• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Yhteiskunta

Asuntolainan rästit voivat johtaa asunnon ulosottoon

21 Tammikuu 2015 17:45 / Yhteiskunta

Venäjän kansalaisen omistama kiinteistö voidaan määrätä ulosottoon, mikäli se on pantattu asuntolainaa vastaan - näin katsoo Venäjän Perustuslakioikeus.

Venäjän Perustuslakioikeus julkaisti 19 tammikuuta virallisen määritelmänsä koskien hypoteekkilakia, jonka mukaan kiinteistö voidaan määrätä ulosottoon, mikäli se on pantattu asuntolainaa vastaan.

Määritelmä on osa päätöstä, joka koskee Anton Hisamutdinovi oikeusjuttua: Husamutdinov otti aikoinaan asuntolainan hänen omistamaansa osaketta vastaan, muttei pystynyt maksamaan ajoissa korkoja ja lyhennyksiä. Asunto määrättiin paikallisoikeuden päätöksestä ulosottoon. Hisamutdinovin mielestä oikeuden päätös oli ristiriidassa perustuslain kanssa, sillä se rikkoo kansalaisen asumisoikeutta. Hisamutdinov haki Perustuslakioikeudelta päätöstä, joka muuttaisi hypoteekkilakia.

Perustuslakioikeus oli kuitenkin toista mieltä. 

Perustuslain mukaan mikä tahansa omaisuus sopii pantattavaksi. Hypoteekkilain pykälä, joka asianomaisen mielestä oli ristiriidassa Perustuslain kanssa, vastaa ”omaisuus- sekä sopimusvapauden periaatetta”, joten mitään ristiriitaa Perustuslain kanssa ei käytännössä ole.

Seurauksena asianomaisen on hyväksyttävä paikallisoikeuden päätös, jonka mukaan kiinteistö menee ulosottoon.

Fontanka.fi

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.