• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Pietarimme, Yhteiskunta

Ison kaupungin pikkuriesat

Ison kaupungin pikkuriesat
Kuva: Jevgenii Asmolov, DP
24 Kesäkuu 2015 / Pietarimme, Yhteiskunta

Eremitaasi, Pietarin ja Paavalin linna, Venäläinen museo… nämä nähtävyydet viehättävät matkailijoiden lisäksi myös matkailijoista elävää väkeä — eivätkä he ole pelkkiä matkamuistokauppiaita. Eräät haluavat itselleen muistoja… matkailijoiden taskuista ja laukuista. Aivan. Kesä on tärkeä kausi myös taskuvarkaille. Siksi päätimme varoittaa lukijoitamme ikävistä yllätyksistä ja kokosimme Pietarin taskuvarkauskartan.

Ison kaupungin pikkuriesat Taskuvarkauskartta Fontanka.ru

1. Vasilin saaren kärki on kameravarkaiden apaja: uhreiksi tulevat useimmiten ulkomaalaiset.

2. Eremitaasissa toimii kesäisin jopa useita taskuvarkaiden ”prikaateja”. Vaarallisimmat paikat ovat Jordanin portaat, joista kuljetaan saleihin kapean oven kautta, sekä kaksi salia joissa on näytteillä Leonardo da Vincin sekä Rembrandtin taulut. Varkaat tuntevat olonsa turvalliseksi: kun Eremitaasin opas sai naisvarkaan kiinni itse teossa huuteli varas oppaalle - ”olisit voinut kuiskata minua jättämään ryhmäsi rauhaan, miksi nostit meteliä vaikka olit minut tunnistanut?”. Kesäkuun alussa kävi jopa niin, että saksalaiset turistit pitivät varkaalle selkäsaunan juuri Rembrandtin taulujen edessä. On myös havaittu kolmesta pitkästä miehestä koostuva joukkio. Havaintohenkellä kolmikko oli vaanimassa aasialaista turistiryhmää.

3. Venäläisessä museossa pitää olla varovainen kassajonossa.

4. Kirkko veren päällä -museossa ahdas sisäänkäynti ja kassajonot ovat taskuvarkaiden suosiossa.

5. Iisakon kirkon edessä on pieni aukio yleensä täynnä turistibusseja. Tällä paikalla taitava taskuvaras voi tehdä koko päivänsä kassan. Eräs opas kertoo italialaisryhmän ajaneen taskuvarkaita pakoon — mutta perääntyvät varkaat vilkuttivat italialaisille lompakoita jotka he kuitenkin ehtivät pöllimään. Yksi varkaista vielä kiusasi uhrejaan paljastamalla takamuksensa.

6. Kazanskin tuomiokirkon klassisen upeat pylväät viehättävät matkailijoita — ihastuneiden matkailijoiden lompakot ovat taas klassista riistaa taskuvarkaille.

7. Pietarin ja Paavalin linnassa on kaksi vaarallista kohtaa: aina ahdas ja ruuhkainen sisäänkäynti tuomiokirkkoon, sekä Mihail Šemjakinin luoma Pietari Suuren patsas, joka on valokuvauskohteena suosittu jonottamiseen saakka.

8. Nevskillä, Gribojedovin kanavan ylittävällä sillalla, on aina vilkasta, kaksi liikennevaloa vilkkuu omassa tahdissaan ja lisäksi paikka on parhaimpien nähtävyyksien ympäröimä: Kazanin tuomiokirkko, Kirkko veren päällä sekä Nevskin näkymät kumpaankin suuntaan. Nähtävyyksien katseleminen voi kuitenkin koitua matkailijan kohtaloksi: siinä se varas vaanii!

9. Nevski prospektin trollikoissa ja busseissa varkaat toimivat ryhmässä: he piirittävät valitsemansa uhrin, estävät hänen liikkumisensa ja pöllivät kaiken mitä vain taskuista, laukusta tai vaikka kaulasta löytyy. 

10. Palatsinaukio ja Aleksanterin pylväs ovat myös varkaille hyvä apaja.

Vaikka kesällä kaupungin poliisit lähtevät kaduille taskuvarasratsialle, varastaminen silti kannattaa: matkailijoilla on usein mukanaan 100-300 euroa käteistä. Varas voi tienata viidessä minuutissa 10-20 tuhatta ruplaa, joka on pietarilaisen keskimääräistä palkkaa houkuttelevampi tulo. Siksi muutama pidätys ei estä taskuvarkaita tutkimasta turistien joukossa nähtävyyksiä, kunnes matkailijoiden määrä kesän loputtua hupenee.

Varmaa keinoa taskuvarkausten välttämiseksi ei ole. Jokainen poliisi antaa kuitenkin kaksi neuvoa: lompakkoa ei kannata pitää taskussa, ja mikäli ympärillä on paljon väkeä käsilaukun on oltava koko ajan näkyvissä.

Helteisenä päivänä taskuvarkaalla on kuitenkin tuntomerkki: vaikka olisi kuinka kuuma hänellä on aina takki käden päälle heitettynä. Tätä takkia kutsutaan tietyissä piireissä ”sermiksi”.

Tatjana Vostroilova, Fontanka.ru

Комментарии (4):

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.