• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Politiikka, Yhteiskunta

Putinin suurin salaisuus

27 Lokakuu 2014 22:41 / Politiikka, Yhteiskunta

Viime viikolla Venäjän mediakentällä kaikui Vjatšeslav Volodinin merkityksellinen lause: ”jos on Putin, on olemassa Venäjäkin, jos Putinia ei ole - ei ole Venäjää”. Vladimir Putin itse sanoi vaatimattomasti, että Venäjä kyllä pärjää ilman häntäkin. Jos hän ei olisi sanonut niin Volodinin ennuste olisi kuulostanut vielä pelottavammalta.

Viime viikolla yksi uutisten pääaihe Venäjällä oli niin sanottu Valdain klubin kokoontuminen. Syystä tai toisesta keskustelua hallitsi dramaattinen kaava: presidentin kanslian varapäällikkö Vjatšeslav Volodin paljasti valtion suurimman salaisuuden, eli kertoi Venäjän ja Vladimir Putinin suhteesta pelottavan mutkattomasti - Venäjä on olemassa niin kauan kuin Putin sitä johtaa. Vladimir Putin reagoi vaatimattomalla oikaisulla: ”Venäjä kyllä pärjää ilmankin hänen kaltaistaan mutta hän ei pärjää ilman Venäjää”. Putinin vastaus vaikutti kömpelöltä.

Miksi presidentti ylipäätänsä ryhtyi oikaisemaan alaistaan? Suuri salaisuus ei sinänsä ole edes kovin suuri, ei edes salaisuus vaan silmiin pistävä itsestäänselvyys, vieläpä imarteleva sellainen.

Tämä on kuitenkin vasta ensisilmäyksen vaikutelma. Viimeisten 14 vuoden aikana Venäjän kansalaisille selitettiin kaikki: miten talous kasvaa, miten puolustusvoimat vahvistuvat, miten kotimaa nousee polviltaan ja alkaa nauttia muun maailman kunnioituksesta, miten paljon Venäjällä on demokratiaa verrattuna USA:han ja niin edelleen. Kaikkiin kysymyksiin löydettiin selkeät ja positiiviset vastaukset. Paitsi yhteen: mitä tapahtuu Putinin jälkeen?

Kysymykseen on sinänsä helppo vastata. Olisi pitänyt vain selittää Venäjän kansalaisille, että on Putinin puolue, yhteiskunnan johtava ja ohjaava voima ja Venäjän poliittisen järjestelmän ydin. Nämä ovat tuttuja määritelmiä, etenkin vanhalle sukupolvelle. Joten jos joskus (pitkän pitkän ajan kuluttua, joten kaikki eivät edes tule sitä näkemään) isänmaamme lippu putoaa kylmenevästä kädestä, sitä nostavat uudet kädet.

Tätä selitystä ei kuitenkaan tullut tehtyä. Koko 14 vuoden aikana ei ollut yhtään saavutusta, jota olisi julistettu Yhtenäinen Venäjä -puolueen saavutukseksi. Kaikki saavutukset olivat ainoastaan Putinin henkilökohtaisia saavutuksia, joten Yhtenäinen Venäjä on vain Presidentin työkalu. Jos Putin on olemassa, niin Yhtenäinen Venäjä on myös olemassa, jos Putinia ei ole….

Keskiverron venäläisen ei kannata edes ajatella, mitä tapahtuu Putinin jälkeen. Sitä ajatusta seuraa tuska ja lamaannus jota Krim ei hoida. Eliitille kysymys on vielä kivuliaampi, sillä ”Mitä Putinin jälkeen” - seuraa ”Kuka Putinin seuraajaksi?” - kysymys. Tämä vuorollaan tarkoittaa hajanaisuutta, julkista mustamaalaamista, vainoa, jopa palkkamurhien paluuta.

”Suuri salaisuus” ei sinänsä ole pelottava. Pelottavaa on sen ympäri syntyvä keskustelu - ja vastakaiku, jolloin Putinin henkilökohtainen kultti nousee aluehallintojen siunauksesta pilviin.

Vuorostaan niiden, jotka haluavat Putinin poistuvan, pitää viipymättä aloittaa ulkomaalaisten omistamissa Venäjän medioissa kampanja jonka tarkoitus on korostaa Putinin kuolevaisuutta hämmästyttääkseen tavallista kansalaista.

Kuitenkin presidentti Putin osoitti jälleen kerran suurta viisautta sanomalla, että ajatus hänen ja Venäjän kohtaloiden sidoksesta ei ole hänelle mieleen. Joten keskustelu loppui siihen.

Tämä ei kuitenkaan tehnyt hänestä kuolematonta. 

Anton Muhin, Fontanka.ru

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.