• ru
  • fi
Etusivu / Artikkelit ja uutiset / Talous

Suomalaiset eivät yksin vaikeuksissa - Venäjän vaatekaupassa käydään kovaa pudotuspeliä

Suomalaiset eivät yksin vaikeuksissa - Venäjän vaatekaupassa käydään kovaa pudotuspeliä
Kuva: Pjotr Kovaljov, DP
8 Kesäkuu 2016 10:34

Vaatemyynti laskussa, mikä johtanut useiden ulkomaisten vaatemerkkien poistumiseen Venäjän muotimarkkinoilta.

Y-Consulting -yhtiön arvion mukaan vaatekauppa vähenee Venäjällä tänä vuonna kappalemäärissä laskettuna 24-26 prosenttia ja vaatekaupan arvo laskee 0,5 prosenttia. Lukujen erilaisuuden selittää ruplan alentunut kurssi. Länsivaatteet ovat entistä kalliimpia. Vaikka niitä ostetaan lukumääräisesti vähemmän, kuluttajat käyttävät rahaa lähes yhtä paljon kuin viime vuonna.

Viime vuonna vaatekauppa laski kappalemäärissä 21 prosenttia, mutta rahassa mitattuna kauppa kasvoi aavistuksen eli 1,7 prosenttia. Vähentynyt kysyntä on johtanut pudotuspeliin vaatekaupassa. Myymäläverkostoaan ovat supistaneet niin venäläiset kuin ulkomaiset vaateketjut.

Asiantuntijoiden mukaan venäläisyhtiöistä eniten ovat kärsineet entiset johtavat vaateketjut, jotka ovat kärsineet suuresta velkataakasta tai osakkeenomistajien välisistä erimielisyyksistä. Esimerkiksi venäläisen Savage-vaateketjun 15 vuotta kestänyt liiketoiminta päättyi tänä vuonna. Ketjulla oli parhaimmillaan noin 200 myymälää ympäri Venäjää.

Ulkomaisista vaatebrändeistä suomalaisille tuttu Lindex on jo kokonaan vetäytynyt Venäjältä. Stockmannin omistama Lindex sulki viimeisen myymälänsä Pietarissa toukokuussa. Vielä viime vuonna Lindexillä oli 19 myymälää Pietarissa ja muualla Venäjällä.

Tänä vuonna Venäjältä on vetäytynyt myös ranskalainen Celio-vaatebrändi. Ranskalaisfirman toiminta oli tosin vähäistä ennen lopettamista. Ennen kriisiä Celiolla oli neljä myymälää ja kriisin jälkeen kaksi liikettä.

Pietarista poistui jo aikaisemmin eli vuosina 2014 ja 2015 iso tukku ulkomaisia vaatebrändejä. Kaupungin vaatebisneksestä poistuivat brittiläiset New Look ja River Island, ranskalaiset Jennyfer, Camaieu ja Sinequanone, italialaiset OVS, Calliope ja Terra Nova, saksalaiset Rockports ja Esprit sekä espanjalainen Desiqual ja suomalainen Seppälä.

Merkkejä vaatekaupan elpymisestä ei ole nähtävissä myöskään ostoskeskusten osalta.

- Vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä ostoskeskuksissa suljettiin 110 vaatemyymälää ja avattiin vain 90 uutta liikettä, toteaa Vladislav Fadeev toimitiloihin erikoistuneesta JLL-yhtiöstä.

Esimerkiksi 15 vuotta toimineen Savage -ketjun toiminta päättyi tänä vuonna.

Artikkelin on toimittanut vapaaehtoisesti toimittaja Teppo Kuittinen

Fontanka.fi

Ei kommentteja

Ei kommentteja

Lisää kommentti:

Voi myös kirjautua ennen kommentointia.