• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Kulttuuri, Pietarimme

Sberbank palautti Nevskin prospektille kauan sitten mykistyneen äänensä

Sberbank palautti Nevskin prospektille kauan sitten mykistyneen äänensä
Kuva: Mihail Ognev, Fontanka.ru
15 Marraskuu 2014 / Kulttuuri, Pietarimme

Venäjän Sberbank (Säästöpankki) juhli 173 -syntymäpäiväänsä epätavallisesti: 12 marraskuuta entisen kaupungin duuman tornin kello pääsi ääneen, pitkään kestäneen entisöinnin jälkeen.

Ajatus tornin kellon entisöinnistä on peräisin vuodelta 2007, jolloin vanha, Fridrich Vinterin vuonna 1884 asetettu koneisto pysähtyi lopullisesti. Kello jatkoi pyörimistä sähkömoottorin avulla, kun asiantuntijat aloittivat vanhan kellomekanismin perusteelliset tutkimukset. Rakennuksen, tornin ja näin ollen kellonkin omistaa Sberbank, joka suhtautui entisöintihankkeeseen alusta asti myönteisesti. Sberbankin Luoteisosaston puheenjohtaja Dmitrii Kurdjukovin mukaan hankkeen suurin haaste eivät olleet kustannukset vaan asiantuntijoiden ja varaosien löytäminen. Nyt työsarka on ohi. Sberbank on ylpeä mahdollisuudesta palauttamaan kaupungille tornikellon äänet. Pankilla on tapana tukea taloudellisesti kaupungin museoita - esimerkiksi, Sberbank rajoitti Iisakin kirkon entisöintiä. Suunnitelmissa on muidenkin merkittävien historiallisten rakennusten kunnostaminen.

Satoja pietarilaisia kokoontui seuraamaan kellon heräämistä eloon. Vapaaehtoiset kertoivat kaikille kiinnostuneille kellon ja rakennuksen historiaa.

Sberbank palautti Nevskin prospektille kauan sitten mykistyneen äänensä Kuva: Mihail Ognev, Fontanka.ru

Vastaisuudessa kello soi 15 minuutin välein.

Tornin koneisto vedetään viikottain. Tämä ei ole helppoa, sillä kellon punnukset roikkuvat 20-metrisissä kuiluissa ja painavat 150 kiloa jokainen. Yhtä vetoa varten pitää nousta jyrkkien kierreportaiden 233 porrasta ja kääntää mekanismin käsikelaa peräti 750 kertaa.

Fontanka.fi

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.