• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Yhteiskunta

Rinnakkaistodellisuus Pietarin metrossa

Rinnakkaistodellisuus Pietarin metrossa
Kuva: Ruutukaappaus sivusta news.bigmir.net
25 Helmikuu 2015 21:30 / Yhteiskunta

Venäjän puolustusvoimien päivänä 23 helmikuuta Pietarin metron matkustajat ihmettelivät kummallisia julisteita: ensisilmäykseltä ne näyttivät lasten naiveilta piirustuksilta, mutta tosiasiassa jokainen kantoi suttuisen ja karun viestin sodan vaikutuksista. Kyseessä oli hiljainen mielenosoitus.

Julisteet oli siististi sijoitettu vaunujen sisällä oleviin mainospaikkoihin ikkunoiden ja ovien välissä. Niissä olivat kirkkaat värit ja lasten käsialalla kirjoitetut pikku kertomukset - kuten: ”Isäni palasi sodasta. Hänellä ei ollut jalkaa”. Piirros oli kertomuksen kuvitus. Isä. Sota. Irronnut jalka. Verta. 

Eikä siinä kaikki. Pietarin kansainvälisten kirjamessujen julisteisiin ilmestyi maailman kuuluisimpien kirjailijoiden kasvot, joiden alla lainaukset - tietenkin sodanvastaiset. Joukossa muun muassa Hemingway, Remark sekä Gašek. 

Juhlapäivänä metrossa oli vähän matkustajia, mutta seuraavana päivänä julisteet päätyivät sosiaaliseen mediaan ja muualle verkkoon. Aluksi uskottiin, että nämä teokset ovat lasten tekemiä. Jotkut eivät olleet uskoa ja väittivät julisteista tehtyjä valokuvia väärennetyiksi.

Myöhemmin tempauksen taustalla oleva taiteilijaryhmä otti yhteyttä Fontankan toimitukseen ja lähetti sähköpostitse kaikki julisteet toimituksen käyttöön. Tempaus toteutettiin vain yhden metrolinjan muutamassa vaunussa ja julisteita oli vain 26. Julisteiden tekijät olivat aikuisia. 

Taiteilijaryhmä halusi jäädä nimettömäksi, sillä tempaus voi koitua heille ongelmaksi.

Pietarin metron hallintayksikkö ei suostu myöntämään koko tempauksen tapahtuneen. Metron edustajan mukaan julisteista ei tullut yhtään matkustajapalautetta, eikä yhtään julistetta löydetty, vaikka tarkastus suoritettiin lähes kaikissa 1500 vaunuissa. Metron edustaja epäilee, että kyseessä voi olla taitava kuvamanipulaatio, joka vuodatettiin nettiin, mutta kertoi tutkinnan jatkuvan vielä muutaman päivän.

Aleksandr Jermakov, Fontanka.ru

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.