• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Pietarimme, Talous

Taantuma himmentää Nevskin loisteen

Taantuma himmentää Nevskin loisteen
Kuva: Mihail Ognev, Fontanka.ru
18 Helmikuu 2015 / Pietarimme, Talous

Miten taantuma vaikuttaa kaupungin katukuvaan? Häviävätkö mainokset? Sulkeutuvatko kahvilat ovensa? Mitä tapahtuu vaikka Nevskillä? Kolmen viikon seuranta osoitti, että liikkeiden pako nevskiltä on alkanut. Evroset -kännykkäkaupat, Vasabi -sushiravintolat ja muut ovat lähteneet jo. Tilalle on tulossa ehkä ruokakauppoja, ruokaloita ja muita edullisia palveluita.

Pakolaisten joukossa olivat Evrosetin ja Vasabin lisäksi Coffey-House sekä muut liikkeet ja pankit. Kalliit kaupat sinnittelevät vielä, mutta ikkunoissa näkyvät hurjat aleprosentit.

Yrittäjien mukaan sulkemisten takana on taantuma: ihmiset käyvät kahvilla ja ostoksilla entistä harvemmin, mutta vuokrahinnat määräytyvät dollarin tai euron kurssin mukaan, eivätkä vuokranantajat suostu alentamaan hintoja.

Asiantuntijoiden mielestä ”paraatipaikalla” sijaitseva kauppa ylipäätänsä harvoin tuottaa voittoa: tällainen kauppa on merkki ketjun tai brändin menestyksestä. Taantuman aikana pitää tinkiä jokaisesta ruplasta, joten ”paraatipaikat” saavat odottaa parempia aikoja tyhjinä.

Konsulttiyritys JLL:n mukaan pako alkoi jo edellisenä vuonna. Vuokralaisten vaihtelevuus nousi 29%. Nevskillä vaihtelevuus oli kaksi kertaa pienempi, mikä on Pietarin pienin vaihtelevuusluku, vaihtelevimmillaan liikekiinteistöjen vuokralaiset olivat Sadovaja -kadulla sekä Kamennoostrovski -valtatiellä. 

Lähtijät edustavat eniten hintaluokkien keskitasoa. Matalan- sekä korkean hintaluokan edustajat sen sijaan pärjäävät.

Tyhjeneekö kantakaupunki liikkeistä? Tuskin. Maksullisen pysäköinnin käyttöön ottaminen johtaa jalankulkijoiden määrän kasvuun, joten kivijalkakaupat ja kahvilat saavat niitä asiakkaita, jotka autoilivat ennen keskustassa.

Seurantaa jatketaan vielä kahden viikon aikana.

Galina Bojarkova, Fontanka.ru

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.