• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Kulttuuri, Yhteiskunta

Pontikka kriisin lääkkeenä

Pontikka kriisin lääkkeenä
Kuva: Roman Kitašov, DP
25 Helmikuu 2015 / Kulttuuri, Yhteiskunta

Viinan laiton poltto ja kulutus oli Neuvostoliitossa miliisien päänsärky, loputtomien vitsien lähde sekä klassinen neuvostokomedioiden aihe. Nyt on toisin. Polttolaitteet sekä panimot hankitaan erikoisliikkeistä kotikäyttöön harkitusti ja täysin laillisesti. Miten taloudellinen kriisi vaikutti alaan?

Venäjän median mukaan erään Tšeljabinskin kodinkonetehtaan tulot kasvoivat menneenä vuonna 300%:lla. Kodinkonetehdas erikoistuu hyvin kapeaan alaan: sen tuotantoon kuuluvat Magarytš -merkkinen viinanpolttolaite ja kaikki polttoon liittyvät tarvikkeet, kuten taskumatit, savustamot, tonkat jne.

Magarytš -laitteella on kilpailijoita, kuten Katjuša ja jopa Rasputin -nimiset pontikka-agregaatit. Hintahaarukka on 3000 - 30 000 ruplaa. Hinta riippuu laitteen materiaaleista ja rakenteesta: toiseen kuuluvat vain perusletkut, toisessa on mukana kaikki mittarit. Portugalista tuodut alambic -nimiset laitteet on tehty kokonaan kuparista ja sopivat paremmin sisusutusesineiksi kuin polttolaitteiksi. Samoissa erikoisliikkeissa myydään minipanimoita alkaen 5000 ruplaa per kappale. Venäläiset tuotteet pärjäävät kilpailussa ulkomaalaisten kanssa, sillä ruplan kurssi tuplasi ulkomaalaistuotteiden hinnat. 

Pietarissa ei oltu uskoa Tšeljabinskin kodinkonetehtaan talousihmeeseen eikä siihenkään, että kansa ryhtyi viinan polttoon taloudellisista syistä. Liikkeessä kauppa käy samaan tahtiin. Laitemyyjien mukaan asiakkaita viehättää ensisijaisesti itse polttoprosessi sekä tuotteiden - eli kotitekoisten väkevien laatu.

Peterburgskii samogon, eli Pietarin pontikka -erikoisliikkeen omistajat pelkäsivät liikkeen aloitettuaan paikallisten juoppojen ryntäystä. Mutta toisin kävi: liikkeen asiakkaiksi tuli hyvätuloisia ja jopa rikkaita harrastajia, joiden kiinnostus keskittyi kotiväkevien makuun ja kokeiluun. Lisäksi viinan poltto vähentää… terveysriskejä: kaupoissa on myynnissä runsaasti väärennettyä alkoholia, jopa kalliita merkkejä väärennetään. Kotona valmistettu konjakki, calvados tai maustetut väkevät juomat, voivat kilpailla maussa kaupan tavaran kanssa ja ovat takuulla vaarattomia.

Pietarilaiset myös siirtyivät kriisin myöten keskimääräistä kalliimpiin viinanpolttolaitteisiin, halpojen myynti on vähentynyt.

Kaduilla ryyppääville hulivilipojille viinan poltto ei ole lystiä. Muutaman tunnin prosessi on heille liian pitkä. Viinan poltto kiinnostaa myös kesämökkiläisiä, mutta he ovat säästäväistä väkeä ja pärjäävät muutaman letkun avulla, jolloin astioina toimivat tavalliset kattilat. Vanhoina hyvin aikoina, jolloin koko poltto oli kiellettyä, toimiva polttolaite saatiin aikaan mistä vain, ja jäähdytysaineena toimi vaikka lumi.

Jos hieman tuhmalla mielellä kuitenkin laskee kotipolttolaitteen taloudelliset edut, tulos voi yllättää: kallein myynnissä oleva laite voi tuottaa viikossa 60 litraa pontikkaa. Tavallisen laadukkaan vodkapullon hinta on 500 ruplaa, joten etu on selvä. Toisaalta, 60 litraa vodkaa viikossa on tavalliselle polttajalle aivan liikaa. Vodkan myynti edellyttää luvan saamista, joten tavallinen ihminen siirtyy omatekoista vodkaa myymällä lain ulkopuolelle. Pontikan myymisestä sakotetaan ja laite takavarikoidaan. Pontikan poltto pelkästään omaan käyttöön ei ole laitonta.

Ksenija Potejeva, Fontanka.ru

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.