• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Politiikka, Yhteiskunta

Venäläiset eivät jätä omiaan pulaan - vai mitä?

Venäläiset eivät jätä omiaan pulaan - vai mitä?
Kuva: Valentina Svistunova, DP
23 Heinäkuu 2014 / Politiikka, Yhteiskunta

Venäläinen armeja menettää sotilaita Ukrainan sisäisessä taistelussa. Kaksi Nižnii Novgorodin erikoisjoukon sotilasta saivat surmansa Venäjän rajalla. Omskista kotoisin oleva vasta kutsuttu sotilas on joutunut Ukrainassa sotavangiksi. Venäjän puolustusministeriö ja tutkintakomitea eivät kommentoi näitä uutisia. Venäjän ulkoasiainministeriö ei lähetä mihinkään kiivaita nootteja. ”Kadonneiden” sotilaiden läheiset yrittävät pyytää apua presidentti Putinilta - sillä muut tahot eivät auta.

Ensimmäisen tiedon Ukrainan ja Venäjän rajalla kaatuneista sotilaista Rostovin lehdistö julkaisi viikko sitten 15 heinäkuuta. Rostovilaiset toimittajat kertoivat, että kahden sotilaan ruumiit tuotiin Eteläisen sotilaspiirin sotilassairaalaan. Sotilaat olivat kaatuneet tulituksessa. Aamulla 16 heinäkuuta tietoon tuli kaatuneiden nimet: Armen Davojan ja Aleksandr Voronov, kumpikin palveli venäjän armeijassa. Myöhemmin lehti julkaisi tapauksen yksityiskohtia: sotilaat kaatuivat yrittäessään suojella ryhmää pakolaisia tulitukselta. Samana iltapäivänä kaikki artikkelit poistettiin lehden nettisivustosta.

Puolustusvoimien viranomaiset eivät vahvistaneet asiaa. Mutta kaatuneiden sotilaiden läheiset välittivät toisille sosiaalisessa verkossa osanottoja.

Fontanka yritti pyytää selitystä paikan päällä eversti Sergei Nyrkovilta, joka komentaa prikaattia, missä kaatuneet palvelivat. Nyrkov kieltäytyi kommentoimasta viitaten Puolustusministeriön tiedotuspalvelun tietoon, jonka mukaan mieshukkaa ei näinä päivinä kärsitty.

Neljän päivän kuluttua 19 heinäkuuta kaatuneet haudattiin kotiseudullaan. Eversti Nyrkov oli läsnä hautajaisissa ja osoitti kaatuneille sotilaille kunniaa. Virallisesti sotilaiden kuolemansyy on ”tuntematon”. Armeija ja tutkintaelimet eivät kommentoi tapahtunutta.

Armenin ja Aleksandrin kaverit esittivät kaksi näkökulmaa tragediaan: toisen, puolivirallisen mukaan, sotilaat joutuvat satunnaisen tulituksen uhriksi, toisen, epävirallisen mukaan, he joutuivat Oikean sektorin asemiesten ampumiksi.

Asiasta on aloitettu virallinen tutkinta. Virallinen tiedote tutkinnasta ei kuitenkaan lisää ymmärrystä: siinä esimerkiksi mainitaan, että sotilaita murhattiin tarkoituksellisesti ja laukauksia oli yli sata.

Sekin tiedote pyydettiin myöhemmin jättämään julkaisematta.

Viisi päivää myöhemmin tuli tieto uudesta venäjän armeijan menetyksestä: erään toisen prikaatin sotilas Andrei Balobanov, joutui ukrainalaisen median mukaan sotavangiksi.

Kyseisen prikaatin komentoporras ei vastannut sotilaan olinpaikkaan liittyviin kysymyksiin. Andrei Balobanov kutsuttiin armeijan palvelukseen Omskin kaupungissa. Hänen prikaatinsa sijaitsee Samaran kaupungissa. Sotilas on kadonnut Venäjän ja Ukrainan rajalla. Pietarissa asuva Andrein vanhempi veli Aleksei, vetosi presidentti Putiniin sen jälkeen kuin yritti toivottomasti saada tietoa nuoremmasta veljestään armeijan viranomaisilta.

Aleksei kertoi saaneensa sosiaalisen verkoston kautta viestiä Ukrainasta. Viestissä kerrottiin, että hänen veljensä on sotavanki. Aleksei ei kuitenkaan saanut siitä mitään todisteita, kuten vangitun veljen valokuvia tai videoita. Ainoat Aleksein löytämät viitteet olivat linkit ukrainalaisiin lehtiin ja blogeihin. Aleksei yritti ottaa yhteyttä veljensä prikaatin komentajiin, mutta turhaan: puhelimessa prikaatin komentajan sanottiin olevan ulkona ”ryhmityshommissa”, varakomentaja ei edes suostunut keskustelemaan. Kerran takaisin soitti mies, joka esittäytyi sotilaallisen syyttäjänviraston työntekijäksi. Hän kertoi, että Andreita etsitään ja hänen ”komentajansa” on pidätetty. Aleksei ei osaa sanoa, onko se edes totta. Ainoa taho, joka vastasi, oli Ukrainan puolustusministeriö: sieltä vakuutettiin, että Andrei Balovanovin nimeä ei ole sotavankien listalla. Tämän jälkeen Aleksei päätti vedota presidenttiin virallisen nettisivuston kautta.

Fontanka ei saanut Eteläisen sotilaspiirin johdolta sekä piirin sotilassyyttäjävirastolta mitään tietoa koskien kahden sotilaiden kuolemaa ja yhden sotilaan mahdollista kaappausta. Kumpikin taho kehotti lähettämään kysymyksiä Puolustusministetiöön. Eteläisen sotilaspiirin tutkintakomitea oli samoilla linjoilla piirin johdon ja syyttäjäviraston  kanssa. Puolutusministeriö ilmoitti vastaavansa kirjalliseen tiedusteluun, mikäli sellainen lähetetään.

Virallinen tiedustelu kyllä lähti, mutta vastausta saadaan odottaa - sillä Venäjän posti on kiireetön laitos.

Kuva ei liity artikkelin sisältöihin.

Denis Korotkov, Fontanka.ru

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.