• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Pietarimme, Yhteiskunta

Italialainen mafioso osaa tehdä pizzaakin

Italialainen mafioso osaa tehdä pizzaakin
Kuva: Rafael Karapetjan, DP
20 Maaliskuu 2015 / Pietarimme, Yhteiskunta

Italialainen Nicolo di Mauro ehti työskennellä moitteettomasti puoli vuotta ostoskeskus Radugan pizzaravintolassa kokkina, kunnes aamulla 18 maaliskuuta ravintolan keittiöön livahtivat Interpolin etsivät. Nicolo ei yllättynyt, päinvastoin, hän yritti puhua poliisit ympäri: ”Jos yritän ratkaista ongelman?”. Roomassa mafiaa vastaan taistelevan poliisihallinnon toimeksiannosta tulleet etsivät eivät taipuneet neuvotteluihin ja Nicolo, joka tunnettiin Fasciani -mafiaklaanissa kutsumanimellä Puinen pää, lähti ravintolan hellan luota kaltereiden taakse.

Ne harvat aamuvirkut, jotka tulivat ostoskeskuksen pizzeriaan syömään, eivät edes huomanneet siviileiksi pukeutuneita etsiviä ravintolan keittiössä. Keittiössä etsivät piirittivät kokin joka oli juuri täyttämässä pizzaa. Toinen etsivistä otti varovasti kokin kädestä veitsen ja toinen ilmoitti kokin pidätetyksi. Pidätys muodollisuuksineen kesti tuskin kymmentä minuuttia. 33-vuotias Italian kansalainen Nicolo di Mauro lähti etsivien seurassa esitutkintavankilaan.
Pidätykseen osallistuivat yhdistyneet poliisivoimat: Interpolin pietarilaisen osaston työntekijät, Pietarin rikostutkintaosaston työntekijät sekä kaupungin syyttäjäviraston kansainvälisen osaston edustajat, joiden tehtävänä oli myös soveltaa Italiassa di Maurolle esitetyt syytökset venäjän lainsäädäntöön.
 
Venäjä ei periaatteessa luovuta rikollisia ulkomaille, jos heidän ulkomailla tekemänsä rikoksen nimikkeelle ei ole vastinetta venäläisessä lainsäädännössä. Nicolon tapauksessa Pietarin kaupungin syyttänjävirasto kuitenkin katsoi, että Venäjän niin kuin Italiankin lainsäädännön mukaan Nicolo on syyllistynyt osallistumiseen järjestäytyneeseen rikollisryhmään.
Yllä mainittu rikollisryhmä ei todellakaan ole mikä tahansa jengi. Italiassa ostoskeskuksen pizzerian vaatimaton kokki on päässyt useasti lööppeihin. Hänet pidätettiin kotimaassaan kaksi kertaa. Roomassa vuonna 2009 hän jäi kiinni poliisin takavarikoitua 3,5 tonnin huumelastin kokaiinia ja hasista.  Vuonna 2014 di Mauro pidätettiin Uusi sarastus -poliisiratsian yhteydessä. Se, että di Mauro jollain konstilla pääsi sen jälkeen vapaaksi ja pakeni Pietariin, jäi iltalialaisilta toimittajilta täysin huomaamatta. Di Mauron uskotaan koordinoivan huumekauppoja ja olevan suorassa yhteydessä Fasciane -klaanin perustaja Carmine Fascianin poikiin.
 
Rooman syyttäjänviraston tekemässä pidätyspyynnössä Nicolo di Mauroa kutsutaan ”Puiseksi pääksi”. Mafia-asioissa hän oli mukana eräänlaisena taloushoitajana, ja hän vastasi Ostian provinssin liikekiinteistöjen käyttämisestä. Di Mauro osallistui aktiivisesti järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan vuodesta 2008 vuoteen 2013. Hän perusti muun muassa peiteyrityksiä joiden omistukseen siirrettiin kiinteistöjä, vaikka todellisuudessa Ostian tuottoisimmat kiinteistöt olivat Fasciani -perheen omistuksessa. Peiteyritysten perustaminen oli pääsyyte Italiassa di Mauroa vastaan. 
 
Fascianin klaani sai nimensä perustajansa Carmine Fascianin mukaan. Mafiosot vaikuttivat Ostian provinsissa vuosia, ennen kuin heidän toimintansa lopetettiin vuonna 2013 Uusi sarastus -ratsiassa. Pidätykset suoritettiin vuonna 2013 ja tuomiot langetettiin vuonna 2015. Italialainen oikeus katsoi klaanin järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi sekä mafiaverkosto Cosa Nostran jäseneksi. Carmine Fascinen perhe joutui vankilaan koko kokoonpanossaan: sekä Carmine että hänen puolisonsa ja poikansa saivat eripituiset vankilatuomiot. Uusi sarastus -ratsia koitui kohtaloksi myös monille poliitikoille, joista kuuluisin lienee senaattori Petro Allello Silvio Berlusconen puolueesta. Klaanin omaisuutta takavarikoitiin 50 miljoonan euron edestä.
 
Fascianin klaani kontrolloi myös muutamaa pankkia ja kasinoa, joten sen oikeusprosessi   sai Italiassa historiallisen merkityksen.
Pietarissa oikeata italialaista mafiosoa tuli katsomaan koko tutkintavankilan henkilöstö.
 
Seuraavien 40 vuorokauden kuluessa Italian valtion on lähetettävä virallinen luovutuspyyntö. Venäjän valtion pääsyyttäjänviraston käsittelyn jälkeen, joka lienee tässä tapauksessa muodollisuus, di Mauro luovutetaan italian viranomaisille Pulkovon lentokentällä lentokoneen portaiden edessä.
Fontankan saamien tietojen mukaan Nicolo di Mauro uskoi löytävänsä Pietarista miltei täydellisen piilopaikan. Hänen viimeiset sanansa sellin ovella olivat: ”Jos minä ratkaisen ongelmiani kotimaassa, saisinko tarjota teille oikeata pizzaa?”. Läsnä olevat tutkintavankilan työntekijät eivät voineet olla hymyilemättä.

Jevgenii Vyšenkov, Aleksandr Jermakov, Fontanka.fi

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.