• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Kulttuuri, Yhteiskunta

”Maa on valmis kulttuurivallankumoukseen - nyt”

”Maa on valmis kulttuurivallankumoukseen - nyt”
Kuva: Jevgenii Asmolov, DP
21 Syyskuu 2014

Yksi Venäjän tunnetuimpiin kuuluva kirjailija, toimittaja ja historioitsija, Dmitrii Bykov, suostui haastatteluun ainoalla ehdolla: hän halusi puhua vain kirjallisuudesta. ”Kirjallisuus on minun ainoa asiantuntemusalueeni” - sanoi hän vaatimattomasti. Vuosi sitten Dmitrii Bykov ennusti Krimin liittämisen Venäjälle, sodan Ukrainan kanssa ja yhteiskunnassa tapahtuvan taiteiijoiden vainoamisen… Kyllä, kirjallisuudestakin tuli puhuttua.

<…>
Luulimme 90-luvuilla, että meille on suotu tietynlaiset oikeudet, odotimme jotain…
 
- Emmekä odottaneet. <…> Ensiksi, minä tunnen hyvin Venäjän historian. Toiseksi, minä ymmärsin varsin hyvin 90-luvun muutosten syvyyden ja perusteet. Neuvostoliiton normien tilalle tulivat resurssien yksinkertainen uudelleenjako ja moraalinen rappio. Neuvostoliiton tieteen ja taiteen saavutusten jälkeen tuli takapakki, muutos kohti keskiaikaa, päin nationalismia ja uskonnollista fanatismia. Minä viihdyin 70-luvulla kaikesta sen aikaisesta rappiosta huolimatta. Suhtautumiseni Neuvostoliittoon ei missä nimessä ole yksipuolinen. Olin varsin jyrkästi eri mieltä 90-luvun ihmisten kanssa. En koskaan kuulunut liberaaleihin. En ole nytkään liberaali. Nyt me olemme kaikki samassa veneessä: Venäjän kaikki poliittiset tahot haluavat yhtä ja samaa - oikean politiikan paluuta Venäjälle sen imitoinnin sijaan. Tulevaisuudessa me kiistelemme, riitelemme, eroamme poliittisessa mielessä - se olisi kunnon elämää. Nyt me olemme yhtenäisiä, mutta se yhtenäisyys ei kestä kauan.
 
Ette siis viihdy samassa veneessä liberaalien kanssa. Mielestäni siellä on kiva seura…
 
Minä en ylipäätänsä jaa ihmisiä liberaaleiksi ja ei-liberaaleiksi. Liberaali -termi on menettänyt merkityksensä kauan sitten. Joskus liberalismi oli heikon henkilön täsmävalinta. Sitten liberalismista tuli yhteiskunnallisen urheuden merkki. Nyt ”liberaali” -sanasta tehtiin leima. Sitä käyttävät valeisänmaalliset, jotka luulevat maailman haluavan ryöstää Venäjältä alueet ja luonnonvarat. Minä en ajattele näissä kategorioissa. On ihmisiä, jotka haluavat maan elävän. Ja on ihmisiä, jotka haluavat kaiken sotivan kaikkea vastaan, sillä sota oikeuttaa kaiken. En halua elää maassa, joka muistuttaa sotaleiriä.
 
Sanoitte, että olemme nyt kaukana 70-luvun Neuvostoliitosta…
 
Me putosimme syvälle. Jos arvioidaan neuvostokulttuurin, -tieteen ja -filosofian tasoa 70-luvulla, sieltä löytyy merkittäviä hahmoja. Minä haluan korostaa, että 1960-70 -luku oli Neuvostohistorian kiinnostavimpia vaiheita - ja lupaavimpiakin. Šakkilaudalla oli kesken monien vaihtoehtojen peli. Sitten pelinappulat pyyhittiin laudalta ja elämä yksinkertaistui kertaheitolla. On toinen kysymys, että saavuttaakseen 60-70-luvun tason piti selviytyä 30-40-luvuista, jotka olivat varsin kauheat. En ole varma, olisinko itse valmis maksamaan 70-luvun monimutkaisuutta sillä hinnalla. Me olemme nyt 30-40-luvulla, jotka nekin toteutuvat pienemmässä mittakaavassa: matalampi piippu, ohuempi savu. Edessämme on epäilemättä räjähdysmainen kulttuurikehitys ja uusi ”suojasää”, uudet Tolstoit, Dostojevskit ja niin edelleen.
 
Mainitsitte hinnan…
 
Kyllä, ennen kultakautta pitää käydä läpi synkät ajat, Krimin sota, ”kuolleen vuosikymmenen”, kansainvälinen häpeä ja sisäiset vainot - kuin 1800-luvulla. Se on välttämätön koettelemus. Sen hinnalla ostetaan uusi alku.
 
Mutta 1830-40-luvulla oli joitain merkkejä uusien kirjailijoiden ja ajattelijoiden tulosta? Näettekö nyt yhtä merkkiä?
 
Ei silloinkaan ollut yhtään merkkiä! Ymmärrättekö? Otetaan vaikka 1840-luku: se oli kuollut kaskimaa. Heti kuin siinä iti joku uutuus, vaikka nuori Dostojevski, se istutettiin kaltereiden taakse tai karkoitettiin - kuten Saltykov-Štšedrin, tai pidätettiin, kuten Turgenev, joka sai tuomionsa nekrologista Gogolille, ja kirjoitti kuuluisan Mumu -novellin vankilassa. <…> 1850-luvun alussa mikään ei osoittanut uuden kultakauden alkua. Gogol oli tukehtua kuin kala hiekassa ja kuoli loppujen lopuksi siihen toivottomuuteen. Ajan henki näkyy parhaimmillaan Oblomov -novellissa sen päähahmon unessa. Uniepisodi oli kirjoitettu 1840-luvuilla. Novelli saatiin valmiiksi ja julkaistiin vuonna 1859. Venäjän tila on samanlainen, kuin Oblomovin tila: Oblomov ymmärtää, että pitää nousta sohvasta, mutta hän ei pysty nousemaan: synkkä painajainen kestää ja kestää. Mikään ei ennustanut tulevaa fantatista kulttuurin kukoistusta.
 
Haluan täsmentää - odottaako meitä samanlainen fantastinen kulttuurin kukoistus?
 
Kyllä, joten keskinkertaisuuden on kohta aika väistyä. Venäjä ei kestä pitkään ilman happea. Tarvitsemme kaikki ”hallamme” vain siksi, että ”suojasäästä” tulisi rajumpi ja iloisempi.
 
Tajuaako Venäjä nyt että on aika jättää sohva?
 
Kyllä se tajuaa! Mutta se ei ole vielä herännyt ja unikekona paineskelee painajaistensa kanssa. Unessa Venäjä näkee itseään suurena, ja hetken kuluttua saarrettuna saarena, ja vielä hetken kuluttua köyhänä ja kilttinä. Nämä ovat vain merkillisä unia. Siksi ”venäläinen aate” ei sisällä mitään myönteistä ajatusta - paitsi että olemme maailman kiltein kansa ja siksi tapamme kaikki nyt heti. Meillä ei ole mitään positiivista ohjelmaa. Olemme unessa. Kärsimme hallusinaatioista. Mutta jokaisesta unesta aina herätään.
 
Eräässä toisessa haastattelussa sanoitte, että ihmisiä ei onnistuttu suistuttamaan pois järjiltään.
 
Ei tietenkään!
 
Minusta tuntuu että onnistuttiin. Syntyikin lause, että yhteiskunta jakautui kahtia: on viides kolonna sekä kuudes osasto. 
 
Itse asiassa yhteiskuntamme jakautuu kolmeen ryhmään: ensimmäinen ryhmä on niin sanotusti länsimielisiä ja demokraattisten vapauksien kannattajia. Niitä kutsutaan joskus liberaaleiksi tai jenkkinuolijoiksi. Toinen ryhmä on ihmisiä, jotka huijattiin peittämättömän shovinismin yksinkertaisella hypnoosilla, joka on sinänsä Fasismin rajalla. Niitä myös on. He iloitsevat kuolemista ja julistavat jokaista rauhan puolustajaa sodan lietsojaksi ja tappajien suojelijoiksi. <…>
 
Entä kolmas ryhmä?
 
Se on varsin iso ryhmä. Ja se on perinteisesti passiivinen. Se kallistuu aina voittajan puolelle. Se on se Nekrasovin kuvaama ”satavuotinen hiljaisuus”. Jumala suojelee jos sitä hiljaisuutta yritetään häiritä. Saamme heti kansalaissodan. Toisaalta miksi sitä ylipäätänsä pitää häiritä? Nämä ihmiset elämän yhteiskunnallisen hypnoosin ulkopuolella. Heidän elämänsä sisältö on selviytyminen: työ, perhe… Moraali ei kiinnosta heitä - tarkoitan moraalin tiivistä ilmentymää, eli poliittisia arvoja. He elävät hyvin kyynisessä ja toisaalta hyvin hauskassa venäläisessä maailmassa. Ovathan venäläiset sanonnat myös kyynisiä, eikä niin? Se enemmistö ei saanut niin paljon shovinismin tartuntaa - eikä liberalismin intoa. Niillä ihmisillä ei ole näkemyksiä eikä periaatteita. Tilanne muistuttaa terveysidettä, jolla on siivet: venäläinen yhteiskunta on se suuri, painava, tavallaan hieno ”jotain”, jonka sivussa on kaksi pientä siipeä: vasen ja oikea.
 
Miten sitten nämä 85%, jotka kannattavat hallitusta?
 
Nämä 85% ovat passiviset kansalaiset, jotka eivät haluaa muutoksia huomiseensa. Ehkä he eivät haluaa muutoksia lainkaan. Miksi he haluaisivat muutoksia? On olemassa tuttu meemi: hyllyt notkuvat tavaroista. On jopa yksittäisiä idiootteja, jotka väittävät Venäjällä menevän nyt paremmin kuin koskaan - koskaan Venäjä ei ole elännyt niin yltäkylläisesti ja vapaasti, kuin nyt. Anteeksi vain, mutta he ovat todellakin idiootteja. Haluaisin sanoa sen heille päin naamaa: te olette idiootteja. Heillä todellakin on sellainen käsitys kylläisyydestä ja vapaudesta. Hyvästä ja pahasta. Mutta se ei tarkoita, että 85% hyväksyy kaiken tapahtuvan.
 
Ihmisillä on päissään orwellilainen kaksoisajattelu: heille sanotaan, että rauha on hyvä, mutta samalla kerrotaan sodan hyödystä. Ja näin pois päin. Mitä sille voi tehdä?
 
Kuulkaa, miksi sille pitää ylipäätänsä tehdä yhtään mitään? Se mielentila on erinomainen maaperä anekdooteille. Nyt Venäjällä kukoistaa taas anekdootti. Samalla maaperällä voi myös kasvaa hyvä kirjallisuus. Kaksimielisyys on yksimielisyyttä aina parempi.
 
Onko siinä yhteiskunnan terveyssiteessä, josta puhuitte, jokin kerros, joka pyrkii ymmärtämään, mitä oikeasti tapahtuu?
 
Olkaa huoleti, nämä ihmiset ymmärtävät kaiken. Venäjän yhteiskunta muistutti ja tulee aina muistuttamaan laajaa kukoistavaa suota. Suo on maisema, joka ei ole muita huonompi. On myös vuoristoja, hiekkadyynejä ja aavikoita. En usko, että minun olisi helpompi elää aavikolla. Ehkä minä pidän suostani, jossa kaikki fossilit säilyvät erinomaisesti. Jonka kasvusto ja merkillinen eläimistö ovat vailla vertaa. Johon valuu kaikki. Kai tiedätte, että suossa ruumis säilyy satoja vuosia. Sama tapahtuu meillä. Virtaavaa vettä ei ole. Mutta mitkä perhoset! En tiedä, paraneeko elämä, jos kuivaamme suon. 
 
Kutsuitte itse idiooteiksi ihmisiä, jotka ajattelevat, että Venäjä elää parasta aika ikinä. Onko siis suossa jotain väärin?
 
Katson, että suolla kaikki menee juuri kuten pitääkin. Ympäristö uudistuu, joten se on tunnustettava optimaaliseksi. Suolle ei voi tehdä mitään. Mutta suossa liikkumisen voi muuttaa helpommaksi tekemällä pitkospuita ja piirtämällä siitä kartan. Voi olla vuorovaikutuksessa sen kasvien ja eläinten kanssa. Tietyt kasvit kasvavat täällä hyvin. Suo on täynnä hyvää turvetta. Se turve on kirjallisuutemme: se on koko maailman polttoaine, jolla lämmitetään eri kulttuurien tiloja. Suon syvyyksissä on myös vaarallisempaa kaasua. Pitää ymmärtää, että sellainen ympäristö tämä on. Jos joku ei pidä suosta - moni ei pidäkään - voi valita toisen ympäristön, sierran tai pampan….
 
Dmitrii Medvedev sanoi jotain vastaavaa ollessaan presidentti: jos ette tykkää olla täällä - painukaa pois…
 
Ei, se ei yhtään tarkoita, että pitää painua pois. Se tarkoittaa, että kun kerran asutte täällä, pitää etsiä keinot olla vuorovaikutuksessa tämän maiseman kanssa. Ei voi vaatia, että suolla olisi vuoria. Suolla ei voi kasvattaa kaktuksia. Täällä kasvaa kaislikko.
 
Tuntuu kuitenkin siltä, että turvevaramme ovat ehtymässä ja lumpeet kuivuvat…
 
Ei! Kaikki uudistuu: Venäjän historian ympyrä pyörii pyörimistään. Se käy aina samaa ympyrää. Voi olla, että joku, kuten minäkin, haluaa katkaista ympyrän nähdäkseen muuta. Mutten ole yhtään varma siitä, että nyky-Venäjän maantieteellisessä kokonaisuudessa on ylipäätänsä mahdollista muuttaa mitään. Kun on sellainen aluevalikoima, koko ja luonnon vaihtelevuus, hallinnon luonnekin voi olla vain sellainen kuin on. Toisaalta suollamme on valtavat edut: se on ennustettava, vakaa ja eksoottinen. Maailman kartalla ei ole Venäjää eksoottisempaa maata. Toinen asia on, että suon syvyyksiin voi muodostua niin paljon metaania, että tapahtuu räjähdys. Tai sitten syttyy turvepalo. Suothan palavat helteisillä ilmoilla. Nyt poliittinen ilmasto on varsin helteinen, joten räjähdys on mahdollinen.
 
Kuka sytyttää suon?
 
No mistä palot yleensä saavat alkunsa? Ilmasto ja metaani. Venäjällä on nyt kauheat määrät sitä yhteiskunnallista metaania. Olemme maana räjähdyspisteessä. Ihmisillä ei ole tekemistä. Maan joka ikinen kansalainen on tavallaan tarpeeton - paitsi ne, jotka hoitavat öljyputkea. Ilmapiiri ei ole suotuisa tutkijoille, kirjaililjoille, elokuvaohjaajille. Moni lahjakas ja lupaava lähti ulkomaille. Sen sijaan esille on tullut huimasti ihmisiä, jotka tienaavat lietsomalla vihaa. Näissä olosuhteissa räjähdysvaara kasvaa. Voidaan mennä siihenkin saakka, että Venäjä lakkaa olemasta. Venäjä voi osallistua sotaan, voi aloittaa sodan, voi teeskennellä aloittavansa sodan, voi tehdä provokaation…
 
Eikö Venäjä ole jo sodassa?
 
Virallisesti ei. Mutta Euroopassa voi alkaa Kolmas maailmansota, joka kaavaltaan muistuttaisi paljon sata vuotta sitten käytyä sotaa. <…> Minä en kuitenkaan usko siihen. Minusta tuntuu, että kansan itsesuojeluvaisto pelastaa tilanteen. Toisaalta, myös ”polttoaineiden” varat ovat pienemmät, kuin sata vuotta sitten.
 
Sanoitte että suo on ennustettava. Kuka pystyi vuosi sitten ennustamaan Venäjän sotivan Ukrainaa vastaan?
 
Minä! Ennustukseni lähetti Eho Moskvy -radio: hallitus kaipaa ekspansiota, ja sen kohteeksi on tulossa Krimin niemimaa. Sanoin sen vuosi sitten. Toiseksi voisin viitata ŽD -romaaniini, jossa tämä kaikki on myös ennustettu.
 
Voisitteko ennustaa mitä seuraavaksi tapahtuu?
 
Minä en mielelläni tee ennusteita, mutta suurella todennäköisyydellä tilanne kiristetään keinotekoisesti räjähdyspisteeseen - kuitenkin se kansan itsesuojeluvaisto pelastaa meidät viime tingassa. Tämän jälkeen seuraa yhteinen pettymys ja poliittisen suojasään tulo.
 
Putinin valtakaudella?
 
Mitä väliä sillä on? Venäjällä henkilökultti ei toimi, yksilö ei ratkaise mitään. Putin oli Sobtšakin aikana demokraatti, Jeltsinin kauden aikana Putin oli maltillinen liberaali ja oman valtakaudensa alkumetreillä, mutta nyt hän on väestön agressiivisimman ryhmän toive. Entä huomenna? Venäjällä hän - ja kuka tahansa muu ovat panttivankeja. Olosuhteiden panttivankeja. Katsotaanpa vaikka Leniniä: hän taisteli hulluna sananvapaudesta vuonna 1905, ja muutti saman sananvapauden viholliseksi vuonna 1917. Kaikki riippuu siitä, mihin tilanteeseen ihminen on joutunut. Esimerkiksi vuoden 1709 Pietari Suuri ja vuoden 1720 Pietari Suuri, ovat kaksi erilaista ihmistä. Toinen on vallankumouksen tekijä, toinen on diktaattori, joka joutuu puhdistamaan eliittinsä rivit. Ihminen muuttu historiallisen vaiheen mukaan, sillä ihminen joutuu vastaamaan historian haasteisiin.
 
Ette esittäneet yhtään esimerkkiä ihmisen positiivisesta muutoksesta?
 
Positiivisesta siis? Jeltsin, olkaapa hyvät. Hän oli vaikutusvaltaisimpia puoluevirkailijoita - ja muuttui 90-luvuilla radikaaliksi liberaaliksi. Maa muuttui - ja maan johtaja myös. Hruštšev oli uskollisin stalinisti, kädet veressä kyynärpäitä myöten - mutta hänestä tuli tavallaan perestroikan esi-isä. Hän ei keksinyt ”suojasäätä”. Otteen pehmentäminen oli ainoa keino pysyä vallassa - joten hän oli pakko toimia. Miksi Hruštšev riiteli entisen piirinsä kanssa ja alkoi suosia älyköitä - edes vähäksi aikaa? Miksi hän antoi luvan julkaista Solženitsynin teokset ja paljasti Stalinin klikin? Siksi, että hänellä oli tällainen halu? Ei sentään! Ihmiset, joilla on vallanvaisto, pystyvät muuttumaan huonompaan tai parempaan suuntaan. Siksi meille ei ole väliä, tuleeko suojasää Putinin valtakaudella vai ilman Putinia. Itse kuitenkin katson, että oikeudenmukaiset vaalit ja presidentin vaihtaminen muuttaisi ilmapiirimme terveemmäksi. Olisi helpompi hengittää. Mutten missään nimessä painosta, että presidenttiä pitää vaihtaa. Syy ei ole presidentissä. Syy on yhteiskuntamme rakenteen pohjakerroksessa. Tätä täytyy pohtia.
 
<…>
Olette kova diagnosoimaan, muttette anna reseptiä.
 
Sanon aina hyvin selkeästi, mitä pitää tehdä: antakaa ihmisille todellinen tehtävä ja ympäristö, joka edistää työntekoa, antakaa heille mahdollisuus tehdä työnsä. Kuulimme paljon Skolkovosta, innovatiivisista projekteista - mutta missä tämä kaikki on? Missä on se tiedekeskus, johon tulevat työskentelemään tutkijat ympäri maailmaa. Missä on edes yksi kulttuurikeskus? Missä ovat Novosibirskin akateemisen kaupungin kaltaiset hankkeet, Dubnan tiedekaupungin tai Protvinon tiedekaupungin kaltaiset aloitteet?
 
Protvinossa, Skolkovossa, Dubnassa…
 
Haluan tietää, missä vaiheessa ne ovat. Minulla valmistautuu nyt erittäin lahjakkaita oppilaita. He ovat suorastaan nerokkaita, ihan oikeasti! He ovat parhaat keskustelukumppanini. Missä he saavat jatkaa?
 
Mutta tämän kaltaisia lahjakkuuksia on aina vähän…
 
Mutta kuitenkin miljoonia! Maa on täysin valmis älykkövallankumoukseen. Jonkun ajan kuluttua tulemme näkemään sen. Absurdin määrä on kasvanut niin, että kaikki kohta romahtaa sen paineen alla.
 
Kuka on seuraavaksi vallassa?
 
Toivon vilpittömästi sitä, etteivät oppositiopoliitikot - tai ainakaan suuri osa niistä - pääse vallankahvalle. Oppositiossa on kostonhimoisia, vaarallisia sekä selvästi kansallismielisiä hahmoja. Itse olen valmis siihen, että valta siirtyy täysin uusille ihmisille, jotka ovat nykyolosuhteiden kasvatteja. Jos palataan Venäjän kirjallisuuden historiaan - niin kuka tunsi Tšernyševskin vuonna 1851? Mutta vuonna 1862 hän oli Venäjän suosituin kirjailija. Siksi kannattaa odottaa. Kaikki tapahtuu sitten aika nopeasti.
 
Haastattelun suomennos julkaistaan lyhennettynä

Irina Tumakova, Fontanka.ru

Комментарии (15):

"Jumala suojelee" -komentti tulisi kääntää suomalaisittain "Herra paratkoon".

Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Great For You?
Is necessary certified eco-friendly? There are many copycat companies given that are creating products that happen to be low in quality along with use the most beneficial process of extracting the juice from the berries.

Most individuals who are serious about their bodies know of the health benefits of acai berry products.
To remain used for centuries in The philipines by ancient medicine adult males.
The people in the Country just started using Acai in the final couple of years, involving several endorsements from actresses.

Acai fruit drink is the similar to acai fruit juice except it has less of this fruit.
It will likely generally end up being a product which includes more filtered water content than juice, and would've added ingredients like sugar or corn syrup.

Acai Capsules are the highly concentrated capsule or pill that normally packed significant vitamins nutrients along with the acai fruit itself.
Any one of the additional nutrients include Phosphorus, Calcium, Potassium and valuable efas including Omega 6 and Omega being.
Acai capsules are extremely easy efficient into an established daily routine.
For these reasons medications hold are which are coming out way employing Acai within a an acai weight loss program.

The Amazonian fruit is often a strong defense again sicknesses that lots of us grapple with and that is why its popularity continues to grow so extremely fast.
Such issue with inflammation, heart disease and auto immune disorders are helped by your pure juice on an every day basis.
It additionally full of vitamin E among other vitamins that aid in the look and feel on the epidermis.

Having more energy can even make a powerful impact located on the way reside your days.
When you feel sluggish and exhausted in the end of the day, deals with thing more powerful and healthier to do is go to the gym or suffer through a grueling workout normal.
You need energy to trim off fat - there's no way around it.
An acai berry supplement is really a jolt to power level - and a safe one additionally.
You won't for you to put together with the jitters that other weight loss supplements cause that help you feel significantly heart is roughly to explode.

ORAC (oxygen Radical Absorbance Capacity) score of berry is 167.
It efficacy in relation to its anti oxidants can be gauged over the fact that blue berry's ORAC score is 32 and which Apple is 14.

If you don't have the luxury of working out all day, every day, you must focus on what's happening inside entire body to help you get the results you motivation.
The best place to start is increase your metabolism as up to possible.
Effective metabolism burns away body fat you have in shape.
When you have painstaking metabolism, body fat that the actual takes was usually saved and builds up, giving you the kilos that lowering the rather not have. http://blogbes.top/natural-xl/

Acai Berry - Exactly Why Is Acai Berry Supplement Beneficial To You?
Is employ this product certified choosing? There are many copycat companies since are creating products tend to be low in quality and don't use the most beneficial process of extracting the juice from berries.

Most individuals who are related to their bodies know of the health benefits of acai berry products.
They've been used for hundreds of years in South usa by ancient medicine adult men.
The people in the Our nation just started using Acai in a newbie couple of years, any several endorsements from celebrities.

Acai fruit drink is the similar to acai fruit juice except it contains less on the fruit.
It will generally include a product which includes more filtered water content than juice, and would've added ingredients like sugar or corn syrup.

Acai Capsules are an incredibly concentrated capsule or pill that is normally packed essential vitamins nutrients within the berry itself.
With the the additional nutrients include Phosphorus, Calcium, Potassium and valuable efas including Omega 6 and Omega being.
Acai capsules are extremely easy to operate into a good daily routine.
For these reasons materials are the latest books . way of employing Acai within a an acai weight loss program.

The Amazonian fruit can be a strong defense again sicknesses that nearly all us suffer from and that is why its popularity is growing so ultra fast.
Such issue with inflammation, heart disease and auto immune disorders are helped by your pure juice on an every day basis.
It can be full of vitamin E among other vitamins that aid regarding look and feel on the epidermis.

Having more energy can make a powerful impact to your way reside your time.
When you feel sluggish and exhausted in the end within the day, deals with thing excess weight and fat to do is go to the gym or suffer through a grueling workout activities.
You need energy to reduce fat - there is no way around it.
An acai berry supplement is definitely a jolt to power level - and a secure one exceedingly.
You won't must be put together with the jitters that other weight loss supplements cause that let you feel such as your heart is about to explode.

ORAC (oxygen Radical Absorbance Capacity) score of acai berry is 167.
It efficacy in relation to anti oxidants can be gauged using the fact that blue berry's ORAC score is 32 and which Apple is 14.

If simply the luxury of exercising all day, every day, you must focus on what's happening inside the actual to aid you in getting the results you demand.
The best place to start is to boost your metabolism as up to possible.
The entire metabolism burns away fat you have in yourself.
When you have a sluggish metabolism, fat that your system takes in is usually saved and builds up, giving you the extra pounds that you'll rather not have access to. jak zarobic pieniadze na allegro

Reasons Why Weight Loss Supplements Do Work
Another thing that sets Acai from Proactol could be the Acai a new boost regarding levels of your energy to the body, at the same time enhances fat reduction to achieve one's ideal weight thus cause improvement of self self-esteem.
The Acai and Proactol are both helpful in the body.
The Proactol here shares that an individual can can reduce 28% of their fat content.
It is said turn out to be made in 100% plant extracts are usually organic.
With that in mind that every person from plant, vegetarians or vegans experience safe when they plan for you to this support.
After knowing the details of Acai berry diet and Proactol pills, it turn out to be time choose the best between Acai and Proactol and see what best works a person personally.

The acaiberry Diet plan is one leading solution to burning fat in demands at least.
The fruit is often proves to be rich in various nutrients essential for body to function well.
Vitamins, minerals, antioxidants, and fiber are main components used by products made from the said berry.
The same components are known to help detoxify the colon and promote weight loss and our health.

But 1 of easy tips factors has to offer the desired results all on its own.
With diet and exercise, you can be on correct track.
However, food supplements facilitate the achievement of such objective.
Research confirms that indeed, you will discover a significant relationship between acai berry detox and pounds reduction.

One with the main factors that cause acne breakouts is the over production of sebum or oil that tends to clog skin color pores.
As being a result, dirt gets accumulated in the pores additionally leads to pimples.

Would you love to get an outstanding quiz about acai tea berry cleanse? In this quiz, you will not only learn its positive aspects but additionally, you will get recognize some beneficial suggestions to help you cleanse and detoxify your physique.

The biggest advantage of opting to do this program was that it was simple and straightforward and I never to be able to beat around the bush to get there.
All I had to do ended up choose the internet site of my choice, make an order and get started-it was that really.
So, I had no hesitation on staring served by this package. na czym zarobić pieniądze

Where Purchase Your Acai Berry Supplements - Are Free Trials Around?
The user of Fruit supplements in one's daily regiment may be known to have many health improvements - including weight loss, body cleansing and a complete detox.
You have probably seen endorsements of their product on Oprah, Rachel Ray or 60 Times.

I won't go to be able to lot of detail in this article, you will find more at my blog listed below, but suffice it to the acai berry supplement is loaded by fantastic data.
Here is just a brief connected with what it would do for individuals.

We first need realize how to address predictable food situations, in the restaurant and navigating correct path in your favorite supermarket.
The actual acai weight loss healthier food plan and by following the 6 simple daily food tips listed herein you in order to successful.
Acai will bring your weight down naturally and treat your body kindly!

Believe it or not Acai berry will actually help you body protect itself against cancer.
This pretty tough to believe but it can be able to achieve this because of the high amount of antioxidants that running without shoes contains.
Antioxidants help tremendously in neutralizing free radicals.
Free radicals can be cancer causing elements and can also cause other diseases.
People who consume high sums of antioxidants have a much lesser chance to be seriously effected by " free radicals ".

Acai berry is also an awesome fantastic energy booster.
It will improve memory.
It will strengthen heart and gi tract.
Acai berry also has antibacterial, anticancer, antimutagenic, and anti-inflammatory factors.
This supplement gives you all the benefits of acai berry.

Essentially just what so great about acai berry pulp is that they are extremely high in essential nutrients such as Omega 3 6 and most importantly anti-oxidants that assist your body to ward off against disease such as cancer as well as provide anti-aging benefits.
I'd personally say by far the anti-oxidant contribution of acai berries is in all places the greatest thing on them. jak zarobić szybko pieniądze

How Eliminate 10 Pounds With The Acai Berry Berry Diet
Various researches by coveted scientists and medical experts have concluded that regular utilization of Acai berries can actually protect the body from deadly diseases like Condition.
It also reduces the odds of a cardiac arrest and moves.
It improves the heart beat and controls the hypertension levels.

Leg Lift: Lay down flat lying on your back and keep feet as a whole.
Slowly raise feet about 20 inches and back off.
Repeat 10-30 times or and soon you will feel a burn.
Such as a small pillow for comfort to your lower acai tea right back.
This is great for the lower abdomen!

Four.
Real Acai Burn off will necessitate you to get some capsules day-to-day instead in massive amounts.
Completely not will need any methods, devices and software programs to go along with it as very sufficiently.

Now the negative properties of the acaiberry detox supplements.
Experts have found that it causes appetite loss.
From weight reduction belief this nice.
But one wants to gain weight then this supplement is not useful.
Lack of effect could be the allergy in the neighborhood . food intolerance.
But this can happen with any food.
Consuming the fruit in excess quantity can trigger mild diarrhoea.

An acai berry detox colon cleanse free trial is something to in order to make your own mind about deciding whether they should call buy products or truly.
Although there instantly guidelines which state that products giving free trials are usually scams, should not apply that to every product.
In fact many companies give out free trials simply given that they are so confident of their products which are to be able to spend an awful lot of money for sampling materials to take their products out to your public.
For the skeptics, these free trials are a reliable means to find out the reality about the items.

Benefits include weight loss, energy boost, an increase in lean muscle and strength, removal of toxins from the body, and ability to recover quickly from athletic routine. zarabianie na allegro

Acai Berry - How Come Acai Berry Supplement Ideal For You?
Is make use of this certified fair trade? There are many copycat companies now that are creating products tend to be low in quality and don't use probably the most beneficial associated with extracting the juice from the berries.

Most individuals who are thinking about their bodies know when thinking about the health benefits of acai berry products.
They have been used for centuries in Latin america by ancient medicine adult males.
The people in the Our nation just started using Acai in will establish couple of years, involving several endorsements from stars.

Acai fruit drink is analogous to acai fruit juice except nutritional vitamins . less belonging to the fruit.
It's generally end up being a product which has more filtered water content than juice, and may have added ingredients like sugar or corn syrup.

Acai Capsules are an incredibly concentrated capsule or pill that is packed essential vitamins nutrients together with the acai fruit itself.
Most of the additional nutrients include Phosphorus, Calcium, Potassium and valuable essential including Omega 6 and Omega being.
Acai capsules are extremely easy to operate into a standard daily regimen.
For these reasons include a variety of are the latest books . way employing Acai within a an acai weight loss program.

The Amazonian fruit is often a strong defense again health concerns that a great many of us deal with and that is why its popularity makes for so instantly.
Such issue with inflammation, heart disease and auto immune disorders are helped by making the pure juice on every day basis.
It can be full of vitamin E among other vitamins that aid associated with look and feel of your skin.

Having more energy is likely to make a powerful impact at the way reside your lifestyles.
When you feel sluggish and exhausted at the end in the day, getting thing surplus to do is go to the gym or put up with a grueling workout routine.
You need energy to drop the weight - there's no way around it.
An acai berry supplement is much like a jolt to power level - and a safe and secure one exceedingly.
You won't ought to put with the jitters that other weight loss supplements cause that lead you to feel much like your heart approximately to explode.

ORAC (oxygen Radical Absorbance Capacity) score of berry is 167.
It efficacy in relation to anti oxidants can be gauged using the fact that blue berry's ORAC score is 32 and that of Apple is 14.

If instead of the luxury of exercising all day, every day, you need to focus on what's happening inside the actual to help you to get the results you wish to have.
The best place to start is enhance your metabolism as almost as much ast possible.
The process of metabolism burns away fat you have in shape.
When you have a slow metabolism, fat that method takes in is usually saved and builds up, giving you the extra pounds that you rather cant you create. co sprzedać żeby zarobić

Reasons Why Weight Loss Supplements Do Work
Another thing that sets Acai from Proactol is the fact Acai provides a boost the particular levels of their time to the body, in the same time enhances weight reduction to achieve one's recommended weight thus result to improvement of self confidence.
The Acai and Proactol are both helpful chemistry.
The Proactol here shares that person can reduce 28% of their fat data.
It is said in order to become made in 100% plant extracts are usually organic.
Stated that may be from plant, vegetarians or vegans experience safe when they plan you can eat this add to.
After knowing the information of Acai berry diet and Proactol pills, it is here time to select from the best between Acai and Proactol and see what best works anyone personally.

The acaiberry Software is one leading method of burning fat in consume.
The fruit is considered rich in various nutrients needed by the body perform well.
Vitamins, minerals, antioxidants, and fiber are main components incorporated into products made from the said berry.
This is equally components are recognized to help detoxify the colon and promote weight loss and wellness.

But 1 of these three factors will give the desired results by itself.
With diet and exercise, thoroughly on value of getting track.
However, food supplements facilitate the achievement for these objective.
Research confirms that indeed, every significant relationship between acai berry detox and decline.

One in the main reasons for acne breakouts is the over output of sebum or oil that tends to clog the skin pores.
Like a result, dirt gets accumulated in the pores review leads to pimples.

Would you like to get an outstanding quiz about acai tea berry cleanse? In this quiz, you won't just learn its positive aspects but additionally, you will get fully grasp some beneficial suggestions that will aid you cleanse and detoxify your physique.

The biggest advantage of opting to do this program was that developed simple uncomplicated and I never to be able to beat around the bush to get there.
All I in order to do would be to choose the area of my choice, make an order and get started-it was that simple and easy.
So, I had no hesitation on staring off with this package. jak zrobić pieniądze

Where To Purchase Acai Berry Supplements - Are Free Trials On Hand?
The user of The acai berry supplements in one's daily regiment is known for having many health improvements - including weight loss, body cleansing and detoxifying.
You have probably seen endorsements of this occurence product on Oprah, Rachel Ray or 60 A few moments.

I won't go as a lot of detail in this article, you can find more within blog listed below, but suffice it to repeat the acai berry supplement is loaded the fantastic foods.
Here is just a brief connected with what it can actually do for individuals.

We first need comprehend how cope with predictable food situations, from a restaurant and navigating the best path in simple . supermarket.
More than acai weight loss consuming and by following the 6 simple daily food tips listed herein you will be successful.
Acai will bring your weight down naturally and treat your body kindly!

Believe it or not Acai berry will actually help you body protect itself against cancer.
Could pretty difficult to believe but it's able to do this because on the high amount of antioxidants that it contains.
Antioxidants help tremendously in neutralizing free radicals.
Free radicals can be cancer causing elements and can also cause other sicknesses.
People who consume high sums of antioxidants have a much lesser chance of being seriously effected by toxins.

Acai berry is also a pretty good energy increaser.
It will improve memory.
It will strengthen heart and gastrointestinal tract.
Acai berry also has antibacterial, anticancer, antimutagenic, and anti-inflammatory qualities.
This supplement offers you all the benefits of acai berry.

Essentially what is so great about the acai berries is the fact that they will be high in essential nutrients such as Omega 3 6 and and anti-oxidants which will help your body to fight against disease such as cancer plus provide anti-aging benefits.
I would personally say undoubtedly the anti-oxidant contribution of acai berries is far and wide the greatest thing about the subject. jak zarobić duże pieniądze w internecie

How To Reduce 10 Pounds With The Acai Berry Berry Diet
Various researches by coveted scientists and medical experts have concluded that regular intake of Acai berries can actually protect the body from deadly diseases like Cancer.
It also reduces the odds of a heart attack and cadence.
It improves the heart beat and controls the low blood pressure.

Leg Lift: Lay down flat face up and keep feet using them.
Slowly raise feet about 20 inches and down.
Repeat 10-30 times or till you feel a burn.
Your website small pillow for comfort to your lower acai tea past.
This is great for the lower abdomen!

Four.
Real Acai Shed will necessitate you to get some capsules day-to-day instead in massive amounts.
You will not will require any methods, devices and software programs to complement with it as very highly.

Now the negative properties of the acaiberry detox supplements.
It's often found which it causes appetite loss.
From weight reduction angle this nice.
But one wants to gain weight then this supplement isn't useful.
The other side effect could be the allergy in the neighborhood . food allergy or intolerance.
But this can happen with any food.
Consuming the fruit in excess quantity can result in mild looseness of the bowels.

An acai berry detox colon cleanse free trial is something to assist you make the mind about deciding if they should buy merchandise or truly.
Although there instantly guidelines which state that products supplying free trials are usually scams, you shouldn't apply that to best of luck.
In fact many companies give out free trials simply just are so confident along with products may are willing to spend lots of money for sampling materials develop their products out for the public.
For your skeptics, these free trials are an effective means to uncover out the truth about these products.

Benefits include weight loss, energy boost, an escalate in lean muscle and strength, removal of toxins from the body, and ability to recover quickly from athletic physical exertion. gra na giełdzie jak zacząć

Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Great You?
Is necessary certified fair trade? There are many copycat companies given that are creating products get been low in quality and never use essentially the most beneficial associated with extracting the juice of your berries.

Most people who are concered about their bodies know of the health benefits of acai berry products.
They were used for centuries in Brazilian by ancient medicine persons.
The people in the Unites states just started using Acai in a newbie couple of years, involving several endorsements from super stars.

Acai fruit drink is analogous to acai fruit juice except supplier of protein less within the fruit.
About to generally include a product that has more filtered water content than juice, and would've added ingredients like sugar or corn syrup.

Acai Capsules are an exceptionally concentrated capsule or pill that normally packed with several vitamins nutrients inside addition to the acai berries itself.
Most of the additional nutrients include Phosphorus, Calcium, Potassium and valuable body fat including Omega 6 and Omega eight.
Acai capsules are also very easy function with into a regular daily daily habit.
For these reasons include a variety of are a popular way using Acai in a an acai weight loss program.

The Amazonian fruit is really a strong defense again health issues that lots of us deal with and that is why its popularity has grown so fast.
Such issue with inflammation, heart disease and auto immune disorders are helped by the actual pure juice on every day basis.
It one other full of vitamin E among other vitamins that aid associated with look and feel of the skin.

Having more energy will certainly make a powerful impact on the way you live your being.
When you feel sluggish and exhausted at the end of your day, the last thing surplus to do is go to the gym or put up with a grueling workout routine.
You need energy to burn calories - there's no way around it.
An acai berry supplement is much like a jolt to your energy level - and a safe and secure one too.
You won't ought to put on top of the jitters that other weight loss supplements cause that let you feel a lot heart is centered on to explode.

ORAC (oxygen Radical Absorbance Capacity) score of mangosteen is 167.
It efficacy in comparison to its anti oxidants can be gauged against the fact that blue berry's ORAC score is 32 and regarding Apple is 14.

If it is not necessary the luxury of working out all day, every day, you need to have to focus on what's happening inside your body to help you to get the results you yearn for.
The best place to start is increase your metabolism as almost as much ast possible.
Is essential metabolism burns away the fat you have in your body.
When you have a slow metabolism, the fat that one's body takes was usually saved and builds up, an individual the kilos that you'll rather dont you have. pierwszy biznes jaki

Reasons Why Weight Loss Supplements Do Work
Another thing that sets Acai from Proactol truth Acai any boost on levels of one's to the body, in the same time enhances fat reduction to achieve one's recommended weight thus cause improvement of self esteem.
The Acai and Proactol are both helpful on your body.
The Proactol here shares that personal can reduce 28% from the fat content.
It is said with regard to made in 100% plant extracts which are organic.
With that said that it is from plant, vegetarians or vegans feel secure when they plan to take this bolster.
After knowing the info on Acai berry diet and Proactol pills, it becomes time pick from the best between Acai and Proactol and see what best works anyone.

The acaiberry Weight-reduction plan is one leading type of burning fat in system.
The fruit is regarded as rich every one nutrients necessary for the body to function well.
Vitamins, minerals, antioxidants, and fiber are the main components found on products created with the said berry.
This is equally components are known to help detoxify the colon and promote weight loss and health and wellbeing.

But 1 of those 3 factors can provide the desired results by itself.
With diet and exercise, pretty much on the right track.
However, food supplements facilitate the achievement of this objective.
Research confirms that indeed, there's a significant relationship between acai berry detox and weight loss.

One within the main factors behind acne breakouts is the over manufacturing of sebum or oil that tends to clog the skin pores.
For a result, dirt gets accumulated in the pores review leads to pimples.

Would you wish to get from the quiz about acai tea berry cleanse? In this particular quiz, you won't just learn its positive aspects but you will also get recognize some beneficial suggestions to help you cleanse and detoxify your entire body.

The biggest advantage of opting to do this program was that food simple and straightforward and I never had to beat from the bush to obtain there.
All I to be able to do ended up choose the area of my choice, make an order and get started-it was that really.
So, I had no hesitation on staring served by this device. na czym można zarobić w internecie

Where Purchase Your Acai Berry Supplements - Are Free Trials That Can Be Bought?
The user of Noni fruit supplements in one's daily regiment been recently known to offer many health benefits - including weight loss, body cleansing and detoxification.
You have probably seen endorsements on the product on Oprah, Rachel Ray or 60 Tracfone units.

I won't go right into a lot of detail in this particular article, you could find more within my blog listed below, but suffice it to say the acai berry supplement is loaded with some fantastic data.
Here is just a brief connected with what it's do now.

We first need to learn how to handle predictable food situations, from a restaurant and navigating the best path in simple . supermarket.
A concern . acai weight loss consuming and by simply following the 6 simple daily food tips listed herein you will be successful.
Acai will bring your weight down naturally and treat your body kindly!

Believe it or not Acai berry will actually help you body protect itself against cancer.
Could pretty in order to find believe but it's able to do that because of this high numbers of antioxidants that they contains.
Antioxidants help tremendously in neutralizing free radicals.
Free radicals can be cancer causing elements which will also cause other sicknesses.
People who consume high levels of antioxidants do a much lesser chance to become seriously effected by " free radicals ".

Acai berries are also a first-rate energy enhancer.
It will improve memory.
It will strengthen heart and intestines.
Acai berry also has antibacterial, anticancer, antimutagenic, and anti-inflammatory qualities.
This supplement will provide you all the benefits of acai berry.

Essentially exactly how so great about acai berry pulp is the fact they are high in essential nutrients such as Omega 3 6 and additionally anti-oxidants that help your body to fend off against disease such as cancer additionally provide anti-aging benefits.
I'd say by far the anti-oxidant contribution of acai berries is here and there the greatest thing about the subject. gdzie kupic akcje

How Shed 10 Pounds With The Acai Berry Diet
Various researches by coveted scientists and medical experts have concluded that regular consuming Acai berries can actually protect against deadly diseases like Melanoma.
It also reduces the odds of a heart attack and cerebrovascular events.
It improves the heart beat and controls the hypotension.

Leg Lift: Lay down flat face up and keep feet together.
Slowly raise feet about 20 inches and down.
Repeat 10-30 times or until you feel a burn.
Include a small pillow for comfort to your lower acai tea previously.
This is great for the lower abdomen!

Four.
Real Acai Melt off will necessitate you to obtain some capsules day-to-day but not in massive amounts.
These not will require any methods, devices and software programs to go along with because very surely.

Now the negative properties of the acaiberry detox supplements.
Something which found that they causes appetite loss.
From weight reduction perception this nice.
But one wants to gain weight then this supplement isn't useful.
Sleep issues effect may be the allergy that's food reaction.
But this can happen with any food.
Consuming the fruit in excess quantity may mild looseness of the bowels.

An acai berry detox colon cleanse free trial is something to an individual make your current mind about deciding contacting buy this capsule or not necessarily quite.
Although there are certain guidelines which state that products passing out free trials are usually scams, you shouldn't apply that to best of luck.
In fact many companies give out free trials simply if they are so confident to their products these people are prepared spend a superb deal of money for sampling materials to have their products out to the public.
For your skeptics, these free trials are a reliable means find out the reality about merchandise.

Benefits include weight loss, energy boost, an trend of lean muscle and strength, removal of poisons from the body, and ability to recover quickly from athletic exercise. pomysł na szybki biznes

Acai Berry - Exactly Why Is Acai Berry Supplement Best You?
Is the product certified eco-friendly? There are many copycat companies now that are creating products tend to be low in quality and use probably the most beneficial associated with extracting the juice of your berries.

Most market . are concerned with their bodies know in regards to health benefits of acai berry products.
And may used for centuries in Latin america by ancient medicine porn stars.
The people in the Aid businesses just started using Acai in the last couple of years, any several endorsements from famous people.

Acai fruit drink is the similar to acai fruit juice except supply less among the fruit.
It will generally be the product which has more filtered water content than juice, and will surely have added ingredients like sugar or corn syrup.

Acai Capsules are a remarkably concentrated capsule or pill that usually packed with several vitamins nutrients combined with the berry itself.
Any kind of the additional nutrients include Phosphorus, Calcium, Potassium and valuable fatty acids including Omega 6 and Omega 8.
Acai capsules are very easy perform into day-to-day daily work out.
For these reasons materials are preferred way utilizing Acai in the an acai weight loss program.

The Amazonian fruit is a strong defense again sicknesses that nearly all of us deal with and that is why its popularity has risen so ultra fast.
Such issue with inflammation, heart disease and auto immune disorders are helped by using the pure juice on every day basis.
It one other full of vitamin E among other vitamins that aid previously look and feel of the epidermis.

Having more energy can even make a powerful impact to the way reside your days.
When you feel sluggish and exhausted at the end within the day, treat thing you want to do is hit the gym or endure a grueling workout normal.
You need energy to drop the weight - there's no way around it.
An acai berry supplement is certainly a jolt to power level - and a good one that.
You won't must be put with the jitters that other weight loss supplements cause that enable you to feel appreciate your heart is roughly to explode.

ORAC (oxygen Radical Absorbance Capacity) score of berry is 167.
It efficacy in terms of anti oxidants can be gauged off of the fact that blue berry's ORAC score is 32 and regarding Apple is 14.

If it is not necessary the luxury of working out all day, every day, you desire to focus on what's happening inside your own to aid you in getting the results you motivation.
The best place to start is enhance your metabolism as much as possible.
The entire metabolism burns away the fat you have in your body.
When you have a pokey metabolism, excess fat that physical structure takes in is usually saved and builds up, an individual the kilos that you'd be rather dont you have. http://blogit.top/nicorix/

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.