä, tärkein tieto oli, että aluetta hallitsevat itsepuolustusvoimat. Soitin valokuvaajalle ja käskin häntä lähtemään paikalle. Emme voi saada kuvamateriaalia Ukrainan kontrolloimilta alueilta. Valokuvaaja saapui tunti-puolitoista lentokoneturman jälkeen. Hänen ollessaan vielä matkassa saimme tiedon, että se on iso lentokone ja että asia on vakavampi, kuin aluksi luulimme.

Mitä turmapaikalla oli meneillään saapumishetkellänne? Keitä täällä oli lehdistöedustajien lisäksi?

— Pisti heti silmin, että paikalla on vain paikallisten pelastuslaitosten rivityöntekijöitä. Syynä voi olla se, että alueella käydään taistelua ja sitä hallitsevat itsepuolustusvoimat. Jos ei olisi sotaa, paikalla olisi heti alusta ollut poliisi ja kansainväliset asiantuntijat. Nyt oli toisin. Pelastuslaitosten työntekijöillä ei ole tarvittavaa osaamista. He osaavat sammuttaa tulipaloja, mutta eivät käsitellä lentokoneonnettomuuden seurauksia. Nyt he vain kävelevät ympäriinsä ja panevat merkkikeppejä niihin paikkoihin, mihin on pudonnut koneen osia tai ihmisiä. Heillä ei edes ole kunnon leiriä — he vasta odottavat, että heille tuodaan teltat. Heitä myös huolestuttaa se, ettei ole säkkejä ruumiita varten, joten he joutuvat soittelemaan ja pyytämään niitä. Aluetta valvoo itsepuolustuksen kuuluisa Vostok (Itä) -pataljoona, mutta tiesulkujen kautta turmapaikalle pääsee kyllä ongelmitta. Ketään muita kuin toimittajia ei kuitenkaan tule paikalle. Eilen pimeyden laskeutuessa meille sanottiin, että aamuyöllä oikeuslääkärit Donetskista ovat tulossa tutkimaan ruumiita.

Tulivatko he?

— Ketään ei tullut. Nyt on kello 12 paikallista aikaa — eikä asiantuntijoista ole tietoakaan. Paikalla on edelleen pelastuslaitosten työntekijöitä. Heitä avustavat paikalliset kaivosmiehet. He etsivät koneen mustia laatikoita.

Aiemmin tuli tietoa, että itsepuolustusvoimien edustajat veivät mustat laatikot mukaan. Näitkö tällaista tapahtuvan?

— Ohjuksen osumisen jälkeen lentokone räjähti ilmassa. Siksi sirpaleita ja ruumiita löytyy erittäin laajalta alueelta. Onneksi lentokone putosi lähes asumattomalle alueelle. Pelastuslaitosten työntekijöiden toimintaa ei koordinoida mistään käsin. Saattaa olla, etteivät he edes tiedä, miltä mustat laatikot näyttävät. Täällä puhutaan sellaista, että olisi löydetty kaksi laatikkoa. Missä ne ovat? Siitä ei ole tietoa.

Onko totta, että itsepuolustusvoimat eivät päästäneet paikalle ketään ensimmäisten kahden tunnin aikana — edes pelastuslaitosten työntekijöitä?

— Pötyä. Lentokoneen syöksyminen aiheutti maastopaloja. Täällä on eilen ollut erittäin kuiva ilma. Pelloilla, jonne lentokone putosi, kasvaa vehnää ja heinää, joka oli niitetty. Ne syttyivät palamaan. Itsepuolustusvoimat päästivät paikalle paloautot. Palomiehet ovat edelleen täällä. Eilen täällä kävi Donetskin tasavallan pääministeri Aleksandr Borodai, joka väitti olevansa yhteydessä asiantuntijoihin. Olin varma että yön aikana asiantuntijat alkaisivat ilmestyä paikalle. Siinä ajassa voisi ehtiä paikalle vaikka Hollannistakin asti.

Oletko huomannut mitään ryöstelyä ja uhrien omaisuuden anastamista?

— Ikävä kyllä, tällaisia tapauksia oli. Kyseessä on iso lentokone, jossa matkusti lähes kolmesataa rikkaasta maasta kotoisin ollutta ihmistä. Lentokone syöksyi maahan rutiköyhällä syrjäisellä seudulla. Se oli paikallisille kuin taivaan lahja. Nyt puhuessani voin nähdä nämä tavarat ja laukut. Ihme kyllä jopa Duty Freesta ostetut pullot eivät olleet menneet rikki. Lentokone oli hajonnut palasiksi, istuimet olivat romuna, ihmiset kuolleet — mutta monet henkilökohtaiset esineet olivat säilyneet ehjinä. Olimme seisomassa laukkujen vieressä — ja yhdessä niistä alkoi soida puhelin. Ryöstelyäkin esiintyi. Paikalliset asukkaat yrittivät etsiä rahaa — on selvää, että jos ihmiset lähtevät lomalle, heillä on todennäköisesti rahaa mukana. Mutta itsepuolustusvoimat ajoivat nämä saalistajat nopeasti pois.

Viimeisimpien tietojen mukaan Etyjin edustajat ovat saapuneet lentokoneturman paikalle klo 19.00 paikallista aikaa.

Fontanka.fi

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.