• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Talous

Venäläisautoilijoiden harmi: rupla vahvistuu, mutta länsiautojen hinnat vain nousevat

28 Toukokuu 2016 08:17 / Talous

Rupla on vahvistunut dollariin nähden noin 20 prosenttia alkuvuoden aikana. Länsiautojen hinnat eivät ole silti halventuneet.

Rupla vahvistuminen suhteessa dollariin käynnistyi helmikuussa. Kun yhdellä dollarilla sai vielä helmikuussa 80 ruplaa, niin toukokuussa dollarilla on saanut alimmillaan vain 65 ruplaa. Näin ollen länsituotteet ovat nyt noin 20 prosenttia edullisempia kuin talvella.

Autokaupassa tilanne on kuitenkin toinen. Uusien länsiautojen hinnat ovat nousseet viimeisen kolmen kuukauden aikana kolme prosenttia. 

Autoliikkeillä on isot varastot autoja, jotka hankittiin viime vuoden puolella. Tuolloin ruplan kurssi suhteessa dollariin oli samaa luokkaa kuin nyt. Rupla heikentyi voimakkaasti talvikuukausina, mutta vahvistui kevään aikana viime syksyn lukemiin.

Venäjällä myytävien länsiautojen hintalapusta 70 prosentin osuus on altis valuuttavaihteluille. Sama koskee myös Venäjällä valmistettuja länsiautoja.

Autojobbarit ovat hyödyntäneet markkinaraon ja myyvät uusia länsiautoja 200 000 - 300 000 ruplaa eli jopa 4000 euroa halvemmalla kuin autoliikkeet. Tilanne on johtanut käytettyjen autojen kaupan täydelliseen hyytymiseen.

Uusien autojen hintojen nousu ja venäläisten autonostajien talousvaikeudet ovat johtaneet autokaupan hiljentymiseen. Tosin joidenkin automallien myynti on kasvussa.

- Nissanin myynti on kasvussa uusien mallien Qashqain ja X-Trailin ansiosta, Auto-Dealer -yhtiön toimitusjohtaja Mihail Chapligin totetaa Fontankalle.

Artikkelin on suomentanut vapaaehtoistyönä toimittaja Teppo Kuittinen.

Fontanka.fi

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.