• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Politiikka, Yhteiskunta

Turkki vastuuseen?

Turkki vastuuseen?
Kuva: Pavel Dolganov, DP
26 Marraskuu 2015 / Politiikka, Yhteiskunta

Venäläisen pommittajakoneen tuhoaminen Naton jäsenmaa Turkin rajan tienoilla Syyriassa sai jotkut ennustamaan kolmannen maailmansodan alkua. Venäläiset sotilaalliset ja poliittiset asiantuntijat eivät yhdy tähän mielipiteeseen.

Turkkilainen hävittäjä ampui alas venäläisen Su-24 -pommittajakoneen Turkin ja Syyrian rajan tienoilla. Venäläinen sotilaskone suoritti siellä pommituksia Venäjän aloittaman sotilasoperaation puitteissa. Turkin virallisen näkemyksen mukaan kone loukkasi maan ilmatilaa. Lentäjät käyttivät heittoistuimia, mutta laskeutuivat Syyrian opposition hallitsemalle alueelle. Toinen lentäjistä sai surmansa, toisen kohtalosta ei ole tietoa. Pelastusoperaatio epäonnistui: pelastushelikopteria tulitettiin ja yksi venäläinen merijalkaväen sotilas kuoli tulitukseen.Putin luonnehti tapahtunutta ”selkään puukottamiseksi”: hänen mielestään sotilaskone ei uhannut Turkkia, vaikka olisikin osunut vahingossa sen ilmatilaan.

Moskovassa Turkin suurlähetystö on erikoisjoukkojen suojeluksessa ja suurlähetystön omia turvallisuustoimia on vahvistettu. Turkin presidentti Erdogan kutsui hätäkokouksen. Venäjän ulkoministeri Lavrov peruutti vierailunsa Turkkiin. Venäjän puolustusministeriö julisti jäädyttävänsä sotilaallisen yhteistyönsä Turkin kanssa. NATO -maat järjestivät oman kokouksensa. Eurooppa peräänkuluttaa kummankin tahon maalaisjärkeä.

— On erittäin tärkeä korostaa, että vastuu on yksinomaan Turkin,  — kertoo sotilas-asiantuntija Aleksandr Goljts, — tarkoitan siis konkreettisesti tätä tapausta. On ilmiselvää, etteivät venäläiskoneet olleet Turkin alueille mikään uhka. Ne eivät olleet tiedustelutehtävällä. Vaikka ne osuivat Turkin ilmatilaan, se ei tarkoittanut, että kyseessä oli mikään hyökkäyssuunnitelma.

Toisaalta, Goljtsin mukaan, asiasta ei voi puhua liittämättä sitä Venäjän toimintaan, joka loi tapaukselle edellytykset.

— Alusta asti Venäjä toimi omavaltaisesti ottamatta muita tahoja huomioon. — Israel sekä USA alkoivat heti keskustelun järjestelyistä, joka ehkäisisi vaaratilanteiden aiheutumista ilmassa. Turkki ei jostain syystä osallistunut siihen keskusteluun. Eli Venäjä loi edellytykset, mutta vastuu on Turkin.

Poliittisen tiedottamisen keskuksen johtaja Aleksei Muhin huomioi, että Turkki ei hetkeätään kieltänyt koneen ampumista. On toinen kysymys, mitkä olivat teon perusteet. Turkin esittämien lentotietojen mukaan ilmatilan loukkaus on sen verran vähäinen, ettei se anna perusteita vaatimusten esittämiselle, saati koneen alas ampumiselle.

Venäjän puolustusministeriö pitää kiinni väitteistä, ettei ilmatilan loukkausta tapahtunut lainkaan.

Kansainvälisen turvallisuuden keskuksen johtaja Aleksei Arbatov kertoo luottavansa puolustusministeriöön:

— En ole puolustusministeriömme suuri ihailija, — hän myöntää, — sitä kritisoidaan paljon, mutta mikäli pitää valita venäläisen tai turkkilaisen puolustusministeriön välillä, valitsen kotimaisen.

Vladimir Putin väläytti, että tapauksella tulee olemaan turkkilais-venäläisille suhteille vakavat seuraukset.

Miten Turkkia rangaistaan?

Putinin lause seurauksista hämmensi asiantuntijoita.

— Presidentin sävystä päätellen reaktio tule olemaan jyrkkä, — pohtii Venäjä globaalipolitikassa -aikakausijulkaisun päätoimittaja Fedor Lukjanov, — tein johtopäätöksiä kuuntelemani perusteella. Presidentin ilmekin kertoi paljon.

Aleksei Muhin on samaa mieltä:

— Vastauksen on oltava jyrkkä. Tällaisissa tapauksissa on tapana lopettaa diplomaattiset välit. Joskus julistetaan jopa sota. Luulen, että Venäjä lopettaa lennot Turkkiin ja suosittelee matkailijoita peruuttamaan matkansa Turkkiin.

Muutkin asiantuntijat ovat sitä mieltä, että vastaisku tulee olemaan taloudellinen.

— Muunlaiset iskut eivät ole laillisia, — Muhin muistuttaa, — pakotteet pitää hyväksyä YK:n Turvallisuusneuvostossa. USA voi joskus katsoa kansainvälisen oikeuden yli, mutta se on huono esimerkki muille. Turkin on kuitenkin kärsittävä rangaistus.

Rangaistuskeinoja Venäjällä on moneen lähtöön. Aleksandr Goljtsin mukaan voi käyttää diplomaattisia keinoja, kuten Venäjän suurlähettilään poiskutsuminen ja Turkin suurlähettilään poislähettäminen. Myös taloudellisesti voi rangaista: lentojen lopettamisesta puhutaan jo, käytännössä se tarkoittaa matkailun katkaisemista. Turkin taloudellinen menetys tulee olemaan melkoinen. Mutta samalla se miltei tappaa Venäjän matkailualan.

Aleksei Arbatov kannattaisi diplomaattisten sekä taloudellisten vastatoimenpiteiden yhdistelmää: matkailun katkaisemisen lisäksi olisi hyvää jäädyttää kaasuputkihankkeet. Hän ei usko toimenpiteiden vahingoittavan Venäjää. Hänen mielestään kaasulle löytyy muita ostajia, sitäpaitsi luonnonvaroihin perustuvaa taloutta on jo korkea aika muuttaa kestävämmäksi. Venäläiset matkailijatkin löytävät muut lomakohteet: Kreikka, Montenegro ja Kroatia ovat halukkaita vastaanottamaan venäläisiä… Mutta Turkille venäläisten lähtö aiheuttaa päänvaivaa.

Ennen kuin ryhdytään toimenpiteisiin, pitää kuitenkin suorittaa tapahtuman tutkinta. Tutkintaa varten voi perustaa kaksipuolisen lautakunnan, jonka tehtävänä on selvittää, tapahtuiko tosiasiassa ilmatilan loukkaus ja miksi kone ammuttiin alas, kun kaksi maata ei ole sotatilassa. Jos käy ilmi, että ilmatilan loukkausta ei tapahtunut, mutta kone silti ammuttiin alas, Turkilla olisi anteeksipyynnön ja korvauksen paikka. 

— On mahdollista, että lentokoneen ampumisessa on kyse Syyrian opposition kostosta. Lentokone putosi Assadin vastustajien hallitsemalla alueella. He mahdollisesti surmasivat lentäjän ja tulittivat pelastushelikopteria. Tottakai Putin haluaa kostaa heille. Mutta kaikkien kannattaa nyt Zubovin mielestä heittää jäitä hattuun, sillä mitkä tahansa jyrkät toimet voivat koitua Venäjän, Lähi-Idän ja jopa koko maailman käännekohdaksi, josta ei ole paluuta takaisin.

Muut asianosaiset?

Andrei Zubov katsoo, että Turkki ei niinkään reagoinut ilmatilan loukkaukseen kuin ylipäätänsä Venäjän toimintaan Syyriassa.

— Tämä on suuttuneiden ihmisten reaktio. Turkin johtoa piinaa ylipäätänsä Venäjän lentokoneiden siirto Latakiaan. Muistetaan, että Putin alusta asti puhui ISIS:en vastustamisesta. 90% hyökkäyksistä suunnattiin kuitenkin maltilliseen oppositioon, muun muassa Latakiassa pohjoiseen sijaitseviin kyliin, joissa asuu etnisiä turkkilaisia, turkmeneja. Turkissa heidät katsotaan maanmiehiksi samalla tavoin, kuin Venäjällä katsotaan maanmiehiksi Donetskin alueen asukkaita. Miten Venäjä reagoisi, jos jokin kolmas valtio aloittaisi Donetskin ja Luhanskin pommitukset? Turkki reagoi hyvin Venäjän tapaan.

Toinen syy Turkin tyytymättömyyteen Venäjän toimintaan voi olla täysin taloudellinen. ISIS:in harjoittama öljyn salakuljettaminen tapahtuu pääosin näillä alueilla. ISIS:elle tämä liiketoiminta on elintärkeää. Turkki vuorostaan ostaa mielellään halpaa ISIS:in öljyä.

Öljyn lisäksi harjoitetaan muutakin bisnestä: kaupataan aseita sekä Palmyrasta ryöstettyjä muinaisia artefakteja. ISIS ei tuhoa kaikkia muinaisesineitä. Tuhon omaksi tuomitaan ainoastaan se, mitä on mahdotonta myydä. Kaikki muu salakuljetetaan ja myydään kaikkialla, missä antiikki käy kaupaksi. Tämä on tuskin mahdollista ilman Turkin hyväksyntää. Näin ollen Venäjän pommitukset ovat Turkille todellinen riesa. 

Miten Venäjän operaatio jatkuu Syyriassa?

Pommittajakoneen tuho ei Aleksei Muhinin mielestä vaikuta sotilaallisen operaation kulkuun.

— Ehkä venäläiset lentäjät pommittavat ISIS:sen öljykuljetuksia järjestelmällisemmin ja tarkemmin. — hän täsmentää.

Toisaalta, pommitusten voimistuminen on enemmän yhteydessä äskeisen matkustajakoneen putoamiseen Siinain niemimaalla, ja sekin yhteys on käänteinen: matkustajakone räjäytettiin kostoksi voimistuvista pommituksista. Nyt pommitukset voimistuvat entisestään.

Aleksei Arbatov on vakuuttunut, että pommittajakoneen ampuminen ei vaikuta merkittävästi edes virallisiin väleihin. 

— Venäjän johto tuskin lupaa lentää varovaisemmin, mutta epävirallisesti lentäjiä ohjataan lentämään 5-10 kilometrin etäisyydellä Turkin rajalta kaikkien vaaratilanteiden varalta. Arbatov on sitä mieltä, että Syyriassa taistelevat Venäjän joukot pitää vahvistaa ja ottaa operaatiossa käyttöön lentokoneet, jonka varusteisiin kuuluvat niin sanotut vaimennuslaitteet: niiden avulla pystytään vaimentamaan tietyllä alueella kaikki radioaallot tutkasäteily mukaan lukien.

PS: Tämä artikkelin valmistuttua monen asiantuntijan neuvo muuttui todeksi: Venäjän Ulkoministeriö suositteli matkatoimistoja vetämään Turkin -matkat myynnistä ja kehotti venäläisiä peruuttamaan matkansa Turkkiin, samoin Puolustusministeriö ilmoitti pommitusten lisäämisestä.

Irina Tumakova, Fontanka.ru

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.