• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Politiikka, Yhteiskunta

Kielletäänkö Venäjällä Mersun logo?

Kielletäänkö Venäjällä Mersun logo?
Kuva: Andrei Kulgun, DP
6 Marraskuu 2014 / Politiikka, Yhteiskunta

Mitä yhteistä on ukrainalaisella kansallismielisellä Oikea sektori -liikkeellä, Mercedes -automerkillä ja Punaisella Ristillä? Se, että niiden logojen käyttö voidaan Venäjällä kieltää uuden, 5 marraskuuta presidentti Putinin hyväksymän lain perusteella. Laki määrittelee mikä symboliikka on yhteydessä Natsi-Saksan symboliikkaan.

Venäjän Duuman varapuheenjohtaja Sergei Železnjak oivalsi maaliskuussa vuonna 2014, että Natsi-Saksan hallinnon kanssa yhteistyötä tehneiden tahojen - kollaborationistien symboliikka, on uhka Venäjän poliittiselle järjestelmälle ja turvallisuudelle. Siksi hän teki lakiehdotuksen jonka tarkoitus on uhan poistaminen.

Ukrainan Maidanissa vaikuttaneet oikeistolaisliikkeet, jotka lainasivat logonsa Ukrainan neuvostovastaisen Stepan Banderan 1940-luvulla perustamalta sissiliikkeeltä, toimivat kansanedustajalle esimerkkinä. Vaikka Nurembergin oikeudenkäynnissä Oikeata sektoria ei tuomittu, he tavallaan ovat yhteydessä (ainakin henkisessä) tuomion saaneeseen poliittiseen tahoon - Banderan liikkeeseen ja sen punamustiin lippuihin.

Oikea sektori ei kuitenkaan jäänyt ainoaksi: sen seuraksi joutuivat… Punainen Risti sekä moni eurooppalainen kaupallinen brändi.

Kyseessä oleva ehdotus on käytännössä muutos aiempaan hyväksyttyyn lakiin, joka koskee Venäjän kansan Suuren isänmaallisen sodan Voiton muiston ikuistamista. Uusimman muutoksen mukaan sellaisten organisaatioiden symboliikka, jotka tekivät yhteistyötä Nurembergin tuomioistuimen tuomittujen tahojen kanssa, ja näin ollen osoittautuivat kollaborationisteiksi, Venäjällä kiellettäisiin. 

Laki velvoittaa venäjän hallituksen määrittelemään, mitkä tahot ja organisaatiot voi luokitella kollaborationisteiksi.

Nurembergin tuomioistuin julisti rikollisiksi seuraavat saksalaiset organisaatiot: SS, SD, Gestapo ja kansallis-sosialistisen puolueen johto. Ongelmaksi koituu se, että yllämainittujen tahojen kanssa tekivät yhteistyötä Hitlerin valloittamassa Euroopassa lähes kaikki suuret yhtiöt. Esimerkeistä tunnetuimpia lienee Hugo Bossin muotitalo, joka suunnitteli univormut SS-väelle. Kansallis-sosialistinen puolue ja SS saivat itselleen parasta Bayer -aspirinista Mersuihin. Kollaborationisti -yhtiöiden koottu lista on vaikuttava: yli 70 -vuotta vanhat yritykset hyötyivät yhteistyöstä eri tavoin - tarjoamalla natseille tuotteitaan, käyttämällä tehtaissaan työvoimana keskitysleirien vankeja ja niin edelleen. Yhteistyötä tekivät lähes kaikki. Monien kollaborationistien tuotteita löytyy venäläisistä marketeista joko elintarvike- tai kosmetiikkahyllystä. Zolingen? SS -tikarit. Porsche? Panssarivaunut SS-divisioniin… 

Eikä kollaborationismi rajoitu eurooppalaisiin yhtiöihin. Saksan armeija käytti esimerkiksi paljon Fordin autoja. Historioitsijoiden pitää vain täsmentää, olivatko Fordit vain armeijan (joka ei katsottu Nurembergissa rikolliseksi organisaatioksi) vai myös SS:n käytössä. 

Eikä siinä kaikki. Ansiokas Interpol voi myös joutua kiellon alle, sillä vuosina 1939-45 sen pääesikunta toimi Berliinissä, ja sen johtajina toimivat pahamaineisimmat SS-pomot Reinchard Heydrich, Artur Nebe sekä Ernst Kaltenbrunner. Ja miten sitten käy Punaiselle Ristille? Sen saksalaista osastoa kun johti SS -mies Gravits. Pitääkö samalla kieltää Punaisen puolikuun käyttö?

Jos oikein kunnolla miettii asiaa, niin venäläinen valko-sini-punainen lippukin on tahriutunut: sitä käytti saksalaisten puolella taisteleva kenraali Vlasovin Vapautusarmeija, joka katsottiin pettureiden armeijaksi. Vlasovin sotilaiden hihoja koristi Andrein lippu, joka on Venäjän merivoimien virallinen lippu. Onneksi, Venäjän valtiota tai sen hallintoelimiä ei voi lain mukaan haastaa hallinto-oikeuteen - muuten lakiehdotus olisi aiheuttanut vakavat ristiriidat perustuslain kanssa.

Lakimuutoksessa on valoisampikin puoli: jos lakia aletaan soveltaa heti hyväksymisen jälkeen se tuo valtion kukkaroon mukavasti rahaa. Tuntuvien sakkojen lisäksi (10 000 - 50 000 ruplaa) ”väärää” symbolikkaa kantava esine pitää takavarikoida. Jää nähtäväksi, viedäänkö esimerkiksi autokaupasta koko Mersu vai ruuvataanko keulasta ainoastaan tähti?

Kiistämättä, edessä on paljon työtä, sillä lain oikeuden mukaiseen soveltamiseen tarvitaan historioitsijoiden jatkuvaa apua. Mokaaminenkin on hyvin mahdollista.

Entä miten sitten käy vaikka kansanedustajalle tai viranomaiselle kun hän tajuaa, että hänen käytössä on sama automerkki kuin Adolf Hitlerillä, tai hänen päällään on puku, jonka tuottaja oli aikoinaan Heinrich Himmlerin suosiossa?

Denis Korotkov, Fontanka.ru

Комментарии (5):

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.