• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Politiikka, Yhteiskunta

Lännen sotilaspiirissä 30 tuhannen varusmiehen tappiot?

Lännen sotilaspiirissä 30 tuhannen varusmiehen tappiot?
Kuva: Ilja Trusov, Fontanka.fi
17 Maaliskuu 2015 / Politiikka, Yhteiskunta

Venäjällä pidetään sotaharjoitukset yhtäaikaa kaikissa sotilaspiireissä. Ilmassa hurisevat sadat lentokoneet, tuhannet varusmiehet kulkuneuvoineen ovat lähteneet kohti ampumaratoja. Mutta… Venäjän puolustusministeriön mukaan lähes 30 000 varusmiestä on harjoitusten aikana kadonnut.

Presidentin käskystä Venäjän puolustusvoimat on taisteluvalmiustilassa 16 maaliskuuta alkaen ja samalla suuren tarkastuksen kohteena. 30 helikopteria ylitti napapiirin  harjoittelemaan desantin maihinnousun torjuntaa sekä ammuntaa ja evakuointia. 50 lentokonetta ovat haajannutetaan varalentokentille, jotka sijaitsevat 400 - 4000 kilometrin etäisyydellä niiden ilmavoimien tukikohdasta. Kaiken kaikkiaan harjoituksiin osallistuu puolustusministeriön mukaan 38 000 varusmiestä, 3360 sotilasajoneuvoa, 41 sotalaivaa, 15 sukellusvenettä sekä 110 lentokonetta ja helikopteria.

Suuret harjoitukset järjestettiin Venäjällä myös vuonna 2014, esimerkiksi Keski-Venäjän sotilaspiirissä harjoituksiin osallistui jopa 65 000 varusmiestä, 5500 sotilasajoneuvoa, yli 180 lentokonetta ja 65 helikopteria. Laskuvarjojääkäreitä osallistui harjoituksiin jopa 100 000.

Viime vuoden mittakaavaan verrattuna Lännen sotilaspiirissä alkaneet harjoitukset näyttäisivät vaatimattomalta — jos kyseessä ei olisi vain osa koko maassa tapahtuvasta harjoittelusta, jonka puitteissa tarkistetaan muun muassa puolustusvoimien tiedotus- ja viestintäjärjestelmää sekä hallintoa ja taisteluvalmiutta. Sen jälkeen vuorossa on marssit harjoituskentille ja ampumaradoille.

Epätavallista on, että Venäjän puolustusministeriö tiedottaa harjoitusten etenemisestä poikkeuksellisen avoimesti - miltei reality -ohjelman muodossa. Harjoitussodasta raportoidaan joka päivää yksityiskohtineen: mitä eri sotilaspiireissä tällä hetkellä tehdään, mille rannalle tuodaan merijalkaväkeä, miten paljon on ammuttu laukauksia ja mihin tarkoitukseen valmistellaan lentokoneita. 

Puolustusministeriön poikkeuksellisessa avoimuudessa on toinenkin puoli: tiedot sotaharjoitusten osallistujien määrästä osoittautuivat ristiriitaisiksi. Venäjä ilmoitti sotaharjoituksista Etyj:lle, minkä yhdeydessä Venäjän varapuolustusministeri Anatolii Antonov korosti viralllisessa tiedotteessaan, että Lännen sotilaspiirin harjoituksen osallistujien määrä ei kokonaisuudessa ylitä Wienin vuoden 2011 sopimuksen edellyttämiä määriä. Antonovin mukaan harjoituksiin osallistuu 8700 varusmiestä, noin 40 panssarivaunua, 400 panssaroitua ajoneuvoa, 100 tykkiä, 70 sotilaslentokonetta ja 30 helikopteria.

Tämä tiedote on selkeässä ristiriidassa aiemmin julkaistujen tietojen kanssa: 38 000 varusmiestä, 3360 sotilasajoneuvoa, 41 sotalaivaa, 15 sukellusvenettä sekä 110 lentokonetta ja helikopteria.

Kahdessa tiedotteessa ajoneuvot ja asevajärjestelmät lasketaan eri tavoin, joten tässä kohtaan tiedotteiden sisältöjen vertailu on mahdotonta. Laivoista ja sukellusveneistä Etyj:lle ei raportoitu lainkaan. Lentokoneiden ja helikoptereiden määrät täsmäävät kummassakin tiedotteessa. Kysymys kuuluu, mihin Lännen sotilaspiiriin kolkkaan on kadonnut 29300 varusmiestä? Ja kenelle tiedotettiin väärin: presidentti Putinille vai Etyj:lle?

PS: Venäjän puolustusvoimien sotaharjoitusten toisen päivän loppuessa, Eurooppaan sijoitettujen USA:n armeijan joukkojen komentaja kenraali-luutnanti Ben Hoges vahvisti virallisesti tiedon siitä, että Ukrainan armeijalle tarkoitetun valmennusohjelman aloittaminen siirretään myöhemmäksi. Aiemmin sen aloittamista suunniteltiin seuraavalle viikolle.

Denis Korotkov, Fontanka.ru

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.