• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Politiikka

Venäjän Duumassa pohditaan Suomen itsenäisyyden laillisia perusteita

Venäjän Duumassa pohditaan Suomen itsenäisyyden laillisia perusteita
Kuva: Valentina Svistunova, DP
3 Heinäkuu 2015 / Politiikka

Vuonna 1917 Leninin hyväksymä Suomen itsenäisyysjulistus saattaa olla laiton, väittää puheenvuorossaan Vladimir Žirinovskii Venäjän Duuman session aikana perjantaina 3 heinäkuuta.

Duuman yleisistunnossa käsiteltiin muun muassa kummassakin maassa kohua aiheuttaneet maahantulokiellot, jotka estivät venäläisiä huippupolitikoita tulemasta Helsinkiin Etyj:in juhlakokoukseen. Asiasta teki yksityiskohtaisen esityksen Duuman ulkosuhteiden lautakunnan puheenjohtaja Aleksei Puškov. Hän ehdotti muun muassa pohtimaan erityisesti Suomen vastaisia pakotteita ”rangaistukseksi” siitä, että Duuman puhemies Sergei Naryškin ei päästetä maahan osallistumaan Etyj:n kokoukseen. Seuraavaksi puheenvuoron sai Duuman kommunistisen puolueen ryhmän edustaja Leonid Kalašnikov. Suomen maahantulkieltojen vastatoimeksi hän ehdotti panna täytäntöön lain, jonka mukaan Suomea vastaan voi asettaa taloudelliset pakotteet. Kalašnikov kuitenkin pehmensi puheenvuoronsa muistamalla Suomen ja Venäjän läheiset monivuotiset suhteet sekä Leninin piilopaikat silloisissa suomalaisissa paikkakunnissa.

Vladimir Žirinovskin sydän pysyi kuitenkin kovana. Hän oli edelleen vahvasti sitä mieltä, että Suomen itsenäisyysjulistus vietiin läpi vastoin lakia muun muassa siksi, että sen hyväksyi… Lenin. Žirinovskin mielestä Leninilla ei ollut siihen valtuuksia. Valtuudet hyväksyä Suomen itsenäisyyden olivat Jakov Sverdlovilla, joka toimi silloin tavallaan Neuvostovenäjän presidenttina. Toinen itsenäisyyden julistuksen allekirjoittajista, Bontš-Brijevitš ei myöskään kelvannut: Žirinovskin mielestä hän oli toimimassa pelkkänä ”Kremlin talonmiehenä”, joilla ei ollut oikeuksia vahvistamaan omalla allekirjoituksellaan tällaisia päätöksiä.

Tähänkään Žirinovskin into ei loppunut. Hän tarjosi rohkean tulkinnan Suomen ja Venäjän historiasta:

— Miksi Lenin suosi niin paljon Suomea? Siksi, että suomalaisten erikoisjoukot auttoivat häntä lokakuun vallankumouksessa? Miksi suomalaiset erikoisjoukot olivat ylipäätänsä olemassa? Siksi, että aikoinaan tsaarikin suosii Suomea niin, että tämä osa Venäjää sai oman eduskunnan, oman rahayksikön sekä omat puolustusvoimatkin… Miten tämä oli edes mahdollista Venäjän rajojen sisällä? Suomi oli osa Venäjää mutta kauttaltaan… suomalainen! Siihen on syyllistynyt Aleksanteri I. Miksi hänen patsaansa on vielä pystyssä? Piti jyrätä se pois!

Puolan itsenäysyys sai sekin Žirinovskin raivostumaan: ”nyt meillä on jälleen vain imperiumimme tynkä, joten nöyrymme suomalaisten edessä”.

Fontanka.fi

Комментарии (1):

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.