• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Talous, Yhteiskunta

K-ruoka ei maistu Puškinissa

K-ruoka ei maistu Puškinissa
Kuva: http://www.k-ruoka.ru
28 Heinäkuu 2014 20:03 / Talous, Yhteiskunta

Kesko haastoi oikeuteen Pietarin arkkitehtuuristen muistomerkkien suojelusta vastaavan lautakunnan. Syynä on tontti, jonka Kesko hankki uuden K- Ruoka marketin rakentamiseen. Tontin hankinta johti ensin kiistaan Kolway -yhtiön kanssa, sillä Kolway katsoi Keskon rakennussuunnitelman haitaksi omalle markettihankkeelleen: osa Kolwayn rakentamasta ostoskeskuksen tiloista oli tarkoitus vuokrata Prismalle.

Suomessa Prismat ja K-marketit rakennetaan usein vierekkäin. Pietarin esikaupungissa Puškinissa mahdollinen naapuruus ei lämmittänyt Prisman tulevaa vuokranantajaa Kolway -yhtiötä.

Kesko osti tontin kaikkia muodollisuuksia noudattaen Sfera -nimiseltä yhtiöltä uuden K-Ruoan rakentamista varten vuoden taitteessa. Kesko menestyy Venäjällä ja laajentaa toimintaansa moniin kaupunkeihin. Puškin on palatseista ja historiallisista muistomerkeistä tunnettu Pietarin esikaupunki, mutta ruokakauppoja siellä on kehnosti, joten varakkaammat asukkaat käyvät ostoksilla Pietarissa asti. Näin ollen valtatien varrella sijaitseva laadukas ruokakauppa laajoine vaalikoimineen olisi liiottelematta ”kultakaivos”.

Puškinin ympäristö on historiallisesti arvokas, joten rakentamiseen liittyvät erilaiset lisäehdot ja esimerkiksi rakennusten korkeutta ja ulkonäköä koskevat rajoitukset. Vaikka K-ruoan rakennuksen piirustukset läpäisivät tarkastuksen, Kolway aloitti kantelukampanjan ja pelasi ovelasti juuri muistomerkkikortilla. Lukuisissa vetoomuksissa Kolway korosti tulevan K-Ruoan ”pilaavan” historiallisesti arvokkaan ympäristön - muun muassa osittain peittävän samassa paikassa sijaitsevat Egyptiläiset portit. Kolwayn yritykset estää kilpailijansa pyrkimykset jatkuivat todennäköisesti Pietarin hallituksen käytävillä, joten huhtikuussa kuvernööri Poltavtšenko toi asian esille tapaamisessa suomalaisten liikemiesten kanssa. Puhuessaan Puškinin arkitehtuurin merkityksestä hän yllätti tapaamisen osallistujat sanomalla, että Prismalle voidaan tarjota toinen tontti mikäli edellinen katsotaan suojeltavaksi. Yllätys johtui siitä, että kuvernööri ilmeisesti sekoitti Prisman, jolla ei ole paikalla omaa tonttia, ja Keskon, joka omisti kiistanalaisen tontin.

Kolway ei luovuttanut ja haastoi Sfera -yhtiön oikeuteen. Perusteeksi esitettiin Sferan ennen myyntiä tekemä tontinjako, jonka jälkeen puolet tontista myytiin Keskolle kaupan rakentamista varten. Haastaja hävisi ensimmäisen oikeudenkäynnin, valitti ja saavutti tavoitteensa toisessa oikeudenkäynnissä.

Pietarin kaupungin hallitus vaikutti asiaan taustalla ja lopuksi hyväksyi muutamia muutoksia arkkitehtuuria ja historiallista ympäristöä koskeviin säädöksiin. Muutokset tekivät Keskon rakennussuunnitelmasta mahdottoman: uudistettujen säädösten mukaan tontille ei enää voi rakentaa kauppaa.

Lopuksi Kesko haastoi Pietarin muistomerkkisuojelulautakunnan Valtion välimiesoikeuteen. Kesko kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

Fontanka.fi

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.