• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Politiikka

Lumiaura koitui Venäjän ystävän kohtaloksi

21 Lokakuu 2014 20:02 / Politiikka

Ranskalaisen Total -öljyjätin toimitusjohtaja Christophe de Margerie sai viime yönä surmansa lentokoneturmassa Moskovan Vnukovo -lentokentällä. Margerie tunnettiin johdonmukaisena Venäjän tukijana ja puolustajana. Edellisenä yönä hänen lentokoneensa törmäsi kiitoradalla lumiauraan kohtalokkain seurauksin. Yö oli sumuinen ja auran kuljettaja oli viimeisten tietojen mukaan päihtynyt. Tapauksesta aloitetaan rikostutkinta.

Dessault Falcon -yhtiön yksityiskoneessa oli yksi matkustaja ja kolme miehistön jäsentä. Kone törmäsi lumiauraan aloittaessaan nousun.

Kaikki koneessa olleet saivat onnettomuudessa surmansa. Lumiauran kuljettaja selviytyi vammoitta. Lentokoneen ainoana matkustajana oli Totalin toimitusjohtaja Christophe de Margerie. Total -yhtiö vahvisti tiedon toimitusjohtajansa kuolemasta kello 00.00 Moskovan aikaa.

Törmäys aiheutti tulipalon, jonka johdosta saapuvat lennot ohjattiin Domodedovo -lentokentälle ja lähtevät lennot viivästyivät puolitoista tuntia. Turmasta aloitettiin välittömästi rikostutkinta. Lentokoneesta otettiin tutkittavaksi mustat laatikot ja kaikilta paikalla olleilta lentokentän työntekijöiltä pyydettiin kirjalliset selitykset. Myös turvakameroiden tallentamaa materiaalia tutkitaan.

Tutkintaa suorittaa entisen neuvostotasavaltojen perustama IAC -komitea sekä Venäjän viranomaiset. Turmasta käsitellään neljää versiota. Niistä todennäköisimmäksi katsotaan sitä, jonka mukaan turmaan johtivat lennonjohtajien sekä auran kuljettajan virheet. Auran kuljettajan epäillään myös olleen turman aikana päihteiden vaikutuksen alainen. Oma osuutensa turmassa voi olla myös sää. Turman hetkellä lentokenttää peitti sakea sumu.

Total -yhtiö ei tiedotteessaan kertonut tarkemmin de Margerien vierailun ohjelmasta. De Margerien nimi löytyi kuitenkin maanantana 20 lokakuuta pidetyn korkean tason tapaamisen osallistujalistasta. Samaan tapaamiseen osallistui myös Venäjän pääministeri Dmitrii Medvedev. Tapaamisen yhtenä aiheena oli monipuolinen investointiyhteistyö mm. kaupankäynnissä, energiateknologiassa ja sähkömarkkinoissa.

De Margerie tunnettiin Venäjän vastaisten pakotteiden johdonmukaisena vastustajana. De Margerie oli myös Venäjän talouden suurempia sijoittajia. Total omistaa yhdessä Gennadii Timtšekon Volga -yhtiön kanssa Novatek –maakaasuyhtiön, sekä pyörittää yhdessä Novatekin kanssa Jamal SPG -hanketta. Totalilla on Venäjän öljymarkkinoilla muitakin merkittäviä omistuksia.

De Margerie kertoi avoimesti kesällä vuonna 2014, etteivät USA:n käynnistämät ja pääosin Gennadii Timtšenkoon kohdistuvat pakotteet muuta Totalin yhteistyötä Timtšenkon kanssa. De Margerie toisaalta myönsi, että Total seuraa tilannetta ja lopettaa yhteistyön venäläisten tahojen kanssa mikäli pakotteet kohdistuvat yhtiöihin. Hän suhtautui pakotteisiin ylipäätänsä skeptisesti ja uskoi Venäjän pärjäävän, vaikka maalla ei olisi suhteita Eurooppaan.

De Margerie osoitti tukeaan Gennadii Timtšenkolle halaamalla häntä julkisesti Pietarin foorumin aikana ja kutsumalla samalla ystäväkseen.

Viime aikoina Christophe de Margerie lobbasi erittäin aktiivisesti Mistral -sotalaivojen toimittamista Venäjälle. Laivojen toimittamista viivästytettiin Ranskan hallituksen määräyksestä Ukrainan kriisin takia. Margerie myös esitti mahdollisuuksia toimittaa venäläistä kaasua Eurooppaan Ukrainan ohittaen. Hän myös katsoi, että öljykauppaa voidaan käydä muullakin rahayksiköllä kuin dollarilla.

Lisätietoa: Christophe de Margerie, josta käytettiin myös lempinimeä ”Isot viikset”, oli kuollessaan 63-vuotias. Hän teki Totalissa 40-vuoden mittaisen uran. Hänet nimitettiin toimitusjohtajaksi vuonna 2007.

Total on tullut Venäjälle jo vuonna 1991. Total poraa öljyä Nenetsian autonomiassa ja osallistuu moniin poraushankkeisiin.

Alina Mihailova, Fontanka.ru

Комментарии (1):

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.