• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Politiikka, Yhteiskunta

Isänmaallinen vakooja

Isänmaallinen vakooja
Kuva: Sergei Konjkov, DP
13 Huhtikuu 2015 / Politiikka, Yhteiskunta

Eläkeläinen Vladislav Nikolskii on ensimmäisen luokan kapteeni ja tiedemies, hän on ollut myös aktiivisena kansallismielisessä Venäläinen aate -ryhmässä. Venäläinen oikeusjärjestelmä on hänelle tuttu: hän sai muutama vuosi sitten vuoden vankilatuomion ääri-isänmaallisuudestaan. Tällä hetkellä häntä syytetään vakoilusta ja petturuudesta. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan Nikolskin Ukrainaan lähettämä viesti aiheutti Venäjällä 200 000 dollarin vahingon.

Nikolskiin oikeudenkäynti on tällä hetkellä jo loppusuoralla. Kohta 70-vuotias epäilty pidetään tutkintavankilassa, josta hänet kuljetetaan joka päivä oikeuteen. Käsittely käydään suljetuin ovin, mutta valtionsyyttäjän tiedetään ehdottaneen iäkkäälle syytetylle pitkää vankilatuomiota, etenkin kun vakoilusta hyötyi pahimman vihollisen asemasta tällä hetkellä nauttiva Ukraina. Toisin kuin kotirouva Davydovan asiassa, tähän tapaukseen ei aluksi liittynyt poliittista motiivia. Taustalla on neuvostoliiton sotateollisuuden historia.

70-luvulla leningradilainen Almaz -insinöörisuunnittelutoimisto esitteli silloisen projektinsa: maailman suurimman Zubr –merijalkaväen kuljetusaluksen. Aluksen rakennustelakoiksi valittiin Almaz -niminen tehdas sekä Feodosiassa sijaitseva More -tehdas. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Zubrit menivät myyntiin. NATO:n jäsenenä oleva Kreikka osti aluksia sekä Ukrainasta että Venäjältä. Vuonna 2008 Ukraina sopi kahden alusten myymisestä Kiinaan. Toinen niistä luovutettiin ostajalle sopimuksen mukaan. Toisen kohdalla ilmeni ongelma: korjauksiin liittyvän dokumentaation puute. Keväällä vuonna 2011 Ukraina pystyi ratkaisemaan pulman: puuttuvat asiakirjat löytyivät Venäjän laivankorjauksen suunnittelun ja teknologian keskustutkimuslaitoksen nro. 51 arkistosta. Papereita kaivoi unholasta teknisen dokumentaation osaston päällikkö Vjatšeslav Rodionov.

Vuonna 2011 dokumentaation etsimisprosessin aikana ukrainalaista More -konsernia edusti Pietarissa Vasilii Tšernyi. Rikostutkinnan mukaan häntä avusti professori, tieteen tohtori, entinen merivoimien kapteeni sekä entinen Venäjän merivoimien laivanrakennuksen ja -varusteiden tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Vladislav Nikolskii.

Nikolskii itse osallistui sotalaivojen suunnitteluun sekä testaamiseen. Hän myös kirjoitti muutaman hyvin tunnetun kirjan laivanrakennuksesta. Hän oli kiinnostunut erittäin laajasta aihepiiristä. Häntä viehättivät muun muassa äärikansallismieliset aktiivit, joiden toiminnasta kertovat parhaiten ilmaisut ”hakkaa juutalaisia” ja ”pelastakaa Venäjä!”. Nikolskii oli Venäläinen aate -aattellisen yhdistyksen jäsen ja osallistui hartaasti kyseisen yhdistyksen puolilaillisiin lauantaikokoontumisiin. Samoissa kokoontumisissa pyörivät turvallisuuspalvelu FSB:n agentit, jotka nauhoittivat ukkosmaista ”Olemme venäläisiä!” -iskulausetta sekä puheita venäläisen rodun ylivoimasta ja puhtaasta verestä. Nikolskille hänen isänmaallisuutensa koitui kohtaloksi, kun vuonna 2008 hän sai vuoden vankilatuomion 16-sivuisen esitteen julkaisemisesta. Esitteen nimi oli ”Mitä venäläiselle tulee tehdä nyt”. Se katsottiin vihamielisyyttä lietsovaksi ja äärimmäisajattelua levittäväksi julkaisuksi.

Nikolskin ajattelutapa oli poikkeuksellista nuoruudesta asti. Hän oli liian isänmaallinen, ja juuri siksi kriittinen isänmaata kohtaan. Hänen kerrotaan sanoneen, että pakeneminen Neuvostoliitosta ulkomaille edellyttää, että pakenevalla on joko erittäin arvokkaat aivot tai arvokas salaisuus hallussaan.

Vuonna 2015 rikostutkinta väittää, että Nikolskii sai Vjatšeslav Rodionovilta Zubr -aluksen dokumentaation, digitoi paperit kotona, latasi 10 000 sivua dokumentaatiota digitaalisessa muodossa pilvipalveluun ja lähetti salasanat Ukrainaan kännykkäviestissä. Saatuaan viestin, ukrainalaiset latasivat dokumentaatiopaketin. Syyttäjän mielestä teon nimike on salakuljetus, jota raskauttaa se, että kyseessä olevia asiakirjoja voi käyttää aseiden sekä sotavarusteiden valmistamisessa.

Itse rikostutkinta aloitettiin jo vuonna 2012. 200 000 dollarin kokoinen vahinko laskettiin käytännössä Nikolskin saaman palkkion mukaan: ukrainalaiset maksoivat hänelle 20 dollaria per asiakirjasivu. Hänen asunnostaan löytyi käteisenä 17 000 dollaria sekä tallennuslaitteet, joista paljastuivat poistetun dokumentaation digitaaliset jäljet. 

Asianosallisista Vasilii Tšernyi kärsi eniten: hänen terveytensä romahti tutkintavankilassa. Hän kuoli keskellä tutkintaa sairauskohtaukseen sairaalassa, johon hänet kiidätettiin suoraan tutkintavankilasta. Vjatšeslav Rodionov tunnusti syytteet ja sai 6 vuotta ehdollista. Vladislav Nikolskia syytettiin lisäksi maanpetturuudesta, josta voi langeta pahimmillaan 20 vuoden vankilatuomio.

Nikolskin entiset kollegat eivät kommentoineet rikostutkintaa. He kertoivat kuitenkin, että Almaz -suunnittelutoimiston monet 70-80-luvun projektit ovat vanhentuneet. Lisäksi Zubr -aluksen koko dokumentaatiopaketti on Kreikan omistamien alusten takia sotilasliitto Naton hallussa, joten käytännössä Nikolskii ei aiheuttanut isänmaalle mitään vahinkoa.

Aleksandr Jermakov, Fontanka.ru

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.