• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Yhteiskunta

Amerikkalaisten seikkailut Pietarissa

Amerikkalaisten seikkailut Pietarissa
Kuva: Valentina Svistunova, DP
17 Lokakuu 2014 / Yhteiskunta

Kaksi kotimaassaan arvostettua tutkivan journalismin mestaria eivät voineet odottaa törmäävänsä venäläiseen oikeusjärjestelmään. He joutuivat kokemaan maahanmuuttoviraston koko täyden otteen: kaksikko noudettiin Sokos -hotellissa sijaitsevasta seminaaritilasta ja vietiin kuulusteluun.

Tutkivan journalismin seminaarin järjesti Pietarissa Venäjän USA:n suurlähetystö. Seminaari ei juuri poikennut edellisten vuosien tilaisuuksista. Tämän vuoden ohjelma sisälsi muun muassa Randy Covingtonin (Etelä-Karoliinan Yliopiston Newsplex -koulutuskeskus) sekä Joe Bergantinon (Uuden-Englannin tutkivan journalismin NECIR -keskus) esitykset. Covington on tunnettu professorina ja lehtorina, Bergantino on toiminut vuosia I-Teamissa Bostonin WBZ -TV:lle sekä ABC Newsille. Hänen johtamansa tutkivan journalismin keskus on tuottanut yli 60 reportaasia, muun muassa Washington Postille.

Mutta vieraat eivät ehtineet tehdä esityksiään.

Kesken seminaarin huoneeseen ilmestyi kaksi viranomaista. He käyttäytyivät ja puhuivat neuvostodekkareista tutulla tavalla: ”Hyvät kansalaiset, ei hätää. Tämä on vain muodollisuus. Esittäkää paperinne ja pysykää paikoillanne”. Muutama vakavailmeinen pukumies jäi aulaan odottamaan tarkastuksen tuloksia. 

Viranomaisia kiinnostivat kuitenkin ainoastaan amerikkalaiset. Suoritettuaan amerikkalaisten kohdalla passintarkastuksen viranomaiset pyysivät heiltä lisäselityksiä ja sitten painostivat heitä lähtemään maahanmuuttoviraston Vasilin saaren osastoon.

Sitten kyseinen maahanmuuttoviraston osasto sulki toimittajilta puhelimet  - mutta myös itseään valvovilta viranomaisilta. Maahanmuuttoviraston aluehallinto ei siksi pystynyt kommentoimaan tilannetta.

Kohta kuitenkin selvisi, että Vasilin saaren maahanmuuttoviranomaiset löysivät vian yhdysvaltalaisten viisumeista. Viranomaisten kanta oli, ettei turistiviisumi salli osallistumista ammattilaistilaisuuksiin. USA:n konsulaatin edustajat katsoivat, että taustalla on Venäjän suurlähetystön virhe, sillä toimittajakaksikolle haettiin alun perin sellaiset viisumit jotka mahdollistavat esitysten tekemisen ja osallistumisen ammattilaisille tarkoitettuihin tapahtumiin. Sitäpaitsi myönnetty viisumi oli tyypiltään monikertaviisumi, ja sen haltijat ehtivät käyttää sitä jo kahdesti ennen tätä matkaa - eikä ongelmia ilmestynyt. Moskovan maahanmuuttoviraston viranomaisilla ei ainakaan ollut mitään huolenaihetta suhteessa amerikkalaisiin toimittajiin. Osoittautui myös, että päätös henkilöllisyyspapereiden tarkastuksesta Sokos- hotellissa tehtiin vasta tarkastusta edeltävänä päivänä 15 elokuuta.

Kyseessä ei kuitenkaan ollut mikään viranomaisten salajuoni yhdysvaltalaisia vastaan. Vasilin saaren hallinto-oikeus, jossa asia pikaisesti käsiteltiin, ei tukenut maahanmuuttoviranomaisten ehdotusta sakottamisesta ja karkoittamisesta. Tuomari Jelena Lykova päätti, että suullinen varoitus riittää. Siksi vieraat voivat lähteä Venäjältä omatoimisesti lauantaina, kuten oli suunniteltukin. 

Vasilin Saarin kaupunginosan maahanmuuttoviranomaiset ovat harrastaneet tällaisia tarkastuksia aiemminkin. Esimerkiksi, tämän vuoden heinäkuussa samat syytökset viisumityyppiä vastaamattomasta toiminnasta sai liettualainen Justina Tilaite. 18 heinäkuuta hänet karkoitettiin Venäjältä.

Tatjana Vostroilova, Fontanka.ru

Комментарии (1):

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.