• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Talous, Yhteiskunta

Opettaako Siperia Fortumille hyviä tapoja?

Opettaako Siperia Fortumille hyviä tapoja?
Kuva: Fortum.com
29 Helmikuu 2016

Fortum yritti tehdä Tjumenin kaupungissa carunat, mutta jäi nuolemaan näppejään: kaupungin valtuusto hylkäsi Fortumin puoltaman perusteettoman kalliin lämpöverkostojen kehityssuunnitelman.

Siperialaista Tjumenin kaupunkia kutsutaan ”öljypääkaupungiksi”. Tämä Tjumenin alueen hallintokeskus on vanhimpia venäläisiä asutuksia Siperiassa. Tjumenin linnakkeen rakentaminen alkoi vuonna 1586 ja näistä ajoista se on kasvanut lähes 800 000 kaupunkilaisen kodiksi. Talvella pakkaspäiviä kertyy vuodessa keskimäärin 130 ja tammikuun keskilämpötila on -15C. Siksi kaupungilaiset ovat lämmön hintalapusta tarkkoja.

Lämmön ja sähkön tuotannosta Tjumenissa on vuodesta 2008 alkaen vastannut suomalaisen Fortumin tytäryhtiö Fortum - Länsi-Siperia (OAO Fortum - Zapadnaja Sibir’) sekä sen perustama UTSK -yhtiö, pienemmän paikallisen yhtiön ohella.

Tjumenin Duuma kaupungin asialla

Helmikuun 18 päivänä Tjumenissa nousi kohu: Fortum — Länsi-Siperia -yhtiötä syytettiin kaupunkilaisten ryöstämisestä ulkomaalaisten osakkeenomistajien nimissä. Sinä päivänä Tjumenin kaupungin valtuusto, joka kutsutaan myös kaupungin Duumaksi, käsitteli kunnallisen lämpöverkoston pitkäaikaista kehityssuunnitelmaa jota Fortum Länsi-Siperia kehitti peräti kolme ja puoli vuotta. Fortum Länsi-Siperian suunnitelma sisälsi kaupungin lämpöverkostojen, etenkin pääjohtoverkoston huomattavaa laajentamista sekä mahdollisesti uuden lämpövoimalan rakentamista. Käsittelyn tuloksena Duuma hylkäsi suunnitelman. Suunnitellun hankkeen kokonaiskustannukset nousivat 17 miljardin ruplaan (n. 205 milj. euroa), joka ylittää Tjumenin kaupungin vuosibudjetin ja vaati siksi lämpömaksun reipasta korottamista lyhyellä aikavälillä. Käytännössä se tarkoittaisi noin 25 000 ruplan (n. 300 euroa) panosta jokaista asukasta kohti, alaikäiset ja eläkeläiset mukaan lukien, uutisoi paikallinen Park72 -verkkojulkaisu. Tjumenissä keskimääräinen palkka on noin 40 000 ruplaa (n. 482 euroa), joten monille perheille korottaminen olisi iso rasite. Ennen käsittelyä Tjumenin Duuman puhemies Dmitri Eremejev yritti sopia tapaamisesta Fortum Länsi-Siperian johdon kanssa, mutta tapaamista siirrettiin jatkuvasti.

Puutteellisin perustein

Kaikki alkoi vuonna 2012 kun Venäjän Energiaministeriön määräyksestä kaikissa Venäjän paikkakunnissa aloitettiin pitkäaikainen kehityssuunnitelma vuosiksi 2017-2029. Lähtökohtana oli voimaloiden polttoaineen menokirjaamismenetelmän selkeyttäminen. Tjumenissa tämä muutos vaati lämpösiirto- sekä jakeluverkostojen kartoittamista ja modernisointia.

Sitä Tjumen kipeästi tarvitsikin. 90-luvun säästökuri oli vaikuttanut lämmönsiirtoverkostojen laatuun: silloin putket oli asetettu maahan suojatta ja ne ruostuivat nopeasti. Useiden kaupunginosien asukkaat kärsivät jatkuvista lämpöverkoston vuodoista. Vuodesta 2008 Tjumenissa toiminut Fortum tarjoutui kehityssuunnitelman laatijaksi ja tilasi työt VNIIP Energoprom -yhtiön Pietarin osastolta. VNIIP Energopromin omistaa Venäjän sähköjakelun monopoliyhtiö RAO JeES Rossii -energiayhtiö.

Vuoden 2014 huhtikuussa järjestettiin ensimmäinen kuulemistilaisuus lämpöverkoston kehityssuunnitelman käsittelemiseksi. Asiantuntijoiden mielestä olemassa olevien verkostojen potentiaali kartoitettiin suunnitelmaa varten puutteellisesti, ja siihen perustuvat laskelmat olivat virheellisiä. Tjumenin kaupungin hallinnon tiedotus- ja viestintäpäällikkö Gulnara Sidorkinan mukaan suunnitelmasta tehtiin kuulemistilaisuuden yhteydessä 221 huomautusta. Täydennettyyn suunnitelmaan päätyi 129 huomautusta, joista tärkeimpänä kaupungin hallinnon ehdotus kolmannen yhdistelmävoimalan rakentamisesta. Myöhemmin Fortum - Länsi-Siperia korotti yhdistelmävoimalan suunniteltuja kustannuksia perusteetta 1,2 miljardilla ruplalla — kertoo Tjumenin kaupungin virallisessa sivustossa julkaistussa kommentissa hallinnon neuvonantajana toimiva Pavel Voropai. Fortumin valitsema alihankkija VNIIP Energoprom kuunteli herkällä korvalla tilaajansa, muttei varsinaisena asiakkaana olevaa Tjumenin kaupunkia.

Demokratia Siberica

Täydennetty suunnitelma kolmessa eri vaihtoehdossa päätyi käsiteltäväksi toiseen kuulemistilaisuuteen, joka pidettiin Tjumenin Duuman istuntosalissa 18.12.2015 yli 300 osallistujalle. Halukkaita oli enemmänkin sillä osa ei mahtunut sisään. Varsin kiivaaksi kehittynyttä  kuulemista uutisoineet paikalliset tiedotusvälineet väittivät muun muassa että paikalle tuotiin busseilla noin 200 Fortumin työntekijää. Heitä ei kuitenkaan päästetty osallistumaan tilaisuuteen. Kuulemisesta tehdyssä videossa punaiseen puseroon pukeutunut Fortumin ”tiedotushenkilöksi” esittäytynyt naishenkilö mainitsee Fortumin kehityssuunnitelmaa puoltavan ”220 ääntä, jotka jäivät kuistille seisomaan”. Alueellisen Pravda Urfo -nettijulkaisun toimittaja Anton Gus’kovin saamien tietojen mukaan fortumilaiset saivat vapaapäivän osallistuakseen kuulemiseen. Fortum - Länsi-Siperia ei vahvista tietoa.

Kaupungin hallinnon, valtuuston ja kaupunkilaisten huoli ei johdu ainoastaan suunnitelman edellyttämistä mittavista menoista. Venäjän Energiaministeriön vahvasta tuesta hyötyvä Fortum on myös pyrkimässä kaupungin yhtenäiseksi lämmönjakeluorganisaatioksi, käytännössä paikalliseksi monopoliksi. Kaupungin hallinnon tiedostus- ja viestintäpäällikkö Gulnara Sidorkinan mielestä Fortumin toimiminen lämmönjakeluorganisaationa johtaisi siihen, että kasvanneen lämpömaksun niin sanottu ”investointiosuus”, joka on varattu lämpöverkoston kehittämiseen, päätyisi Fortumin voitoksi sen sijaan, että yhtiö investoisi sen lämpöverkostojen modernisointiin. Se olisi vastoin kaupungin odotuksia.

Rakennusministeriön tuomio

Huoli tilanteesta ulottui Tjumenin aluehallintoon, jonka viranomaiset tekivät asiasta käsittelypyynnön Venäjän Rakennusministeriön alaisuudessa toimivaan välimieslautakuntaan. Lautakunta asettui kiistassa Tjumenin kaupungin puolelle: kaupungin Duuma sai Moskovasta kehotuksen Fortumin kehityssuunnitelman hyllyttämiseksi. Hyllyttämiskehotusta perusteltiin siten, että Fortumin teettämässä kehityssuunnitelmassa painotetaan liikaa lämpöväyläverkostojen laajentamista vanhojen verkostojen korjaamisen sijaan, sekä suunnitellaan kustannuksia yhtiön voiton maksimoinniksi. Yksinkertaisesti sanottuna, Tjumenin hallinto, Duuma ja kaupunkilaiset ovat yhtä mieltä siitä, että Fortum yritti käyttää kaupunkia hyväksi — hieman samaan tapaan kuin kohuttu Caruna -yhtiö Suomessa. Tjumenissa kohuttiinkin kunnolla: Park72:in juttua ja muita aihetta käsitteleviä materiaaleja jaettiin ainoastaan Vkontaktessa peräti 289 kertaa, mikä on paikallistasolla paljon.

Park72 -julkaisun toimittaja Rostislav Žuravlevin mukaan Fortumin kädenjälki Tjumenissa on kaukana ”suomalaisesta laadusta”: 

”Asun itse korttelin päästä Fortumin voimalasta. Minulla on omaa kokemusta siitä, että lämmön puutteesta tai ylilämmittämisestä on tullut ikään kuin normi. Vuodotkin ovat yleistyneet, ainoastaan viime aikoina niitä tapahtui useita. Siksi kaupunginvaltuutetut nostivat asiasta kohun”. Kolesnikovin mukaan ylimaksun periminen on myös tavallista: tammikuun laskut olivat suuria vaikka sää ei ollut kovin kylmä. Kiistan ikäviin seurauksiin kuuluu myös se, että kaupunkilaisten kielteinen asenne Fortumiin kohtaan leviää muihin Venäjällä toimiviin suomalaisiin yhtiöihin sekä ylipäätänsä Suomen julkisuuskuvaan, jota aletaan nähdä tavallisen kansan ”ryöstäjänä”. Paikalliset poliitikot  spekuloivat jo julkisesti mahdollisesta ”ulkomaalaisten omistusten” kansallistamisesta tai pakkomyynnistä venäläisille yhtiöille. Käytännössä se on tietenkin kaukana toteutumisesta.

PS:

Artikkelin valmistelun yhteydessä kommenttia pyydettiin myös Fortumilta mutta vastausta Fortumin pääkonttorilta ei kuulunut. Fortumin Venäjän tiedotus- ja viestintäpäällikkö Denis Litoshik reagoi kommenttipyyntöön tivaamalla toimittajalta Fontankan jutun motiiveja sekä vaatimalla katsottavaksi aiemmat verkkojulkaisun lämmönjakelua käsitteleviä materiaaleja. Hän kuitenkin lupasi antaa kommentit maanantaiksi 29.2. 

Polina Kopylova, Fontanka.fi

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.