• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Politiikka, Yhteiskunta

Venäjän Korkein oikeus ja Korkein välimiesoikeus moittivat ”Rotenbergin lakia” kovin sanoin

6 Marraskuu 2014 13:19 / Politiikka, Yhteiskunta

Venäjän Korkein oikeus vastustaa jyrkästi niin sanotun Rotenbergin lain hyväksymistä. Kyseinen lakiehdotus velvoittaisi Venäjän valtiota korvauksiin niille Venäjän kansalaisille, jotka ovat kärsineet taloudellisia tappioita heitä vastaan lanseeratuista pakotteista. Venäjän Korkein välimiesoikeus antoi myös kielteisen lauseen lakiehdotuksesta - kertoo uutispalvelu Meduza.

Korkeimman oikeuden Duumaan syyskuun lopussa lähettämässä lausunnossa korostetaan, että lakiehdotus ”tarjoaa perustelemattomia etuja” Venäjän kansalaisille, jotka käyvät oikeudenkäyntejä ulkomailla”, mutta ”siirtävät omien menojensa korvaamisen Venäjän muille kansalaisille, joiden sosiaaliedut sekä perustuslain takaamat oikeudet eivät siinä tapauksessa täysin toteudu”. Korkein oikeus katsoo, että yksittäisten organisaatioiden ja yksilöiden riskejä, jotka liittyvät ulkomailla tehtyihin oikeuspäätöksiin, ei voida siirtää veronmaksajien korvattavaksi, myös siinä tapauksessa jos ulkomailla tapahtuva oikeuskäynti alkoi venäjän kansalaisen tai Venäjällä toimivan organisaation aloitteesta. 

Korkein välimiesoikeus antoi lausumansa Rotenbergin laista jo elokuussa. Tässäkin lausumassa korostettiin, etteivät venäläiset veronmaksajat voi kantaa vastuuta ulkomaalaisten oikeusistuntojen päätöksistä.

Epävirallisen, Rotenbergin lain nimellä tunnetun lakiehdotuksen valmisti Yhtenäinen Venäjä -puoluetta edustava kansanedustaja Vladimir Ponevežskii. Lain epävirallinen nimi juontuu siitä, että se käsiteltiin samana aikana kun venäläisen liikemies Arkadii Rotenbergin omaisuus jäädytettiin Italiassa. Lakiehdotus velvoittaa Venäjän valtion korvaamaan Venäjän kansalaisille ja organisaatioille aiheutuneita korvauksia siinä tapauksessa, jos kansalaisen tai organisaation kohdalla ulkomaalainen oikeus teki päätöksen, joka ”rikkoo Venäjän Federaation oikeuslaitoksen kompetenssin”, eli on ristiriidassa Venäjän oikeuslaitoksen valtuuksien kanssa.

Venäjän hallitus hylkäsi lakiehdotuksen ensimmäisen version, mutta sittemmin pyysi täsmentämään osaa määritelmistä, etenkin niitä, jotka koskevat ”Venäjän Federaation oikeuden kompetenssia”. Lakiehdotus hyväksyttiin Duumassa ensimmäisen käsittelykierroksen jälkeen 8 lokakuuta. Sen puolesta äänestivät ainoastaan Yhtenäisen Venäjän edustajat.

Asiasta uutisoi uutispalvelu Meduza.

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.