• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Kulttuuri, Pietarimme, Talous

Paljonko se maksaa Pietarissa?

Paljonko se maksaa Pietarissa?
Kuva: Jevgenii Grin, DP
28 Lokakuu 2014 / Kulttuuri, Pietarimme, Talous

Maailmanlaajuiset ja alueelliset kriisit ovat huono uutinen ja kaiken lisäksi Venäjän valuutta rupla halpenee - sekin on huono uutinen, muttei matkailijalle. Vielä vuosi sitten euro maksoi 43 ruplaa, ja nyt 53. Omatoimisesti Pietariin tulevaa turisti voi laskea majoitus- ja matkakulut netissä, mutta esimerkiksi edullisten ravintoloiden hintataso jää arvoitukseksi. Päätin ratkaista arvoituksen ja lähdin Pietariin kuin tavallinen turisti.

Löysin mukavan majoituksen eräästä hostellista ydinkeskustassa Nevskin ja venäläisen museon läheltä. Saavuin aamulla joten päätin ensitöiksi syödä aamiaisen. Kalliit ravintolat eivät tulleet kysymykseen vaan tavoitteena oli edullinen ja hyvä ruoka.

Tässä on neuvon paikka. Jos Pietarissa näette että ravintolassa lounastavat poliisit, ruoka on varmasti hyvää, sillä ravintolan omistajat tuskin haluavat pilata välejään paikallisiin jepareihin. Jos paikalla ei ole poliiseja, mutta on paljon paikallista väkeä - eikä pelkkiä ulkomaalaisia - se kertoo myös hyvää ruoan laadusta ja mausta.

10 lokakuuta euron ostohinta oli vähän yli 52 ruplaa. Saatuani pinon ruplia lähdin etsimään aamiasvaihtoehtoja. Silmiini pistivät heti lukuisat aamiaisvaihtoehdot, jotka maksoivat 150-250 ruplaa eli 3-5 euroa. Melkein kaikki sisälsivät kinkkumunakasta, paahdettua leipää ja kahvia, joskus myös puuroa brittien tyyliin.

Pietari on siinä mielessä aamuvirkuille Moskovaa edullisempi paikka.

Päivä vierii kohti lounasaikaa. Ryhdyin etsimään sopivaa ”stolovajaa”, eli ruokalaa jota venäläiset kutsuvat joskus myös ”kantinaksi”. Ruokala (ei ravintola) on aina ollut edullinen vatsantäyttöpaikka. Onnistuin. Sain 180 ruplalla keiton, jauhelihapihvin, salaatin ja teen. Ateria ei ollut mikään makuelämys, mutta säästyin ainakin vatsavaivoilta - sekin hyvä juttu aterian hinnan huomioon ottaen.

Parempaa laatua tarjoaa ”businesslunch” -vaihtoehto. Italjanskaja -kadulla kävin japanilais-eurooppalaisessa ravintolassa (ihmeellinen ruokakulttuurien hybridi), jossa kyseinen lounas maksoi 300 ruplaa sisältäen japanilaisen keiton, sushisetin, paella-paistoksen espanjalaiseen tyyliin ja teen. makuelämyksiä piisasi ja palvelu oli kohdallaan - myös englannin kielellä.

Nyt on toisen neuvon paikka. Vaikka koko lounas maksoi 300 ruplaa, yhdenkin erikoiskahvin hinta voi nousta samalle tasolle mikäli kahvitellaan Nevskillä. Sijaintihan maksaa aina ja etenkin maisemat.

Kello kuusi suu alkoi napsua oluelle. Matkani varrelle sattui erään baariketjun olutravintola. Löysin sen olutlistalta paikallista tuotantoa olevan siiderin jota tehdään Vasilin saarella. Iso siideripullo (0.75) maksoi saman verran kuin tuoppi, eli 200 ruplaa. Naposteltava, eli friiteratut kanapalat maksoivat vielä 130 ruplaa, mutta kastike 40 ruplaa, eli kokonaisen taalan verran. En tajunnut tätä. Siiderin hinta tuntui järkevältä, mutta kastike! Liian kallista. Ehkä he tekevät suurimmat voitot nimenomaan kastikkeella.

Paljonko se maksaa Pietarissa? Savustetut siankorvat tuovat Pietarin ruokakulttuuriin Baltian tuulahduksen. Kuva: Konstantins Ranks

Yösyöppöjen pelastuksena toimivat pienet korttelikaupat jotka ovat auki iltamyöhään. Alkoholia sieltä voi ostaa vain klo 22 asti. Tavallisen vesipullon lisäksi (tuottaja oli kansainvälinen, mikä näkyi hintatasolla - 57 ruplaa) ostin ”lettijuuston”, joka on tehty pitkistä pastaa muistuttavista juustonaruista - 167 ruplaa ja hyvä välipalä niille, jotka tykkäävät vaikka syöpötellä ja samalla lukea kirjaa: leuat käyvät mutta kaloreita ei kerry.

Pietarin joukkoliikenne tulee seuraavana vuonna kalliimmaksi, mutta nyt metromatka maksaa vielä 28 ruplaa ja bussi- trollikka sekä ratikkamatkat vain 25 ruplaa. Bussi- ja trollikkakantaa on uudistettu huomattavasti mutta moni ratikka muistaa vielä Brežnevin ja Kekkosen. Jokaisessa liikkuvassa yksikössä työskentelee lipunmyyjä mutta kausilippuja varten on lukulaitteet.

Tämä hintasirkus kestää Uuteen vuoteen asti. Vuonna 2015 ennustetaan jo hintojen huomattavaa nousua.

Paljonko se maksaa Pietarissa? Perinteista sapuskaa vodkaryypylle: läskiä, ruisleipää, sipulia, kevätsipulia. Lääkkeet saavat odottaa! Kuva: Konstantins Ranks

Konstantins Ranks, Fontanka.fi

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.