• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Politiikka, Yhteiskunta

Venäläisäiti maanpetturina

Venäläisäiti maanpetturina
Kuva: Valentina Svistunova, DP
3 Helmikuu 2015 / Politiikka, Yhteiskunta

Venäläinen media on jo muutaman päivän ajan kohissut äidistä joka syyllistyi maanpetturuuteen. Neljää omaa ja kolmea siskonsa lasta hoitavaa äitiä syytetään siitä, että hän soitti Ukrainan suurlähetystöön välittääkseen tietoja Venäjän armeijan toimenpiteistä Ukrainassa.

Imettävä äiti

Svetlana Davydova pidätettiin 21 tammikuuta 2015 epäiltynä maanpetturuudesta. Hänet kuljetettiin Moskovaan. Pidätyksen hetkellä hän imetti kaksikuukautista vauvaansa ja tutkintavankilassa hän joutui pumppaamaan maitoa rinnastaan.

Maanpetturuus sai alkunsa Svetlanan kotiseudulla Vjazman kaupungissa. Hänen asuntonsa ikkunoista näkyi Venäjän puolustusvoimien varuskunta. Ikkunasta tekemien havaintojen, sekä bussilla kuultujen sotilaiden keskustelujen perusteella Svetlana päätteli, että varuskunnasta lähetetään Donbassiin Venäjän tiedustelupalvelu GRU:n erikoisjoukkojen radiotiedusteluyksikkö. Sen jälkeen hän soitti Ukrainan suurlähetystöön ja kertoi puhelimitse päätelmistään. Soitto tapahtui muutama kuukausi ennen pidätystä.

Svetlana sai valtiolta asianajajan joka on Svetlanan mukaan miltei painostanut häntä tunnustamaan rikoksensa. Aluksi hän oli tunnustaa tekonsa, mutta kieltäytyi myöhemmin sekä tunnustuksesta että valtion asianajajan palveluista. Moskovan lefortovon kaupunginosan oikeuden tekemässä pidätysmääräyksessä löytyi myös puutteita. Nyt Svetlana anoaa lupaa siirtyä tutkintavankilasta kotiarestiin. Koska tutkinta tapahtuu Moskovassa, hänen on löydettävä pääkaupungista myös asunto.

Petturuus ilman salaisuuksia

Suurin ristiriita Svetlanan jutussa piilee lainsäädännön tulkinnassa. Maanpetturuuden määritelmä edellyttää, että petturuuteen syyllistyvällä henkilöllä on hallussa valtion salaisuuksia. Kotiäiti Svetlana Davydovalla ei ollut hallussaan mitään salaista. Siksi syytös ei tunnu perustellulta, ja koko jutussa tuntui olevan vahva poliittinen maku.

Davydovin nykyisen asianajajan Pavlovin mukaan, Svetlanalla ei ole mitään yhteyttä valtion salaisuuksiin. Toisaalta lakia muutettiin vuoden 2012 marraskuussa siten, että petturuudeksi voidaan katsoa vieraalle valtiolle tarkoitettu neuvon- ja avunanto tai konsultointi, joka mahdollisesti heikentää Venäjän valtion turvallisuutta. Toisaalta, Svetlanan teko tuskin sopii tähänkin määritelmään, sillä on vaikeaa ymmärtää miten hänen soittonsa Ukrainan suurlähetystöön on heikentänyt Venäjän turvallisuutta.

Median mukaan juttuun liitettiin petturuuden lisätodisteiksi myös Svetlanan päiväkirja, jossa hän kritisoi Venäjän toimintaa Ukrainassa, puoltaa Ukrainaa ja miettii mahdollista kansainvälisen suojelun hakemista. Svetlanan nykyinen asianajaja myöntää päiväkirjan olemassaolon, muttei ole vielä sanojensa mukaan tutustunut kirjoituksiin. Sitä paitsi päiväkirjan Venäjä -kriittiset kirjoitukset eivät hänen mielestään voi todistaa kirjoittajan petturuuden aikeista: Venäjällä on ainakin muodollisesti sananvapaus.

Vuoden 2012 jälkeen Venäjällä käytiin muutama vastaavanlainen oikeudenkäynti, joiden kulku ja päätökset oli salattu. Tosin syytettyinä olivat aina henkilöt, joilla oli hallussaan valtion salaisuuksia. Asianajaja Pavlovilla on kokemusta vastaavista jutuista, mutta Davydovan syyte tulkitsee lakia hänen sanojensa mukaan yllättävän vapaasti.

”Davydovan oikeudenkäynti yhdisti kaikki nykytilanteen pääaiheet: erittäin tulehtuneet välit Ukrainaan, isänmaallisuus ja maanpetturuus, turvallisuuspalvelu FSB:n aktiivinen toiminta, äitiys ja äidin rooli yhteiskunnassa - tämä kaikki vetää yleisön huomion. Siksi yhteiskunta reagoi tähän tapaukseen ristiriitaisesti. Huomattava osa venäläisiä katsoo, ettei imetysikäisen lapsen äitiä voi kohdella näin rankasti ja sijoittaa häntä tutkintavankilaan, olisi rikos mikä tahansa. Toiset ovat sitä mieltä, että kansalaisen velvollisuus on ensisijaisesti olla uskollinen ja lojaali omalle valtiolle. Toisten mielestä taas valtion on muututtava ja opittava sietämään kansalaisten kielteisiäkin mielipiteitä sen politiikasta”.

Mediassa ja keskutelupalstoilla myös huomautetaan ironisesti siitä, että Davydova ei voinut milään paljastaa Ukrainalle suunnitelmia koskien venäläisten joukkojen siirtoa Donbassiin, sillä Venäjän hallituksen ja Presidentin mukaan siellä ei ole eikä voi olla venäläisiä joukkoja taistelemassa.

Vastaavatko lapset vanhempiensa teoista?

Svetlalan vangitseminen herätti henkiin myös keskustelun lastensuojelun toimenpiteistä. Mediassa kierteli muun muassa tietoja siitä, että Vjasman kunnan sosiaalitoimi pitää perhettä silmällä ja sosiaalityöntekijät kävivät paikan päällä tiedustelemassa lasten elinoloista. Venäjällä keskustelu lastensuojelusta ja perheen oikeuksista käy kuumana, joten lapsiasiainvaltuutettu Pavel Astahov joutui ottamaan kantaa huhuihin ja ilmoitti omassa Twitterissään, ettei Vjazman sosiaalitoimella ole huomautettavaa perheen elinoloista, eikä lapsia ollut tarkoitusta ottaa huostaan.

Svetlana hakee nyt asianajajansa kanssa lupaa siirtyä kotiarestiin. Jos lupa myönnetään, hänen asumisensa Moskovassa tutkinnan aikana järjestyy vapaaehtoisten hyväntekijöiden avulla: koko perheelle on tarkoitus tarjota Moskovassa kooltaan sopiva vuokra-asunto. Vuokra korvataan yksityisten henkilöiden rajalahjoituksin.

Aleksandr Jermakov, Fontanka.ru

Комментарии (2):

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.