• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Talous, Yhteiskunta

Herkkutuliaiset rajan yli: mitä pitää varoa?

Herkkutuliaiset rajan yli: mitä pitää varoa?
Kuva: Valentin Belikov, DP
11 Elokuu 2015 / Talous, Yhteiskunta

Venäjän ruokaroviot houkuttelevat Venäjälle matkustavia tuomaan mukanaan kiellettyjä elintarvikkeita. Herkulliset tuliaiset voidaan kuitenkin takavarikoida rajalla viimeiseen pakkauksen asti jopa yksityishenkilöiltä. Miten välttää sakkoja?

Ruokatarvikkeiden tuontia koskevat Tulliliiton säännöt sallivat periaatteessa yksityishenkilöille enintään 50 kiloa erilaisia tavaroita omaan käyttöön. Varsinaiset rajoitukset koskevat ainoastaan alkoholin ja oluen tuontia (3 litraa / henkilö), kalaa ja meriantimia (enintään 5 kiloa / henkilö) sekä kaviaaria (250 grammaa / henkilö). Pakotteet eivät näin olleen koske yksityishenkilöitä lainkaan, eli tulliviranomaisilla ei ole oikeutta takavarikoida ja polttaa matkustajalta löytämäänsä 40 kiloa juustoa. Mutta asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen.

Suomalaisia salakuljettajia vastaan

Luoteis-Venäjän tullihallinnon edustaja selitti Fontankalle, että käytännössä rajoitukset ovat paljon tiukemmat. Vuonna 2010 Tulliliiton asettama lautakunta rajoitti liha-, maito- kala- ja muiden tuotteiden tuonnin 5 kiloksi per henkilö. Rajoitus ei tuolloin liittynyt poliittisiin toimeenpiteisiin vaan pyrkimyksenä oli eläintautien leviämisen estäminen.

Mikäli yksityishenkilö haluaa tuoda suuremman määrän yllämainittuja tuotteita, hänen on haettava siihen Maatalousvalvontavirastosta erikoislupa. Luvan saaminen on kokemattomalle vaikeaa: pitää ensin hakea tunnukset erilliseen tietokantaan, tehdä itse hakemus ja saada siihen vahvistus jne. 

Venäjän rajan yli ei myöskään saa tuoda palaakaan juustoa tai leikkelettä ilman tehdaspakkausta. Pakkauksen tulee olla ehjä. Pakkauksessa on myös oltava Valviran tai muun EU -maan vastaavan valvontaviraston leima. Lihatuotteiden pakkauksessa on lisäksi oltava myös leima, joka sisältää tuotetietojen venäjännöksen.

Rikos ja rangaistus

Ehjän pakkauksen tai leiman puute, venäjänkielisen leiman puute tai 5 kilon rajan ylittäminen katsotaan rikkeeksi. Rikkeestä seuraa 2500 ruplan sakko.

6 elokuuta alkaen tällaiset puutteet yhdistettynä tuotteiden sallitun määrän ylittämiseen johtavat takavarikointiin, minkä jälkeen tuotteet hävitetään.

Fontanka.fi

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.