• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Yhteiskunta

”Punakoneen” rakentaja jääkiekkovalmentaja Viktor Tihonov, on kuollut

24 Marraskuu 2014 21:23 / Yhteiskunta

Neuvostoliittolaisen ”punakoneen” valmentaja Viktor Tihonov kuoli Moskovassa pitkäaikaisen sairauden jälkeen.

Viktor Tihonov syntyi 4 kesäkuuta vuonna 1930. Hänen isänsä kaatui sodassa puolustaessaan Stalingradia. Viktorin lapsuus jäi lyhyeksi: koulun neljännen luokan jälkeen hän työllistyi bussivarikkolle asentajaksi. Työ oli uuvuttavaa, mutta poika vietti silti iltoja kesäisin potkimassa palloa ja talvisin jäällä. Silloin varsinaista jääkiekkoa Neuvostoliitossa ei vielä tunnettu, joten jäälläkin pelattiin pallolla.

Hänen, kuten monien muidenkin urheilusankareiden tie jääkiekkohuipulle alkoi myös jalkapallosta vuonna 1945, jolloin hänet otettiin Puna-armeijan keskustalon nuorisojoukkueeseen.

Viktor Tihonov omistautui lopullisesti jääkiekolle vuonna 1950. Hän lopetti pelaajan uransa vuonna 1962 voitettuaan neljä kertaa Neuvostoliiton mestaruuden. Lopetettuaan uransa hän sai heti apuvalmentajan paikan silloisessa Moskovan Dynamo -joukkueessa. Neljän vuoden päästä hänellä oli ensimmäinen ”oma” joukkue, Riian Dynamo, joka pelasi toisessa liigassa. Viidessä vuodessa Tihonovin onnistui takoa Dynamosta huippujoukkueen, jotka haastoivat tasavertaiseen peliin jopa vailla vertaa olevat Moskovan joukkueet. Taustalla oli Tihonovin kehittämä täysin uusi ja aikanaan ainutlaatuinen pelistrategia: joukkue jaettiin neljään ryhmään, joista jokainen vietti jäällä vain 50 sekuntia. Uusi järjestys oli vallankumouksellinen.

Vaatimattoman riikalaisen joukkueen menestys huomattiin Moskovassa ja valmentaja alettiin houkutella työskentelemään pääkaupunkiin. Hän kieltäytyi monta kertaa, kunnes kutsu tuli vuonna 1977 itse Neuvostoliiton Turvallispalvelu KGB:n johtajalta Jurii Andropovilta.  Viktor Tihonovista tuli hänen vanhan klubinsa päävalmentaja. Siitä lähtien CSKA -joukkue oli Neuvostoliiton paras. Samalla Tihonov valmensi myös maajoukkueen. Hänen ansiolistansa oli todella vaikuttava. ”Punakone” ahmi kaikki mahdolliset pokaalit ja voitti kolmesti Olympialaiset - paitsi Lake Placidin vuonna 1980, mikä aiheutti Tihonoville monivuotisen trauman.

90-luvulla ”punakoneen” voittoisa tarina lopuui. ”Kone” laitettiin ”varaosiksi”, sillä Neuvostoliiton hajottua parhaat pelaajat karkasivat ulkomaille tienestien toiveessa. Lahjakkaiden ja motivoituneiden pelaajien puute heikensi joukkuetta ja mitaleista voitiin enää vain haaveilla. Tihonov joutui päättämään valmentajan virkansa.

Hän teki viimeisen yrityksensä valmentajana vuonna 2003, mutta hänen tapansa ja metodiikkansa osoittautuivat vanhanaikaisiksi, ja paluu ei enää onnistunut.

Ahkeruus, rakkaus jääkiekkoon ja hänen poikkeuksellinen lahjakkuutensa valmentajatyössä, tekivät Tihonovista yhden maailman jääkiekon guruista. Hän vaati kuria sekä itseltään että pelaajilta. Harjoitukset saattoivat kestää 300 päivää vuodessa — mutta palkintona oli historialliset voitot.

Hän omisti elämänsä jääkiekolle — ja teki rakkaan pelin eteen kaiken mitä pystyi. 

Artikkeli julkaistaan lyhennettynä

 

Artem Kuzmin

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.