• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Politiikka, Talous, Yhteiskunta

Miksi elinkeinoelämä kiellettäisiin?

12 Marraskuu 2014 / Politiikka, Talous, Yhteiskunta

Venäjän Duuma ja maan hallinto ovat antaneet viime aikoina aiheita hämmennykseen. Näinä päivänä Duumaan tullut ehdotus neljännesvuosiveron käyttöön ottamisesta tuntuu hämmentää vieläkin enemmän. Taantumaan syöksyvän maan johto nähtävästi tavoittelee lakiehdotuksella yrittäjien vararikkoa, siitä huolimatta, että nimenomaan yksityisyrittäjät ovat ainoa voima joka voi pelastaa maan kriisistä ja joka on saanut viimeisen 15 vuoden aikana valtion edes näennäisen tuen.

Neljännesvuosivero, jonka on tarkoitus kohdistua kivijalkakauppoihin, kahviloihin, partureihin, autopesu- ja huoltoyrityksiin sekä muihin huoltopalveluihin, korupajoihin tai vaikkapa eläinlääkäriklinikoihin, tarkoittaa kaikille näille yrityksille neljännesvuosittain 300 000 - 600 000 ruplan lisämaksuja (5000-10000 euroa). Käytännössä se johtaisi liikkeiden sulkemiseen ja pienyrittäjyyden lopahtamiseen, ikään kuin se suoraan kiellettäisiin. Tällaiset yrittäjät eivät yksinkertaisesti ansaitse niin paljon. Yrittäjäpiireissä lakiehdotusta kutsutaan jo ”valtion kiristykseksi”.

Edellä luetellut elinkeinot mahdollistavat elinkeinonharjoittajalle verottajan mielestä 300 000 - 3 000 000 suuruiset tulot vuodessa. Teoriassa. Eli: ensin verottaja määrittelee tulorajat, ja sitten ilmoittaa lisäverotuksesta joka mahdollisesti jopa ylittää nämä tulorajat.

Duuman talouslautakunnan ehdottaman veron suuruus vaikuttaa niin perusteettomalta, että on vaikeaa edes uskoa lain läpäisevän käsittelyn. Vero ei ole järkevä taloudellisista syistä, sillä suuri vero ei kasvata valtion tuloja vaan pakottaa pienyritykset ja -liikkeet lopettamaan tai siirtymään pimeille markkinoille. Järjettömyys on samaa lajia kuin viimevuotinen yksityisyrittäjien pakollisen vakuutusmaksun korottaminen: maksujen sijaan valtion vastaanotti ilmoitukset 750 000 toiminimen lopettamisesta puolessa vuodessa. neljännesvuosivero on järjetön myös poliittisista syistä: tuhansien ja tuhansien aktiivisten kansalaisten hyvinvointi ja taloudellinen selviytyminen kyseenalaistetaan, epäämällä heiltä elinkeinot ja työpaikat.

On selvää, että valtio näkee keskiluokassa ”luokkavihollisen” ja kenties kostaa yrittäjille Bolotnaja aukion mielenosoituksista kuristamalla koko elinkeinoelämää. Mutta ”vihollinen”, joka pyörittää lempibisnestään ja voi taloudellisesti hyvin, on aivan eri asia kuin vastustaja, joka vaipuu toivottomuuteen ja tajuaa ettei hänellä enää ole mitään menetettävää. Kremlissä, josta on tullut lakiehdotusten päälähde, ei voida olla tätä ymmärtämättä.

Uuden lakiehdotuksen todeksi uskominen käy täysin mahdottomaksi, kun verotettavien listan lopusta löytyvät… maksulliset käymälät. Käymälöiden verottaminen on paitsi erittäin epäinhimillistä myös naurettavaa. Jos listalla ei olisi ollut käymälöitä, kyse olisi vain elinkeinonharjoittajista. Valtion ajatus käymälöiden ”lypsämisestä” tekee laista ja sen luojista mustan huumorin ja pilkan kohteita. Kuka tahansa presidentin hallinnon virkailija olisi poistanut käymälät listalta noin vain. Öljyn hinnan romahdusta ei voi korvata ulosteiden tuotantoa verottamalla - se ei voi olla edes keskustelunaiheena. Mutta vallanpitäjien poliittinen suhde käymälöihin taas on keskustelun arvoista, sillä presidentti, joka voitti kansan sydämet käymälävitsillä, ei voi ottaa riskiä menettää kannatustaan käymälöiden takia.

Siksi rohkenen epäillä, ettei kyseessä ole lakimuutoksen valmistelu, vaan poliittinen juonittelu. Sen ensi vaiheessa on tarkoitus kuumentaa 10 miljoonan pienyrittäjän tunteita. Eli kyseessä on provokaatio, jolla on jokin salainen tavoite.

Oletan, että juonen taustalla on poissaolollaan loistava venäläinen maltillinen oikeisto. päättäjät joko pitävät jo silmissään vuoden 2016 Duuman vaaleja, tai suunnittelevat jopa vaalien aikaistamista. ”Lihavalla” 2000-luvulla valtio ei tarvinnut elinkeinonharjoittajia edustavia oikeistolaisia politikoita rakentaakseen poliittista järjestelmää. Vallanpitäjillä oli mahdollisuus olla sekä poliittisesti sitoutumatonta elinkeinoelämää suosiva ja suojeleva oikeisto, että kansaa eduilla voiteleva vasemmisto. Nyt tilanne on muuttunut, öljyrahalähteet kuivuvat silmissä, ja vahva oikeistopuolue voi olla jopa elintärkeä poliittisen järjestelmän tasapainottamiseksi.

Valtion pitää täyttää kukkaronsa myös maan sisäisistä tulolähteistä. Tämä tarkoittaa, että on käynnistettävä dialogi kaikkien tasojen liikemiesten kanssa - pitää keskustella pelisäännöstä sekä tuesta. Tätä dialogia ei voi korvata rangaistuksilla tai teennäisillä edustuselimillä. Se pitää käydä konkreettisten ihmisten kanssa, sellaisten jotka voivat tarvittaessa tukea valtiota eivätkä petä.

Toisaalta, valtio tarvitsee välittäjän, joka selittäisi kansalaisille, että ”lihavat vuodet” ovat toistaiseksi ohi ja nyt pitää pärjätä ensisijaisesti omin voimin. Jos julkisia palveluja leikataan liian rajusti, on riskinä vasemmistoaatteen ja vasemmistopoliitikkojen suosion kasvu. Vasemmistolaisuutta pitää tasapainottaa - ratkaisu näyttää olevan nenän edessä. Valtio vaikenee kommentoimaan julkisten palveluiden leikkauksia - siihen tarvitaan taho, joka selittäisi, että ”tie sivistykseen” ei edellytä valtion tarjoamia ”ylellisyyksiä”.

Näin ollen elinkeinoelämälle tuhoisat verolain muutokset istuvat hyvin kaksivaiheiseen juoneen, jonka tarkoitus on sytyttää Venäjän poliittisessa galaksissa uusi oikeistotähti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että lähiaikoina ilmenee joku, joka vastustaa lakimuutosta kaikin keinoin ja lopuksi estää sen lopullisesti pelastakseen pienyrittäjät tuholta. Sama henkilö, osana käsikirjoitusta, selittää sitten valtiolle sen tekemät virheet ja aloittaa Venäjän keskiluokan täysvaltuutettuna edustajana politiikassa.

Kysymys kuuluu, kenelle pedataan tämä näyttävä osa?

Valerii Fedotov

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.