• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Talous

Suomalaistuotteiden kysyntä vähenee? Pietarin alue kehittää omaa konepajateollisuuttaan

Suomalaistuotteiden kysyntä vähenee? Pietarin alue kehittää omaa konepajateollisuuttaan
Kuva: Andrei Kulgun, DP
20 Toukokuu 2016

Pietarin alueen konepajateollisuutta ja muuta investointihyödykealaa ollaan kehittämässä kymmenien miljoonien eurojen arvosta.

Pietarin alueen konepajateollisuutta ja muuta investointihyödykealaa ollaan kehittämässä kymmenien miljoonien eurojen arvosta.

Suomen vienti perustuu investointihyödykkeisiin. Eli suomalaiset konepajat, insinööritoimistot ja muut palvelut ovat mukana rakentamassa tehtaita eri puolille maailmaa. Tulevaisuudessa kysyntä suomalaistuotteille ja -palveluille voi olla Pietarin alueella vaisumpaa. Pietarin omaa konepajateollisuutta ja muita investointihyödykealoja ollaan kehittämässä kymmenillä miljoonilla euroilla.

Pietarissa on tavoitteena investoida kuusi miljardia ruplaa eli noin 80 miljoonaa euroa konepajoihin, insinööritoimistoihin ja muihin toimialaan yrityksiin. Rahoitus ei ole vielä varmistunut. Suurin osa siitä on tarkoitus hakea Venäjän julkisista teollisuusrahoituslähteistä.

Tavoitteena on saada toimialasta jopa uusi vientiala. Haaste on suuri, sillä konepajateollisuus Pietarin alueella on pahasti jäljessä ulkomaisia kilpakumppaneita. 

Konepajateollisuuden vuosittain liikevaihto on tällä hetkellä vajaat 40 miljoonaa euroa. Se on vain alle prosentti Pietarin alueen koko teollisesta tuotannosta. Mutta kasvu on voimakasta. Konepajateollisuuden liikevaihto kasvoi vuonna 2015 peräti 44,2 prosenttia verrattuna edellisvuoteen.

Venäläisen konepajateollisuusjärjestö Stankoinstrumentin mukaan riippuvuus tuonnista on edelleen korkea, huolimatta ruplan alhaisesta kurssista ja hankalasta taloustilanteesta. Järjestön mukaan venäläistehtaat ostavat 80 prosenttia tarvitsemistaan konepajatuotteista ulkomailta.

Tilastoykkönen on Kiina, mutta tuonnin arvolla laskettuna suurin on Saksa. Tuonnin osuus on todellisuudessa vielä suurempi kuin mitä tilastot kertovat.

- Monet laitteet tuodaan Venäjälle osissa ja tullataan varaosina. Sitten laite kootaan ja ilmoitetaan paikallisena tuotantona, Fontankan haastattelema asiantuntija toteaa.

Tammikuussa perustetussa yhteenliittymässä on mukana tällä hetkellä 18 pietarilaisyritystä. Mukana on Neuvostoliiton ja jopa Venäjän imperiumin aikana perustettuja konepajoja. Yritysten pitkä historia on usein enemmän haitta kuin etu.

- Paikallisen konepajateollisuuden laitteisto on usein Neuvostoliiton ajoilta perittyä, muistuttaa alan asiantuntija Nikolai Yudenkov.

Artikkelin on suomentanut vapaaehtoistyönä toimittaja Teppo Kuittinen.

Fontanka.fi

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.