• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Pietarimme, Talous, Yhteiskunta

Venäjä alemyynnissä

Venäjä alemyynnissä
Kuva: Antonina Baiguševa, DP
30 Joulukuu 2014 / Pietarimme, Talous, Yhteiskunta

Matkalla syntyy mukavia keskusteluja kanssamatkailijoiden kanssa. Keskustelukumppanini nousivat pikavuorobussiin Kotkassa. He suuntasivat Pietariin ostosmatkalle - tarkoitus oli käyttää hyväksi ruplan laskevaa kurssia ja vanhoja hintoja.

 Kanssamatkustajani olivat vakavannäköiset viisikymppiset herrat joilla oli joululahjaostokset mielessä. Heitä kiinnostivat tietyt hankinnat: kodin elektroniikka, posliiniesineet sekä venäläiset tekstiilituotteet.

Heidän Pietarin ostospaikkojen tuntemuksensa oli vaikuttava. He tunsivat kaikki paikat pienistä lahjapuodeista tehtaanmyymälöihin ja olivat myös tietoisia hintojen tasosta. He myös odottivat pietarilaisten olueiden ja siiderien maistelua sekä illallisia ravintoloissa. Heidän varaamansa majoituspaikat olivat sen sijaan edulliset, sillä eihän ole väliä missä nukutaan, jos päivän ohjelma on niin runsas.

Minun hotellissani asui virolainen joka tuli ostamaan auton varaosia. Hänellä oli mukanaan kokonainen varaosalista, jonka mukaan jokainen varaosa oli Venäjällä hinnaltaan murto-osan (ruplan kurssi huomioon ottaen) siitä mitä Virossa. Illalla tämä laakereiden metsästäjä oli onnen kukkuloilla.

Suomessa ja ylipäätänsä Pohjoismaissa näyttää voimistuvan sisustustrendi, jossa koti koristellaan omatekoisilla sisustusesineillä. Tässä brokadikangas on välttämätön - siitä tehdään koristetyynyt, verhot ja koristenauhat. Brokadi ei koskaan ole ollut halpaa, mutta hinnalla 15 euroa per metri se käy kaupaksi sillä sitä ei tarvita paljon.

Venäjällä tehdään laadukkaita petivaatteita, ja niitä on laaja valikoima. Tietyt hoitokosmetiikkatuotteet ovat myös laadukkaita. Suosittuja ovat Valkovenäjältä tuodut nahkalaukut, sukkahousut ja sukat sekä legginsit, petivaatteet ja trikookankaista valmistetut vaatteet. Parasti niissä on materiaali - puuvilla ja villa.

Villa onkin erikoisaihe. Erityisesti suositaan käsin tai yksinkertaisella koneella kudottuja tuotteita, kuten sukkia ja huiveja. Kuuluisat Orenburgin huivit maksavat 30 eurosta ylöspäin. Dagestanilaiset, myös aika laadukkaat villahuivit, maksavat vain 12-15 euroa.

Suomalaiset ja virolaiset tajusivat nopeasti, että ruplan kurssin lasku vaikuttaa kodin elektroniikan hintoihin: kaikki puhuivat kuinka iPhonet halpenivat muutamaksi päiväksi huomattavasti. Se ei kuitenkaan koskenut vain Applen tuotteita. Viron rajan läheisyydessä näkyi paljon virolaisia autoja, jotka olivat täynnä televisio-, kodinkone sekä pienlaitteiden pakkauksia.

Polttoaineestakin tuli kelpo tavaraa: Venäjällä se maksoi 45 senttiä - alle kolmasosan suomalaisesta hinnasta. Rajan läheisyydessä asuvat suomalaiset sekä virolaiset säästivät hintaerossa huomattavasti.

Kiinnostavinta on kuitenkin se, että ilman television ja netin tiedottamista olisi vaikeaa huomata mitään erikoista Pietarin vilinässä. Nyt on syytä muistuttaa, että Pietarin asukkailla vain neljänneksellä on ulkomaille matkustamisen mahdollistava matkustuspassi. Muut kolme neljännestä saavat vaatimattomaa palkkaa, eivätkä valuutan kurssit suoranaisesti vaikuta heidän elämään: he eivät osta iPhoneja, suomalaisia juustoja tai italialaisia jalkineita. He eivät kiirehdi pankkeihin vaihtamaan ruplia muihin rahayksikköihin - sillä heillä ei ole ylimääräisiä ruplia.

Jos vertaillaan Pietarin nykyisiä hintoja lokakuun hintoihin, tilanne ei näytä paljon muuttuvan:

Majoituin samaan pienhotelliin Italjanskaja -kadulla: huone tuplasänkyineen maksoi minulle 16 euroa per vuorokausi. Vessa ja kylpyhuone olivat yhteiskäytävässä, muttei tällä hinnalla voi paljoakaan vaatia.

Kävin samoissa lounaspaikoissa kuin kaksi kuukautta sitten. Aamiaisen hinta nousi 180-300 ruplaan, mutta uuden kurssin takia aamiainen maksoi euroissa puolet siitä mitä lokakuussa.

Kävin lounaalla samassa japanilais-italialaisessa ravintolassa. Lokakuussa miso-keiton, sushin, espanlajaista paellaa sekä teetä sisältävä lounas maksoi melkein 6 euroa (300 ruplaa). Nyt lounastin susheilla, pelmeneillä ja teellä samoilla 300 ruplalla. Keitto jäi pois. Eurohinta laski 4,5 euroon. 

Vanhassa tutussa baarissa Nevskillä siideri maksoi vajaat 4 euroa, oluen hinta jäi samalle tasolle. Siideri sekä olut ovat paikallisia tuotteita, joten tuottajalla on varaa pitää hinnat samalla tasolla. Joukkoliikenneliput ja taksihinnatkaan eivät tuottaneet yllätystä - toisaalta, tilanne voi muuttua 1 tammikuuta jälkeen.

Löysin myös omallekin autovanhukselle sopivan varaosan. Varaosa, joka maksoi Latviassa 330 euroa, Suomessa 110 euroa ja Saksassa 75 euroa, oli Pietarissa tarjolla hinnalla 42 euroa. Minäkin pääsin onnen kukkuloille.

On vaikeaa sanoa, miten hinnat muuttuvat tammikuussa pitkän Uuden Vuoden loman jälkeen - loma loppuu 13 tammikuuta. Ilmeisesti hinnat alkavat nousta. Toisaalta myyjät ymmärtävät hyvin, että loman jälkeen ihmisillä tuskin on rahaa jäljellä, joten hintoja ei voi nostaa liian nopeasti. Hintojen nousupiikki nähdään helmi-maaliskuussa - jos ei tapahdu mitään erikoista.

Näin ollen Venäjä pysyy vuonna 2015 edullisena maana eurooppalaisille matkustajille.

Konstantins Ranks, Fontanka.fi

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.