• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Talous, Yhteiskunta

Haiseeko Valio rahapesulalle?

Haiseeko Valio rahapesulalle?
Kuva: Anton Vaganov, DP
13 Elokuu 2014 16:15 / Talous, Yhteiskunta

Valion pietarin toimistossa tapahtunut ratsia liittyi todellisuudessa erään Venäläisen, Duuman kansanedustajan rahanpesupuuhiin. Näin selitti 12 elokuuta tapahtunutta ratsiaa Venäjän Federaation Rikostutkintalautakuntaa edustavaa Vladimir Markin. Viranomaiset rakensivat aasinsillan Valiosta suoraan erääseen Vnukovo -lentokentällä tapahtuneeseen ampumavälikohtaukseen. Ampumavälikohtauksen syynä oli 350 kiloa pesemätöntä käteisrahaa.

Valio -konsernin pietarilaisedustustoon eilen kohdistuneet etsintätoimenpiteet saivat perusteet: Rikostutkintalautakunnan Vladimir Markin kertoi eilen, ettei Valion varsinainen toiminta liity asiaan. Tutkinnan kohteena oli pääasiassa vuosina 2011-2013 tehdyt pankkirikokset, jotka tuottivat vaajat 45 miljonaa ruplaa laitonta tuloa. Rikosten takana on Dagestanista peräisin oleva henkilö, joka toimi silloin kunnanvaltuutettuna ja edusti Yhtenäinen Venäjä -puoluetta. Tutkinnan tulokset osoittavat, että laittomasti saadut tulot ”pestiin” siirtämällä niitä parinkymmenen peiteyrityksen tileille. Joukossa oli Markinin väitteen mukaan myös salaperäisiä ”Valio -konsernin osastojen tilejä”. Vaikka Markin ei maininnut kommenteissaan yhtään nimeä, voi varmuudella olettaa, mistä tapauksesta on kyse: dagestanilainen poliitikko ja Levašin alueen kunnanvaltuutettu Abdulla Gasanov pidätettiin maaliskuussa 2014 perusteena epäilyt laittomasta pankkitoiminnasta.

Gasanovin johtama rikollisryhmä erikoistui rahanpesuun. Tapaus tuli julkisuuteen reilut kaksi vuotta sitten, jolloin Vnukovon lentokentällä Moskovassa sattui ampumavälikohtaus. Peiteoperaation puitteissa Venäjän sisäasiainministeriön talousrikostutkintayksikön poliisit ottivat vastaan kaksi yksityisen Karat -turvallisuuspalvelun vartijaa, jotka saattoivat painavaa ja kookasta lastia. Lastin siirryttyä panssaroituihin autoihin poliisin erikoisjoukot pidättivät kaikki osalliset sekä lastin. Pidätyksen yhteydessä ammuttiin muutama laukaus ilmaan. ”Painotuotteiksi” kirjattu lasti osoittautui seteleiksi: käteisrahaa oli 600 miljoonan edestä.

Rikollisryhmässä toimi kaikkiaan 20 jäsentä, joilla oli hallussaan 12 kappaletta tuliaseita sekä ampumatarvikkeita. Myöhemmin erään dagestanilaisen pankin moskovalaisesta edustustosta löytyi ”asiakirjat sekä tekniset varusteet, jotka todistavat laittomasta pankkitoiminnasta”.

Pääepäilty Gasanov pidätettiin vasta maaliskuussa 2014. Gasanovin yhteiskunnallisen aseman takia tutkinta siirrettiin Rikostutkintakomitean jatkettavaksi.

Mitä yhteistä sitten on Valio -konsernin, sen työntekijöiden ja rahanpesun välillä? Rikostutkintalautakunta ei suostunut siitä vielä kertomaan. Virallisen version mukaan toiminnassa käytettiin lukuisia peiteyrityksiä, joiden tilit toimivat ”pesuloina” laittomasti siirretyille rahasummille. Sen jälkeen raha nostettiin käteisenä dagestanilaisissa pankeissa tai pyöritettiin vähittäiskaupan kautta ja lähetettiin Dagestanista Moskovaan.

Näin ollen Valiolla ei voi olla tässä touhussa minkäänlaista osaa. Konserni kieltäytyy jälleen kommentoimasta ja viittaa Rikostutkintalautakunnan tiedotteeseen - kohtaan, jossa sanotaan, että Valion toiminta ei liity asiaan.

Voi kuitenkin esittää oletuksen, että asiassa oli mukana eräs tuntematon yritys nimeltään ”OOO Valio Rus”. Poliisit ja erikoisjoukot kävivät 12 elokuuta tämänkin firman virallisessa osoitteessa. On kuitenkin vaikeaa uskoa kokeneiden moskovalaisten etsivien tehneen sellaisen erheen.

Valio Rus -nimisen yrityksen toimitusjohtaja tavoitettiin myöhemmin 12 elokuuta puhelimitse. Hänen mukaan Valio Rus -yrityksen ja Valio -konsernin välissä ei ole yhteyksiä.

Denis Korotkov, Fontanka.ru

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.