• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Talous

Heikko rupla horjuttaa Venäjällä toimivia suomalaisia yhtiöitä

15 Joulukuu 2014 12:26 / Talous

Talousvaikeudet sekä ruplan kurssin syöksystä johtunut venäläisten ostovoiman heikentyminen ovat horjuttaneet voimakkaasti kaikkien suomalaisten suuryritysten Venäjä -toimintaa. Kaikissa raporteissa näkyy tappiolukuja.

Venäjän taloudellinen tilanne näkyy parhaiten Stockmannin talousluvuissa. Stockmann ostaa tuotteitaan euroilla mutta Venäjällä niistä maksetaan ruplilla. Samalla, kun ruplavoitto kasvaa, eurovoitto pienenee ruplan kurssin syöksyn mukana. Stockmann yrittää tasapainottaa tappioita nostamalla ruplahintoja - kuten muutkin Venäjällä tällä hetkellä toimivat vähittäismyyjät, mutta se ei ratkaise ongelmaa, sillä venäläiset ostavat vähemmän kuin ennen.

Lääketuotantoyhtiö Oriola-KD myy koko Venäjän -tytäryhtiönsä venäläiselle 36,6 -apteekkiketjulle. Kaupan hinta on 56 miljoona euroa. Oriola-KD pyöritti Venäjällä apteekkiketjua, jossa oli 200 kauppaa ja joka työllisti yli 2000 työntekijää. Arvioituaan venäläisten lääkemarkkinoiden näkymiä, Oriola päätti kuitenkin myydä Venäjän -toimintansa muualle. Päätös tehtiin vasta lokakuussa 2014.

Samojen syiden takia Leipurit -yhtiö joutui perumaan listautumisensa pörssiin: ruplan syöksy vaikutti kielteisesti yhtiön myyntiin, josta kolmannes tapahtuu Venäjällä ja Baltiassa.

Tikkurila -konsernin myynti Venäjällä tipahti 11%:lla ja tulot vähenivät 6%:lla.

Paradoksaalisesti YIT -rakennusyhtiön myynti kasvoi 30%, sillä asiakkaat katsoivat kiinteistöt sopiviksi investointikohteiksi. Toisaalta ruplan kurssi ”söi” osan YIT:in tuloista, eikä markkinoiden kasvamista voi lähiaikoina odottaa. YIT:in vuoden 2014 tuloista lähes 40% on peräisin Venäjältä.

VR raportoi matkailjoiden määrän vähentyneen 10%:lla. Toisaalta, vienti Venäjältä on kasvamassa: vuonna 2014 vienti on kasvannut 10%:lla verrattuna edelliseen vuoteen 2013.

Myynti vähenee myös Nokian Renkailla, mutta kokonaisuudessa yhtiön tilanne on vankka. Sitäpaitsi renkaiden tuotanto Venäjällä on tulossa halvemmaksi - mutta Venäjällä tuoduista renkaista 80% myydään muualla kuin Venäjällä.

Jevgenii Bogdanov, Fontanka.fi

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.