• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Politiikka, Yhteiskunta

Pietarin oppositiolle murskaava tappio kunnallisvaaleissa

Pietarin oppositiolle murskaava tappio kunnallisvaaleissa
Kuva: Pjotr Kovaljov, DP
16 Syyskuu 2014 / Politiikka, Yhteiskunta

Opposition vaalitulokset Pietarissa ovat pahinta painajaista pahemmat. Oppositio sai kaikista kaupungin osien valtuustopaikoista vain 51. Äänestysprosentti jäi alle 4%. Oppositioehdokkaiden mielestä syy piilee ennakkoäänestyksessä.

Oppositiopuolueiden ehdokkaista onnistui rekisteröitymään noin 700. He edustivat Oikeudenmukainen Venäjä, Jabloko, Graždanskaja platforma (Kansalaisalusta), RPR-Parnas -puolueita sekä Partija Progressaia (Edistyspuolue). Kommunistinen puolue asetti ehdolle 340 ehdokasta. Sillä oli runsaat 20% kaikista 5000 ehdokkaasta, jotka kilpailivat 1510 paikasta valtuustoissa. Vuonna 2009 oppositio sai 150 paikkaa, ja sitä pidettiin jo silloin pahana tappiona. Vuonna 2014 tulos oli vain 51. 

 

Oikeudenmukainen Venäjä -puolueosasto katsoo, että monissa tapauksissa osaston ehdolle asetetut ehdokkaat olisivat saaneet paikan - ellei oteta huomioon ennakkoäänestyksen tuloksia. Koska ennakkoäänestyksen järjestäminen herätti paljon epäilyjä, puolue katsoo mahdolliseksi kiistää tulokset ja jopa tehdä rikosilmoituksen.

 

Jabloko -puolue ei sen sijaan lähde kiistämään tuloksia: vuoden 2011 Parlamenttivaalien kokemuksen perusteella puolueen aktiivit ovat vakuuttuneet siitä, että kiistäminen on turhaa.

 

Jabloko -puoluetta kaupunginneuvostossa edustava Boris Višnevskii jakaa Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen näkemystä siitä, että opposition tappion takana on ennakkoäänestyksen aikana tapahtuneet väärennökset. Todisteeksi hän viittaa ennakkoäänestyksen ja vaalipäivän tulosten eron, joka koski etenkin oppositioehdokkaita.

 

Tulosten tutkiminen vahvistaa Višnevskin oletuksen.

 

Kuvassa: ennakkoäänestys Pietarin kunnallisvaaleissa

 

Artikkelin suomennos julkaistaan lyhennettynä.

Olga Mjsnikova, Ksenija Klotškova, Fontanka.ru

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.