• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Kulttuuri, Politiikka, Yhteiskunta

Venäjän kulttuuriministeri Medinskii: En myönnä enää rahoitusta elokuville, jotka esittävät Venäjää ”p…skamaana”

Venäjän kulttuuriministeri Medinskii: En myönnä enää rahoitusta elokuville, jotka esittävät Venäjää ”p…skamaana”
Kuva: Sergei Mihailitšenko, Fontanka.fi
11 Joulukuu 2014 / Kulttuuri, Politiikka, Yhteiskunta

Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medinskii vieraili Pietarin kulttuurifoorumissa. Foorumin loppupäivänä hän osallistui Bukvojed -kirjakaupassa järjestettyyn yleisötapaamiseen. Tapaamisessa hän esiintyi historioitsijan ja kirjailijan ominaisuudessa, joten juuri päättynyt foorumi sekä poliitiset kysymykset jäivät keskustelusta sivuun. Sen sijaan Ministeri kertoi paljon omasta yksityiselämästään, muun muassa sauna- sekä tietokonepeli-intohimostaan, peruskoulun opetussuunnitelman muuttamisesta sekä mainitsi erikseen elokuvia, joissa Venäjää esitetään ”p…skamaana”, ja joiden kuvaamiseen ei siksi heru valtion rahoitusta.

Ministeri Vladimir Medinskii saapui Bukvojed -kirjakauppaan tapaamaan lukijakuntaansa heti kulttuurifoorumin päätyttyä. Hän esitti ensitöikseen ehdon: foorumista sekä politiikasta ei keskustella. Ehdon noudattaminen osoittautui haastavaksi, mutta ministeri onnistui aloittamaan keskustelun omasta itsestä ja perheestään.

Miten lukija palautetaan kirjojen piiriin? Ministeri näytti pohtivan tätä jatkuvasti ja kertoi kokeillessaan tiettyjä keinoja omassa perheessään. Hänen paras reseptinsä oli älypuhelimien evääminen lapsilta. Aluksi ministeri kuitenkin yritti vain katkaista lasten puhelimista nettiyhteyden, mutta etevät lapset osasivat käyttää langatonta kotinettiä. Ministerin mukaan, hän olisi voinut sietää puhelinten käyttöä, jos lapset olisivat lukeneet puhelimista kirjoja, mutta aika kului vain pelaamiseen.

Itse ministerikaan ei säästynyt rippuvuudelta. Kerran hän jäi koukkuun Doom -tietokonepeliin. Riippuvuus kesti kolme vuorokautta, jotka menivät pelin tasojen läpi pelaamiseen. Sen jälkeen Vladimir Medinskii poisti pelin tietokoneesta. Jostain syystä pelin mukana lähtivät hyödyllisetkin ohjelmat. Hän myönsi olevansa taipuvainen peliriippuvuuteen, sillä aloitettuaan pelaamisen hän ei pysty pysähtymään. Hän ei myöskään usko väitteeseen, jonka mukaan tietokonepelit edistävät hienomotoriikan kehitystä. Hänen mielestään tämän ovat keksineet pelien tuottajat.

Kulttuuriministeri on eri mieltä kollegansa opetusministerin kanssa siitä, mitkä kirjat, etenkin klassikot, on otettava mukaan peruskoulun opetussuunnitelmaan. ”Puhun koko ajan Livanoville (opetusministerille) tästä asiasta, mutta kun hän on fyysikko, hän ei tajua kirjallisuudesta paljon mitään”, - kertoi Medinskii hieman ärtyneenä. Itse Medinskii on vahvasti sitä mieltä, että Dostojevskin ”Rikos ja rangaistus”, Tolstoin ”Anna Karenina” sekä Tšernyševskin ”Mitä tehdään” eivät kuulu koululaisten lukulistaan. ”Itse tylsistyin, kun koulussa piti lukea Kareninaa, mutta luin sen viime vuonna uudestaan, ja kiinnostuin kirjasta kovasti. Ihmisten välit ovat kuvattu niin monipuolisesti, että Tolstoilla tuntuu olleen psykologian tohtorin kompetenssi”, - Medinskii selitti. Hän itse tykkäsi lapsena lukea seikkailuromaaneja.

Siksi peruskoulun opetussuunnitelmaan kannattaa jättää koululaisille ymmärrettäviä teoksia, kuten Puškinin ja Lermontovin, vaikka heilläkin on vähemmän onnistuneita kirjoja. 

Kirjallisuudesta ministeri siirtyi elokuvataiteeseen, etenkin dokumenttielokuviin. Apurahoja dokkareille on myönnetty suhteellisen paljon, mutta usein dokkareita ei ole nähty. Medinskii väitti, että elokuvantekijät ikään kuin tekevät vanhoista dokkareista uudemmat versiot, jotka päätyvät suoraan arkistoon tai parhaassa tapauksessa Youtubeen. Siksi apurahan jakoperiaatteet muutettiin: saajien määrää vähennettiin, mutta apurahan määrät kasvoivat sadoista tuhansista muutamiksi miljooniksi. Nyt käydään parhaillaan neuvotteluja oppositiotoimittaja Leonid Parfenovin kanssa. Neuvottelujen aihe on dokumenttiprojekti, joka kertoisi venäläisistä neuvostoajan kirjailijoista, kuten Konstantin Simonovista ja Aleksandr Tvardovskista. Projektia rahoitettaisiin avokätisesti. Medinskii kertoi oppositiotoimittajan epäilevän, että valtion rahalla halutaan maksaa myös kehuja Putinille. Projektin tarkoitus on kuitenkin saada katsoja kiinnostumaan kirjoista ja kirjailijoiden perinnöstä.

”Ainoa, missä en näe mitään järkeä, on käyttää Kulttuuriministeriön rahoitusta sellaisten elokuvien tekemiseen, jossa suorastaan heitetään loalla nykyhallitusta normaalin kritiikin sijaan. Tarkoitan niitä, jotka tekevät elokuvia ”Venäjästä p…skamaana”. Mitä varten? Se on jokin masokismin muoto. Emme tue tällaista tuotantoa. Muuten tuemme melko laajaa elokuvakirjoa”, - Medinskii lisäsi.

Itse Medinskillä ei riitä aikaa uusien kirjojen tekemiseen, mutta hän aina käyttää edes vähän aikaa lukemiseen. Hän lukee jopa saunassa, jossa hän käy kerran viikossa - muuten saunominen on hänestä tylsää. Hän myös suosii perinteisiä paperikirjoja. Hänestä elämässä on liikaa sähköisiä korvikkeita: sähkörahat, sähkötupakka ja niin edelleen… ”Sähkökirjat tulevat yleistymään, mutten ilahdu siitä. Toivon kirjakauppojen kuitenkin selviytyvän. Kirjoja on kiva ostaa, sen sijaan että klikataan pari kertaa ja teksti on latautunut laitteeseen”.

Medinskin mukaan venäläisellä kulttuurilla menee nyt hyvin, suuriakin projekteja suoritetaan vuosittain. Kulttuurialan työntekijöiden palkat ovat yli kaksinkertaistuneet. Palkkojen kasvu on kulttuurialalla kaikista aloista nopeinta.

Tapaaminen kesti puolitoista tuntia, jonka jälkeen ministeri jakoi nimmarit ja lähti kohti Moskovaa. Hän sanoi lopuksi lukijoileen, että Pietari on kaupunki jolla on oma sielu. 

Ksenija Klotškova, Fontanka.ru

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.