• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Talous, Yhteiskunta

Pietarissa työskentelevät vierastyöläiset vaativat palkankorotusta

Pietarissa työskentelevät vierastyöläiset vaativat palkankorotusta
Kuva: Sergei Konjkov, DP
17 Joulukuu 2014 / Talous, Yhteiskunta

Keski-Aasian maista tulleiden vierastyöntekijöiden tulot romahtivat ruplan devalvaation takia. Yleensä he ostavat suurella osalla palkastaan dollareita ja siirtävät rahat kotimaihinsa. Pietarissa tilanne eteni siihen, että vierastyöläiset alkoivat vaatia palkkojensa korottamista, mutta työnantajat eivät ole lämpenemässä vaatimuksiin.

Venäjän ruplan 74% -prosenttinen devalvaatio vajaan vuoden aikana on mitätöimässä keskiaasialaisten vierastyöläisten tulot. Yleisen käytänön mukaan suuri osa tuloista vaihdetaan dollareiksi, jotka lähetetään kotimaahan suvun käyttöön. Muutaman vuoden aikana tavallinen siirrettävä summa oli n. 300 dollaria, mutta syöksyvä ruplan kurssi syöksytti myös vierastyöläisten tulot - samalla palkalla dollareita saa vähemmän.

Eniten rahaa siirretään Uzbekistaniin, Tadžikistaniin ja Ukrainaan. Tilastot kolmannelta vuosineljännekseltä eivät ole vielä valmiina, mutta marraskuussa vuonna 2014 siirtojen yhteinen summa jäi 35% pienemmäksi verrattuna vuoden 2013 marraskuuhun.

Työ ei tuo tuloa 

Toisin kun rupla, Keski-Aasian maiden valuutat pysyivät vankkoina.

”Aiemmin käytyäni työssä Venäjällä oli mahdollista järjestää häät tai aloittaa talon rakentaminen. Nyt tienestit pienenivät puoleen. Luulen, että Venäjällä käydään nyt vähemmän työssä, sillä työnteko Venäjällä ei kannata. Lisäksi lentolippujen hinnat ovat kasvaneet, joten niiden takaisin maksaminen työn kautta kestää liian pitkään”, - kertoo Tadžikistanin kansalaisten Adžam -yhdistyksen puheenjohtaja Murod Usmanov.

Usmanovin mielipiteeseen yhtyy myös uzbekkilaisten Turan -yhdistyksen puheenjohtaja Alidžan Haidarov: ”Rahalähetykset ovat puolet entisestä, mutta työtä on tehtävä saman verran kuin ennen. Tietenkin ihmiset ovat erittäin tyytymättömiä. Yhteisömme aikoo käydä työnantajien kanssa neuvottelut palkankorotuksista”.

Venäjän maahanmuuttoviraston mukaan Pietarissa ja Leningradin alueella vajaat kaksi tuhatta työnantajaa on saanet luvat käyttää ulkomaalaista työvoimaa. Työlupia myönnettiin vuonna 2014 runsaat 284000, lisäksi 84,4 prosenttia vierastyöläisistä on saanut niin sanotut patentit, jotka mahdollistavat työskentelyn yksityishenkilöille. Koko alueella oleskelee laittomat vierastyöläiset mukaan lukien noin puoli miljoonaa ulkomaalaista. Heistä kaksi kolmasosaa työskentelee myyntityössä, rakennusalalla, kiinteistöhuollossa sekä joukkoliikenteessä. Näillä aloilla on odotettavissa palkkojen korotuksia koskevat kiistat.

Ei perusteita korotuksille

Työnantajat eivät kuitenkaan näe perusteita palkankorotuksiin. Joukkoliikenneliiton puheenjohtaja Vasilii Kiselev myönsi vierastyöläisten tulojen pienenemisen, mutta samalla hän katsoo, ettei vierastyöläisilla ole perusteita vaatia palkankorotusta, sillä  työsopimukset eivät velvoita työnantajia korottamaan palkkoja devalvaation tai inflaation takia. Selitykseksi hän viittasi kuljetusfirmojen kasvaviin menoihin.  

Maria Tirskaja, Aleksandr Sologub, Jelena Dombrova, DP

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.