• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Politiikka, Yhteiskunta

Donetskin ja Luhanskin vallanpitäjät väänsivät itselleen valtuudet itsejärjestetyissä vaaleissa

Donetskin ja Luhanskin vallanpitäjät väänsivät itselleen valtuudet itsejärjestetyissä vaaleissa
Kuva: Petr Šelomovskii, Fontanka.ru
4 Marraskuu 2014 / Politiikka, Yhteiskunta

Tunnustamattomissa Donetskin ja Luhanskin kansantasavalloissa 2 marraskuuta järjestetyt vaalit toivat odotetun tuloksen. Eniten ääniä saivat toimivat pääministerit Aleksandr Zahartšenko ja Igor Plotnitskii puolueinaan Donetskin tasavalta sekä Rauhaa Luhanskin seudulle. Euroopan Unioni sekä USA ovat kieltäytyneet tunnustamasta vaaleja. Ukrainan presidentti Petro Porošenko luonnehti äänestystä ”panssarivaunujen tykkien ohjaamaksi farssiksi”. Paikalla olleet kansainväliset tarkkailijat todistavat uskomattoman äänestysaktiivisuuden: osallistumisprosentti läheni 75-80%. Venäjän Ulkoasiainministeriö vakuuttaa vaalien tukevan Ukrainan rauhanprosessia. Muualla Ukrainassa näitä tarkkailijoita - samaa joukkoa, joka on toiminut Krimin kansanäänestyksessä - avoimesti kutsutaan pelleporukaksi.

Äänestyksen oli vaalipäivänä tarkoitus alkaa tunnustamattomissa Donetskin ja Luhanskin kansantasavalloissa aamulla klo 8 ja loppua klo 20. Viime hetkellä Luhanskin kansantasavallan päättäjät pidensivät äänestysaikaa klo 22 asti. Donetskin kansantasavalta madalsi äänioikeuden ikärajaa 16 vuoteen. Päätöstä perustettiin sillä, että ”onhan tasavaltammekin nuori”. Ns. hiljaisuuden päivää ei vaalipäivän aattona noudatettu. Tämän perusteeksi Donetskin tasavallan keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Roman Ljagin viittasi tasavallan vaalilainsääntöön jossa hiljaisuuden päivästä ei ole säädetty lainkaan.

Kuitenkin, edistystä näkyi siinä, että vaaleissa oli enää mahdotonta äänestää kahdesti: äänestäjällä säilyi mahdollisuus valita äänestyspaikka, mutta äänestäjän henkilötiedot rekisteröitiin äänestyksen jälkeen yhteiseen tietokantaan.

Donetskin ja Luhanskin vallanpitäjät väänsivät itselleen valtuudet itsejärjestetyissä vaaleissa Jono äänestyspaikkaan Luhanskissa Kuva: Nikolai Gontar, Fontanka.ru

Luhanskin kansantasavallassa tasavallan johtaja valitaan neljäksi vuodeksi. Ehdolle asettumiskelpoiseksi hänen on oltava vähintään 30 -vuotias ja asuttava tasavallassa (käytännössä Luhanskin alueella) vähintään 10 vuotta. Ehdokkaiksi asettuivat toimiva pääministeri Igor Plotnitskii, terveysministeri Larisa Airapetjan, yrittäjä Viktor Penner sekä ammattiyhdistysten liiton puheenjohtaja Oleg Akimov.

Donetskin kansantasavallassa pääministeriehdokkaiksi asettui toimiva pääministeri Aleksandr Zahartšenko, Berkut -erikoisjoukkojen veteraani Jurii Sivokonenko sekä Novorossian liiton parlamentin varapuheenjohtaja Aleksandr Kofman. Donetskin kansantasavallassa kelpoisuusehdot ovat vähemmän tiukat kuin naapuritasavallassa: ehdokkaan on oltava vähintään 21 -vuotias ja asuttava Donetskin alueella vähintään 5 vuotta.

Samana päivänä valittiin kansanedustajat tasavaltojen kansanneuvostoihin. Vaalit järjestettiin puoluelistaperiaatteella. Donetskissa vaaleihin osallistui kaksi puoluetta: Donetskin tasavalta ja Vapaa Donbass. Luhanskissa peräti kolme: Rauhaa Luhanskin seudulle, Luhanskin talousliitto ja Kansanliitto.

Donetskin ja Luhanskin vallanpitäjät väänsivät itselleen valtuudet itsejärjestetyissä vaaleissa Novosvetlovka -taajaama Luhanskin vieressä. Kuva: Nikolai Gontar, Fontanka.ru

Vaalien virallisen tunnistamisen lisäksi Venäjä tarjosi myös Luhanskin ja Donetskin alueilta lähteneille pakolaisille mahdollisuuden äänestää.  Heitä oleskee tällä hetkellä Venäjän eteläisillä alueilla.

Euroopan Unioni ja USA eivät tunnusta vaaleja jotka ovat ristiriidassa Valkovenäjän pääkaupungissa Minskissä syyskuussa tehtyjen rauhanprosessia tukevien päätösten kanssa.

Vaaleissa toimi Venäjän virallisten lähteiden mukaan lähes 300 kansainvälistä tarkkailijaa, mukaan lukien Euroopan Parlamentin ja Venäjän Duuman edustajia. 

Tarkkailijat edustivat pääasiassa oikeistolaisia, kansallismielisiä ja EU-vastaisia puolueita ja poliittisia liikkeitä. Heistä monilla oli kokemusta Krimin kansanäänestyksen tarkkailemisesta sekä Venäjällä 14 syyskuuta pidetyistä vaaleista. Esimerkiksi, juuri nämä ihmiset raportoivat, että Pietarissa vaalit olivat rehelliset eikä rikkomuksia ollut havattavissa.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko haukkui tasavaltojen vaalit ”panssarivaunujen tykkien ja rynnäkkökivääreiden ohjaamaksi farssiksi”. Hänen syyskuun puolivälissä esittämänsä lakiehdotuksen mukaan, jossa säädään Donetskin ja Luhanskin alueiden tiettyjen kuntien itsehallintoa, vaalit oli tarkoitus järjestää aikaisintaan 7 joulukuuta 2014 Ukrainan vaalilainsäädännön puitteissa. Tunnustamattomat tasavallat eivät välittäneet Presidentin aloitteesta ja hyväksyivät syyskuussa oman vaalilainsäädännön.

Donetskin ja Luhanskin vallanpitäjät väänsivät itselleen valtuudet itsejärjestetyissä vaaleissa Näyttää historialliselta rekonstruktiolta... Mutta hihassa lukee "Novorossia" Kuva: Petr Šelomovskii, Fontanka.ru

Donetskin ja Luhanskin vallanpitäjät väänsivät itselleen valtuudet itsejärjestetyissä vaaleissa Panssarivaunulla tulleita ei päästetä äänestämään. Ainakaan vielä. Kuva: Petr Šelomovskii, Fontanka.ru

Vaaleissa toiminut Fontankan valokuvatoimittaja Petr Šelomovskii kertoo rynnäkkökiväärin olevan Donetskin tasavallassa normivaruste. Jokaisessa julkisessa paikassa, vaikkapa ravintolassa, on ainakin yksi rynnäkkökivääri. Tasavallassa oli myös suoritettu vaalikentän siivous: ehdokkaiksi asettuminen ja rekisteröinti ei ollut kaikille halukkaille sallittua. Donetskin tasavalta -puolue listattiin äänestyslipuissa numerolla yksi. Puolue myös käytti symboleinaan Donetskin tasavallan virallisia symboleja. Šelomovskista se on selvä vinkki äänestäjälle siitä, ettei hänellä  todellisuudessa ole valinnanvaraa. Äänestäjiä oli äänestyspaikoissa paljon, mutta osallistumisprosentti tuskin ylitti 30%. Äänestys järjestettiin myös kokonaan internetissä. Šelomovskii havaitsi vain yhden järjestetyn äänestäjäryhmän: äänestyspaikalle marssivat sotilaat, jotka ihmettelivät kovasti sitä, etteivät Venäjän kansalaiset saa äänestää. Ukrainan muiden alueiden asukkaat eivät hekään saaneet äänestää, vaikka osoittivat tukea Donetskin tasavallalle.

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU ilmoitti samana päivänä aloittavansa vaaleista rikostutkinnan sekä lupasi julistaa kaikki vaaleihin osallistuneet tarkkailijat persona non gratoiksi Ukrainassa.

Donetskin tasavallan pääministeri Zahartšenko vastasi lupaamalla aloittavansa rikostutkinnan kansanmurhasta.

Donetskin ja Luhanskin vallanpitäjät väänsivät itselleen valtuudet itsejärjestetyissä vaaleissa Donetskin tasavallan pääministeri Aleksandr Zahartšenko toteuttaa äänestysoikeutensa. Jos katsoa tarkkaan hänen kädessään olevaa äänestyslippua, voi nähdä, ketä hän äänestää. Kuva: Petr Šelomovskii, Fontanka.ru

Tavallisia ihmisiä konfliktin kummallakin puolella huolestuttaa eniten se, miten ja mihin  tilanne kehittyy tulevaisuudessa. Venäjän ilmoittama vaalien tulosten tunnustaminen tarkoittaa todellisuudessa myös itsejulistettujen valtioiden tunnustamista. Sen seurauksena Novorossian ympäri käytävässä taistelussa kummallakaan vastapuolella ei enää ole vetäytymisen mahdollisuutta.

Artikkeli julkaistaan lyhennettynä

Venera Galejeva, Fontanka.ru

Комментарии (2):

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.