• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Yhteiskunta

Paljastaminen on-line

Paljastaminen on-line
Kuva: обличи.ру
6 Elokuu 2014 / Yhteiskunta

Verkossa käynnistyi hanke, jonka välityksellä jokainen kansalainen voi valittaa julkisesti huonosta palvelusta, epäasiallisesta kohtelusta ja muista epäkohdista, joihin hän on törmännyt erilaisissa arkitilanteissa. Valittajia on rekisteröitynyt sivuston käyttäjäksi jo reilut 8000.

oblitchi.ru (Paljasta) -hankkeen toteuttajat luonnehtivat sivuston virtuaaliseksi tilaksi, jossa voi vapaasti arvostella eri yhteiskunnan tasoilla ilmenevää törkeyttä, epäasiallisuutta ja surkeata ammattitaitoa. Valitukset pyydetään muokkaamaan tarinoiksi, jotka paljastavat erilaisia epäkohtia - bussin lipunmyyjän epäkohteliaisuudesta viranomaisten väärinkäytöksiin.

Sivustossa on julkaistu tähän mennessä 1162 paljastavaa tarinaa. Valittajat eivät kuitenkaan osoita suoraan syypäitä vain kertovat yleisesti yliopistojen lehtoreista, yksityisten pikkubussien kuskeista tai pitkistä jonoista passitoimistossa. Yritysten sekä henklöiden nimiä ei tarinan yhteydessä yleensä mainita.

Sivustoa ei kuitenkaan tarkoitettu vain ”avaustilaksi”. Sen avulla halutaan tehostaa puuttumista epäkohtiin. Sivuston ylläpitäjissä on muutama toimittaja, jotka tutkivat tarvittaessa tilanteita ja julkaisevat jatkotarinat. Jatkotarinoita on julkaistu kuitenkin vain kaksi. Toinen niistä käsittelee Krimillä ukrainamielisen opettajan ja venäjämielisten opiskelijoiden välissä tapahtunutta konfliktia, jonka taustalla oli poliittiset mielipiteet. Toinen kertoo ikääntyneen naisen piinasta, joka alkoi passin menettämisestä.

Sivuston ylläpitäjien mukaan tutkintoja on tehty enemmän, mutta ne jäivät julkaisemattomaksi valittajien pyynnöstä. Toisaalta, jotkut tapaukset siirtyivät poliisin tutkittavaksi.

Muodollisesti paljastussivusto toimii blogialustojen ja sosiaaliverkostojen malliin eikä kanna vastuuta käyttäjiensä julkaisemista sisällöistä. Sivuston ylläpito tiedostaa toiminnan riskit: sivusto voi edesauttaa yksityishenkilöiden ja yritysten tahallista solvaamista ja parjaamista. Siinä tapauksessa, jos henkilö tai yritys kokee olevansa solvattu, hän voi vedota sivuston ylläpitäjiin. Vetoomusta seuraa tarkastus. Jos solvaaminen pitää paikkansa, solvatun nimi ja henkilötiedot poistetaan.

Paljastussivusto sai yllättävän paljon tukea myös viranomaisilta, esimerkiksi kaupungin neuvoston jäseniltä.

Fontanka.fi

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.