• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Talous

Uudeksi vuodeksi kotiin

Uudeksi vuodeksi kotiin
Kuva: Pavel Volkov, DP
16 Joulukuu 2014 / Talous

Pietarista ulkomaille suuntava matkailijavirta väheni 30%:lla viime vuodesta. Asiantuntijat katsovat, että pietarilaiset tuskin lomailevat Venäjän sisällä Euroopan sijaan - he mieluummin jäävät uudeksi vuodeksi kotiin. Kaupunkilaiset säästävät, Suomen mökkivuokrat laskevat, Leningradin alueella tarjotaan vuokralle vapaiksi jääneitä mökkejä ja lomakeskusten huoneita. Viime vuonna tähän aikaan kaikki oli jo vuokrattu.

Tänä vuonna Suomessa on käynyt 300 000 venäläismatkailijaa vähemmän kuin viime vuonna, kertovat Venäjän matkailutoimistojen liiton tilastot. Uuden vuoden matkailijavirran oletetaan laskevan 30%:lla, mikä koskee kaikkia matkoja, ei vain matkailua lähimaihin.

Euron nouseva kurssi heikensi vakavasti matkailua Baltian maihin: Latviassa on tänä vuonna käynyt lähes 50% vähemmän venäläismatkailijoita. Venäjän sisäinen matkailu on sen sijaan kasvussa: suosituimmat matkailukohteet ovat Velikii Ustjug, Venäjän Karjala ja pääkaupunki Moskova. Kohta alkaa myös äkkilähtöjen myynti. 

Inturist -matkatoimisto on myös huomannut sisämatkailun suosion kasvavan: 98% matkoista on myyty, erittäin paljon kiinnostusta ovat saaneet Sotši- sekä laskettelukeskus Krasnaja Poljanan -matkat.

Samalla lentoja Portugaliin ja Meksikoon perutetaan kokonaan siitäkin huolimatta, että osa lipuista oli jo varattu ja maksettu etukäteen, eikä rahojen palauttaminen ilahduta niitä, jotka ovat odottaneet innolla uuden vuoden lomaa kaukomaassa.

Egypti, Thaimaa, Vietnam ja Intian Goa, ovat kuitekin pysyneet matkailijoiden suosiossa talousvaikeuksista huolimatta.

Sisäinen matkailu ei sekään ole pelastus. Vokrug sveta (Maailman ympäri) -matkatoimisto, joka myy myös matkoja Leningradin alueen lomakeskuksiin ja mökkikyliin, raportoi myynnin supistuneen 30%:lla. Ajanvarauskin on pienentynyt: jos vuonna 2013 matkat ostettiin hyvin ajoissa, niin tänä vuonna vapaita mökkejä ja huoneita vielä löytyy. Myynnin supistuminen on ilmeisesti enimmäkseen matkatoimistojen riesa, sillä lomakeskusten ja mökkikylien suora myynti käy kuumana. Hinnatkaan eivät vielä ehtineet nousta verrattuna viime vuoteen.

Yleinen trendi on, että matkailija on menettänyt luottamustaan matkatoimistoihin, ja huolehtii matkajärjestelyistä itsenäisesti. Nouseva euro pakottaa myös peruuttamaan Suomen -lomia. Suomessa mökkikylien pitäjät yrittävät korjata tilannetta: jotkut suostuvat ottamaan maksun ruplissa, toiset tekevät joustavat alennukset. Matkatoimistojen havaintojen mukaan, suuri osa niistä jotka ovat viettäneet lomat Suomessa, ilmeisesti eivät suuntaa edes Leningradin alueelle, vain viettävät uutta vuotta kotona. 

Kiinnostavaa on, että matkailijoiden määrien vähentyminen ei vaikuttanut jonotilanteeseen Suomen ja Viron rajoilla, sillä automatkailijoiden määrä ei näytä vähentyvän.

Ksenija Klotškova, Fontanka.ru

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.